12.6.2017 klo 17:04
Uutinen

Nordea: Suomen talouskasvu kiihtyy kolmeen prosenttiin

Nordea yli kaksinkertaistaa kuluvan vuoden talouskasvuennusteensa 3 prosenttiin (aiempi 1,3 %). Tulevina vuosina kasvu hidastuu merkittävästi, joten syksyn palkkakierrosta ei kannata virittää yhden vuoden hyvän kasvun perusteella.

– Merkittävän tarkistuksen taustalla ovat sekä kansainvälisen talouskasvun piristyminen että Suomen viennin kääntyminen kotimaisen kysynnän rinnalle tukemaa kasvua. Suomen viime talven kasvuluvut ovat tarkentuneet selvästi vahvemmiksi, ja tämän vuoden ensimmäinen neljännes oli huippukova, tiivistää pääekonomisti Aki Kangasharju.

– Maailmantalouden kasvun uskaltaa ennustaa jatkuvan ainakin vuosikymmenen loppuun. Vielä viime syksynä kaikki näytti mustemmalta. Suomen vientimarkkinoiden kasvu on ollut viime aikoina jopa samaa luokkaa kuin ennen finanssikriisiä.

Kulutuksen kasvun jatkuminen pirteänä on Nordean mukaan yllättävää, koska palkansaajien ostovoima paranee vain niukasti. Kulutuksen kasvua pitävät yllä ennätyksellinen kuluttajaluottamus, säästämisen väheneminen ja työllisyyden kasvu.

Työllisyysaste voi nousta jopa yli 71 prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä. Investointien piristyminen jatkuu, ja positiivista on, että myös tutkimus- ja kehitysmenojen lasku on vihdoin päättymässä.

Hyvä taloustilanne testaa uudelleen Suomen kyvyn toimia valuuttaunionissa.

– Mopo ei saa karata käsistä syksyn palkkakierroksella. Ruotsin ja Saksan palkkatasot nousevat 2 prosentin vauhtia. Suomen on päästävä selvästi sen alle palkkaliukumankin kera, muuten kilpailukyvyn paraneminen jää liian hitaaksi. Yksi nopean talouskasvun vuosi ei riitä täyttämään vuosikymmenen aikana syntynyttä kuoppaa, Aki Kangasharju arvioi.

– Kasvu jälleen hidastuu tulevina vuosina, kun vapaa kapasiteetti on otettu käyttöön ja työvoima vähenee. Arviomme ensi vuoden kasvuksi on 2 prosenttia ja vuoden 2019 kasvuksi 1 prosentti, hän jatkaa.

Kasvun hyytymisen voi estää vain palkkakurilla sekä työmarkkina- ja muita talousuudistuksia jatkamalla.

Kasvu 1,5 prosenttia useiden vuosien aikavälillä

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen arvioi toukokuun lopussa Kauppalehden haastattelussa, että talouskasvu rajoittuu nykyrakenteilla 1,5 prosenttiin useiden vuosien aikavälillä.

”Rakenteita muuttamalla pystyisimme nopeampaankin kasvupotentiaaliin”, Yrittäjien pääekonomisti sanoo.

”Yksittäisinä vuosina kasvu voi tietenkin olla paljon nopeampaa kuin 1,5 prosenttia. Oleellista on kuitenkin se, mikä on kasvupotentiaali keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Parametrimme eivät ole sen suhteen hirveän suosiolliset.”

Kuismanen on puhunut talouskasvua estävistä rakenteista. Suurimpana ongelmana hän pitää työmarkkinoita, joissa liikkumatilaa työttömyyden ja rakenteellisen työttömyyden välillä on vähän. Työttömien joukosta on vaikea löytää yrityksille sopivaa työvoimaa.

Kuismanen näkee ongelman myös julkistaloudessa, jonka tulevaisuuden paikkaustarpeen hän katsoo kasvavan jatkuvasti.