20.11.2018 klo 17:29
Uutinen

Nuoret yrittäjät arvostavat valintaansa Suomen Yrittäjien toiminnan yhdeksi painopisteeksi

Nuoret yrittäjät on valittu Suomen Yrittäjien uuden strategian yhdeksi painopisteeksi. Mitä Vuoden nuori yrittäjä 2018 -finaalin kärkikolmikko on saanut Yrittäjiltä ja mitä he toivovat?

Suomen Yrittäjien liittokokous (Turku 19.10.2018) hyväksyi suuntaviivat Yrittäjien uudelle strategialle. Strategian pohjana ovat Yrittäjien arvot, visio ja missio. Tämän pohjalta käynnistyy strategisia hankkeita.

Toiminnan painopisteiksi on valittu nuoret yrittäjät ja suuret kaupungit. Myös jäsendatan päivittäminen ja rikastaminen sekä asiakkuudenhallintajärjestelmän uudistaminen ovat strategisia kärkihankkeita.

Edunvalvonta on tärkeää, mutta nuoret haluavat, että Suomen Yrittäjät tarjoaa myös laajoja kontakteja. Vuoden 2018 nuori yrittäjä -kärkikolmikkoon valitut Lasse Saarenpää, 35, Simo Larmo, 33, ja Jenni Parpala, 26 nauttivat tilaisuuksista, joissa kohdataan kasvotusten.

– Juttu versoo silloin ihan toisella tavalla kuin verkossa, Saarenpää sanoo.

Parpala, Larmo ja Saarenpää ovat olleet työteliäitä lapsesta saakka. Kolmikkoa yhdistää myös se, että he liittyivät Suomen Yrittäjiin pian yrittäjiksi ryhdyttyään.

Koska Simo Larmo tiesi jo hyvin nuorena haluavansa jatkaa vanhempiensa tilaa, Lasse Saarenpää perusti yrityksen teininä ja Jenni Parpalakin vain 22-vuotiaana, heillä on vahva näkemys yrittäjyydestä.

Vaan mitä Suomen Yrittäjien jäsenyys on tarjonnut heille? Entä mitä Parpala, Larmo ja Saarenpää toivovat järjestöltä jatkossa?

Kolmikko on tyytyväinen, että lokakuun liittokokouksessa toiminnan painopisteiksi nostettiin paitsi suuret kaupungit myös nuoret yrittäjät.

Parhaat ystävät yrittäjäverkoston kautta

– Itse löysin vertaisryhmän heti Suomen Yrittäjiin liityttyäni, Vuoden nuori yrittäjä -valinnassa kolmossijalle yltänyt Jenni Parpala sanoo.

Kiffel-siivouspalvelun perustaja kuuluu Vaasan nuoriin yrittäjiin, mutta on kontaktissa myös konkareiden kanssa.

– Toisten toimialoilla ei ole niinkään merkitystä, vaan sillä, että voimme pompotella esimerkiksi johtamiseen ja jaksamiseen liittyviä asioita yhdessä.

Yrittäjäverkoston kautta Parpala on saanut asiakkuuksia ja parhaimmat ja läheisimmät ystävänsä.

– Voin kysyä ystäviltä yrittämiseen liittyviä vinkkejä vaikka päivittäin. Suomen Yrittäjien palveluneuvontaan soitan pari kertaa vuodessa, paljon harvemmin kuin alussa, Parpala sanoo.

”Parasta on tavata kollegoja kasvotusten”

Vuoden 2018 nuori yrittäjä, Latenkone Oy:n Lasse Saarenpää on tyytyväinen Suomen Yrittäjien viimeaikaiseen toimintaan.

– Tuki toimii, en piiskaisi järjestöä tekemään enempää. Itse olen sitä mieltä, että työllistämisen pitäisi olla mahdollisimman helppoa. Kyllä yrittäjän pitää voida irtisanoa, jos on hiljaista ja vaikeaa.

Nuorena koneliikkeen yrittäjänä Saarenpää myöntää jännittäneensä eniten juuri työllistämistä.

– Se tunne oli voimakkaimmillaan kolmannen ja neljännen työntekijän kohdalla. Enää palkkaaminen ei tuota minkäänlaista tuskaa, ja pystymme pitämään hyvästä väestä kiinni, Tuurissa toimiva yrittäjä sanoo.

Pikkulapsiarki vaikuttaa Saarenpään aktiivisuuteen järjestötoiminnassa.

– Osallistun tapahtumiin mahdollisuuksieni mukaan. Olen käynyt kartingissa ja esimerkiksi hakukonekoulutuksessa. Parasta on tavata kollegoja kasvotusten. Juttu versoo silloin ihan eri tavalla

kuin verkossa, ei niitä voi verrata.

”Järjestö on saanut hallituksenkin ajattelemaan”

Suomusjärvellä spelttiä viljelevä Simo Larmo kertoo saaneensa oman alansa yrittäjäoppia jo Skotlannissa suorittamiensa opintojen aikaan.

– Siellä bisnespuoli oli Suomen opintoihini verrattuna ihan eri sfääreissä, agrologiksi kouluttautunut Larmo sanoo.

Suomen Yrittäjiltä Birkkalan tilaa pyörittävä on hankkinut apua juridisissa ja työllistämiseen liittyvissä asioissa.

– Järjestö on saanut hallituksenkin ajattelemaan meidän asemaamme. Kyllä se, että joku välittää, lämmittää ja rohkaisee mieltä.

Larmo toivoisi lisää nuoria tekijöitä niin omaan paikallisyhdistykseensä kuin yrittäjäjärjestöön ylipäänsä.

– Olisi hyvä, jos Suomen Yrittäjät laskeutuisi puhumaan toiminnastaan ammattioppilaitoksiin.

Leila Itkonen

toimitus(at)yrittajat.fi

Yrittäjien uuteen strategiaan pääset tutustumaan täällä