– Yrittäjyys voi monen ikäiseni korvissa kuulostaa kaukaiselta ajatukselta, mutta yrityksen perustaminen ei ollut niin vaikeaa kuin voisi kuvitella, Olivia Rustari sanoo. Kuva: Olivia Rustari
6.7.2023 klo 08:47
Uutinen

Nuoren 4H-yrittäjän pyörittämästä pakohuoneesta tuli menestys Parkanossa

19-vuotias Olivia Rustari järjesti kotikaupunkiinsa Parkanoon pakohuoneen, josta tuli suosittu. Syksyksi hän kaavailee samaa konseptia liikuteltavaan pop up -telttaan.

Parkanolaisen Olivia Rustarin perustama yhden hengen 4H-yritys HelmiCompany ei ollut ehtinyt olla montaakaan kuukautta pystyssä, kun bisnekset jo pyörähtivät mainiosti käyntiin.

Hän vuokrasi Parkanon kaupungilta vanhan lukiorakennuksen ja perusti sinne pakohuoneen. Siitä tuli suosittu, ja asiakkaita saapui aina Tampereelta ja Ikaalisista asti.

– Joinakin päivinä sain olla aamusta iltaan kameran takana, Rustari kertoo.

Nyt kesällä pakohuone on tauolla, mutta syksyksi Rustarilla on jo uusi liikeidea: hän on ostanut liikuteltavan pop up -teltan, johon hän loihtii pakohuoneen. Rustari on hankkinut telttaan siirrettävät seinät, joihin hän laatii tehtäviä. 

– Yhdeksän neliön suuruisen teltan voi vuokrata. Se sopii sekä ulkotiloihin että johonkin suurempaan saliin, Rustari kertoo.

Lasten teemasynttäreitä yritystoiminnan alussa

Olivia Rustari sai kipinän oman yrityksen perustamiseen viime vuoden syyskuussa, jolloin hän tutustui 4H-yrittäjyyteen lukiossaan pidetyssä messutapahtumassa. 4H-yrittäjyyskoulutuksen jälkeen lokakuun lopussa hän pisti pystyyn yrityksen, jonka nimesi HelmiCompanyksi.

– Ajattelin, että oman yrityksen perustaminen olisi helpoin tapa löytää oma juttu, koska minulla on motivaatio kokeilla kaikenlaista, Rustari kertoo.

Firman perustaminen nuorella iällä ei pelottanut.

– Yrittäjyys voi monen ikäiseni korvissa kuulostaa kaukaiselta ajatukselta, mutta yrityksen perustaminen ei ollut niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. 4H-yrittäjyys on matalan kynnyksen juttu.

Tosin yrittäjyyteen liittyvät talousasiat ja -termit vaativat ensin perehtymistä.

– Minun piti selvittää esimerkiksi, kuinka maksan verot, kun laskutan asiakkaita. Kuten myös sen, että mitä yrittäjä voi laittaa verovähennyksiin, Rustari kertoo.

Hän sai tukea paitsi 4H-yhdistykseltä, myös Kehitys-Parkista. Se on Parkanon kaupungin ja Kihniön kunnan omistama elinkeinoyhtiö, joka tarjoaa alueen yrittäjille muun muassa neuvontapalveluja.

Yritystoiminnan alussa, ennen pakohuoneen perustamista, Rustari järjesti lasten teemasynttäreitä sekä diskon yhdessä koulukavereidensa kanssa.

”Kannustan muitakin nuoria perustamaan yrityksen”

Suomessa tuhannet nuoret ovat valinneet 4H-yrittäjyyden tavaksi tienata omaa rahaa ja saada työkokemusta. 4H-yritys on pienimuotoisen yrittäjyyden malli, jossa voi opetella yrittäjyyttä ja saada siihen ohjausta. 4H-yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa 13–28-vuotias nuori.

Tämän vuoden tammikuussa Olivia Rustari valittiin yhdeksi finalistiksi Vuoden 4H-yritys 2022 -kilpailussa. Rustari rohkaisee muitakin nuoria perustamaan yrityksen, jos yrittäjyys kiehtoo.

– Ehdottomasti kannustan siihen.

Nyt kesällä Rustari toimii firmansa kautta tarjoilijana ja baarimikkona paikallisissa ravintoloissa ja tapahtumissa, kuten markkinatapahtuma Parkano-päivillä heinäkuussa ja Liekkiyö-festivaalissa elokuussa. 

Syksyllä Rustarilla alkaa abivuosi Parkanon lukiossa.

– Koen, että lukion käyminen ja firman pyörittäminen tukevat toisiaan eikä niiden yhdistäminen tunnu kuormittavalta. Yrittäjänä toimiminen on ollut kivaa. Parasta on, että voin vapaasti valita työni ja aikatauluni.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen