14.3.2018 klo 08:04
Uutinen

Nopea lauhtuminen jäädyttää putket

Viime viikolla, kun pakkanen alkoi nopeasti lauhtua tarvittiin monin paikoin putkimiestä apuun. Tällä viikolla ongelmia ovat aiheuttaneet jäätyneet sadevesikaivojen kannet.

Viime viikolla pakkasten lauhtuminen jäädytti putkia Hämeessä. Lyhyt soittokierros kertoo, että muun muassa LVI-asennus Hannu Nieminen, Kantaputki Oy ja Eerola-yhtiöiden Tervakosken toimipisteelle tuli useita yhteydenottoja ongelmiin joutuneilta.

Kaikilla LVI-alan yrityksillä ei kuitenkaan ole tarvittavaa kalustoa putkien avaamiseen. Työpäällikkö Kimmo Vuolteenaho Eerola-yhtiöiltä kertoo, että ongelmia ilmeni erityisesti viime viikolla jonkin verran sekä puhdasvesi- että viemäriputkien osalta.

– Meiltä löytyy välineet jäätyneiden viemäreiden avaamiseen. Tällä viikolla riesana ovat olleet sadevesikaivojen jäätyneet ritilät, joiden päälle muodostuu lammikoita parkkipaikoilla, hän kertoo.

Loppuviikolle povattujen pakkasten ei pitäisi enää aiheuttaa putkille ongelmia. Vuolteenaho pitää tätä epätodennäköisenä, ellei yöpakkasista tule erittäin kireitä.

– Jos pakkanen menee yöllä alle -15 asteen ja sitten lauhtuu nopeasti, ongelmat saattavat olla mahdollisia, varsinkin jos putket kulkevat lähellä maanpintaa.

Pitkän kireän pakkasjakson jälkeen lauhtuvat kelit aiheuttavat jopa useita satoja vesivahinkoja rikkoutuneiden putkien vuoksi. Jäätyneet käyttövesiputket ovat kovilla jään turvotessa ja vaurioittaessa putkistoja. LähiTapiolan riskipäällikkö kannustaakin tarkistamaan viimeistään nyt kesämökkien ja muiden vapaa-ajan kiinteistöjen vesiputkien kunnon ja toimivuuden.

– Vakuutusyhtiössä jäätyneiden putkien aiheuttamat vesivahingot näkyvät usein vasta viiveellä. Vaarassa ovat erityisesti ne kiinteistöt, joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia-aikojaan. Esimerkiksi kesämökillä, johon on jätetty talveksi vedet päälle, voi vuotovahinko pahimmillaan valua pitkäänkin ennen mökkikauden alkua ja aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot, kertoo LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen.

Savolaisen mukaan joinakin vuosina ilmenevät pitkään jatkuneet kireät pakkastalvet voivat aiheuttaa jopa tuhansia jäätymis- ja vesivahinkoja kiinteistön omistajille.

– Jos epäilee, että kylmillään jääneen rakennuksen putkistoihin on voinut jäädä vettä, on nyt ilmojen lauhtuessa viimeisiä aikoja varmistaa putkistojen kunto ja veden normaali virtaus. Myös vesimittarin voi tarkistaa, että se ei pyöri omiaan ja kerro rakenteisiin vuotavasta vedestä, Savolainen kertoo.

Savolainen suosittelee, että ilman päivittäistä valvontaa olevissa kiinteistöissä, veden pääsulku tulee sulkea jo piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta. Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisen apuun.

Kotivakuutuksesta lähtökohtaisesti korvataan vuotovahingot. Vahinkojen varalle on kuitenkin tärkeää muistaa erityisesti talvikauden suojeluohjeen mukaiset velvoitteet huolellisen kiinteistön omistajan toimista esimerkiksi käyttövesiputkien jäätymisen osalta rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta.

Lue vinkit putkien jäätymisen estämiseen >>

toimitus@hameenyrityssanomat.fi/SM