Apukuski
Kuva: Eija Ranua
16.5.2023 klo 07:30
Uutinen

Nuoret yrittäjät kasvuyrityksen ratissa – ja vauhtimme vain kiihtyy!

Apukuski on kolmen nuoren pirkanmaalaisen yrittäjän luotsaama suorakuljetus- ja muuttopalvelu, joka polkaistiin käyntiin jo korkeakouluopintojen aikana. Yritys on kasvanut muutamassa vuodessa lähes 30 henkilöä työllistäväksi firmaksi. Apukuskista kerrotaan, että kasvun mahdollistaa arvopohjainen rekrytointi. 

Ystävykset yrittäjinä

Apukuski sai alkunsa, kun Proakatemiassa opiskeleva Arttu Hilli teki muuttoa, johon hän tarvitsi vuokra-autoa. Auton vuokraamiseen liittyi paljon riskejä, jotka aiheuttivat stressiä, kuten suuri omavastuu ja rajatut kilometrit. Myöhemmin tuli tarve hankkia uuteen asuntoon huonekaluja, joita Arttu ja hänen avopuolisonsa löysivät edullisesti Tori.fi:stä. Edessä olivat samat auton vuokraamiseen liittyvät haasteet kuin muutossa. Lisäksi piti miettiä kantoapua.

– Se oli niin vaikea yhtälö, että mietin, miksi tälle ei ole olemassa palvelua eikä kiinteää hinnoittelumallia. Kun tajusin, ettei vastaavaa ollut vielä markkinoilla, aloin myydä ideaa opiskelukavereille, Kimi Vierteelle ja Toni Ryöpylle, Arttu kertoo.

Viikkoa myöhemmin yrityksen toiminta oli polkaistu käyntiin ja ensimmäinen pakettiauto hankittu.

– Ensimmäisen pakettiauton ostamista vasta jännitettiinkin. Se oli opiskelijoille niin iso investointi, että tuntui jopa oman sielun myymiseltä tehdä niin iso sijoitus, kun yrityksellä ei vielä ollut yhtään rahaa, Kimi nauraa. Alussa pojat tekivät paljon tori.fi -kuljetuksia ja laajensivat kysynnän mukaan hiljalleen myös B2B puolelle. 

Ystävien kanssa yrittäminen vaatii onnistuakseen sen, ettei työstä annettua palautetta oteta liian henkilökohtaisesti.

– Alussa se oli vaikeampaa, mutta nyt olemme kasvaneet siihen, Kimi kertoo.

– Meidän viikkopalaverimme alkavat aina siten, että jokainen saa luvan kanssa nostaa esiin omat harmituksen aiheet. Kun ne on käyty läpi, voimme taas keskittyä olennaiseen, Arttu kertoo. 

Nuoret esimiehet vannovat vertaisjohtamisen ja arvopohjaisen rekrytoinnin nimeen

– Meillä on alusta asti keskitytty siihen, että palkkaamme tänne samanhenkisiä ihmisiä. Kaikkien on oltava palvelualttiita ja avuliaita, Apukuskin toimitusjohtaja Arttu kertoo.

Artun lisäksi Apukuskia olivat perustamassa yrittäjät Kimi ja Toni. Kimi on yrityksen operatiivinen johtaja ja Toni talousjohtaja. Kehitystyötä on tullut myöhemmin mukaan vahvistamaan kasvujohtaja Antti Eloranta, joka on niin ikään samaa Proakatemian vuosikertaa. Tittelit kuvaavat yhtenäisenä tiiminä työskentelevien yrittäjien vastuualueita, mutta todellisuudessa kaikki osallistuvat tarpeen mukaan kaikkiin työtehtäviin. 

– Haluamme olla matalan hierarkian yritys ja otamme kuljettajat mukaan myös kehittämistyöhön, Kimi sanoo. – Teemme päivittäin samoja arkisia asioita kuljettajien kanssa, emmekä eristäydy toiseen tilaan puhelimen ääreen. Keikoilla olemme kaikki samaa porukkaa ja keskenämme saman arvoisia. 

Start-up kiihdyttämö ja ensimmäinen rahoituskierros 

Apukuskeilla on työntäyteinen kesä edessä. Kunnianhimoiset nuoret yrittäjät ovat mukana Kiuas-startup-kiihdyttämössä. Ohjelma kestää 10 viikkoa, jonka aikana yrityksen pitäisi saavuttaa määrätyt rahoitustavoitteet kasvun mahdollistamiseksi. Lyhyen aikavälin tavoitteena on laajentaa toimintaa pääkaupunkiseudulle.

Apukuski panostaa parhaillaan myös ohjelmistokehitykseen. Kuljetuksen tilaaminen halutaan tehdä asiakkaalle mahdollisimman helpoksi.

– Ohjelmisto valmistuu nyt kevään aikana ja se mahdollistaa tarkan hinnoittelun. Testeissä hinta on osunut oikein muutaman euron tarkkuudella arviosta toteutuneeseen. Lisäksi asiakas voi valita sen kautta kuljetukselle tarkan nouto- ja toimitusajan, Antti kertoo. Ohjelmisto helpottaa myös yrittäjien resurssisuunnittelua.

Rahoitusta toiminnan laajentamiselle ja ohjelmistokehitykselle on haettu yksityiseltä puolelta.

– Yllätyimme siitä, kuinka helposti pääsimme keskustelemaan Venture Capital-firmojen kanssa, Arttu sanoo.

– Täydet pisteet heille hyvästä vastaanotosta ja analysointiavusta, Antti kiittää. VC-firmojen lisäksi yrittäjät ovat pitchanneet myös Finnish Business Angelseille Helsingissä. 

Apukuskin yrittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että menestyäkseen yrittäjänä on siedettävä takapakkeja ja opittava niistä. On tärkeää, että käytettävissä on riittävästi resursseja, kuten pääomaa ja tietotaitoa, mutta kaikkea ei tarvitse osata.

– Ei välttämättä kannata odottaa koska olisi valmis yrittäjäksi, koska ikinä ei ole. Sen sijaan yrittäjyyden polku kasvattaa ja luo sen homman, Arttu sanoo. Toni ja Kimi ovat samaa mieltä. Apukuski on kulkenut lyhyessä ajassa jo pitkän matkan, joka on yrittäjien mukaan vasta alussa. 

Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.5.2023