28.4.2022 klo 16:38
Uutinen

Nuoret yrittäjät – Kuka vielä uskaltaa?

Kirjoitin viime vuonna yrittäjyyskasvatuksen johtamisesta toisen asteen oppilaitoksissa ja käsitykseni mukaan yrittäjyyskasvatus on vuosivuodelta saanut lisää jalansijaa. Yrittäjyyskasvatus on myös enemmän kiinnostava aihe oppilaitoksissa, kiitos innostavien opettajien (ja sen yrittäjyyskasvatuksen johtamisen).

Lohjan Yrittäjät ry on jo vuosia tarjonnut jäsenistönsä osaamista oppilaitosten tueksi. Tarve on ollut vähäistä, mutta nyt näyttäisi kysyntä lisääntyneen.

Miten me saamme nuoret kiinnostumaan yrittämisestä? Uskon, että toisen asteen oppilaitokset ovat keskeisessä asemassa, kun kiinnostus yrittäjyyteen syntyy. Nuorella ei vielä ole paljon kokemusta erilaisista työpaikoista eikä työnantajista, mutta vahva usko itseensä. Nuorella syntyy ideoita helposti ja ne uskalletaan tuoda esille. Tietoa ja tukiverkkoja on saatavilla, kunhan ne tuodaan riittävän ajoissa oppilaan tietoon. Epäonnistuminenkaan ei enää ole maailmanloppu.

Jos itse voisin siirtää kelloa taaksepäin, niin uskon, että polku yrittäjäksi olisi toisenlainen. Koulussa valitsisin yrittäjyyskurssin. Miettisin businessideoita ja keksisin tuotteen tai palvelun, jolla rikastuu helposti ja nopeasti. Opiskelisin teknisiä ja kaupallisia aineita. Opiskeluaikana liittyisin Yrittäjäyhdistykseen oppilasjäseneksi (maksuton). Yrittäisin löytää lähipiiristä yrittäjän, jolta voisi kysellä luottamuksella yrittämisestä. Hakeutuisin Luksian yksinyrittäjä-akatemiaan täydentämään tietopankkia ja ennen lopullista askelta avaisin Novagon oven. Novagosta saisin tarvittavat työkalut ja ohjeet testata liikeideaa ja erityisesti sen kannattavuutta. Yrityksen perustamisen jälkeen liittyisin Lohjan Yrittäjät ry:hyn (yli 600 yritystä ja yrittäjää), joka on paikallinen, poliittisesti sitoutumaton, yrittäjien edunvalvoja. Yksinyrittäjänä maksaisin mielelläni 171€/vuosi siitä, että saisin mm. vero- ja lakineuvontaa asiantuntijoilta. Voisin olla varma, että yrittämisen etuja ajetaan usealla tasolla. Paikallisyhdistys kuuluu osana Uudenmaan yrittäjät ry:hyn, jossa on lähes 8000 yritystä tai yrittäjää. Uudenmaan Yrittäjät ry on osa Suomen Yrittäjät ry:tä, johon kuuluu yli 180 000 yritystä ja yrittäjää. Suomen Yrittäjät ry:llä on edustusto myös EU:ssa.

Toivottavasti tähän mennessä minulle olisi jo selvinnyt, että maailma nuorelle yrittäjälle on melko kova. Jos liiketoiminta ei kasva ja tarvitsen tukia tai rahoitusta, niin olen korkean riskin asiakas. Pankit- ja yhteiskunnan tukijärjestelmät (lue KELA), kyllä paperilla ovat rinnalla, mutta pöydän takana huomaan kuinka vaikea minuun on uskoa ja luottaa. Jos liikeideani kannattaisi ja voisin palkata ensimmäisen työntekijän helpottamaan työtaakkaani. Nyt menisin takaisin Novagon ovesta kysymään neuvoja. Samalla minulle selviäisi, että saan uuden työntekijän mukana muutaman arkijärjen vastaisen tiedon. Työntekijän palkkaa varten minun on varattava vähintään 1,5 kertainen summa erilaisia työsivukuluja varten. Verot ja työsivukulut minä kerään ja tilitän valtiolle omalla työajallani. Toisaalta saahan italiaiset uudet ikkunat pikkukylän mökkeihin. Minun pitää kirkollisveron lisäksi maksaa työntekijälle n. 10 päivää arkipyhäkorvauksia vuodessa. Jos hän sairastuu, niin minun pitäisi TES:stä riippuen yhdeksän päivän sairausloma. Jos työntekijä on vain 84 päivää sairauslomalla kalenterivuoden aikana, niin hänellä säilyy täysi lomaoikeus ja saan maksaa myös mahdolliset työajanlyhennykset (Pekkaspäivät), vaikka työntekijä ei työssä ole.

Jos työt vähenevät, ettei kassavirta riitä palkkoihin, niin minun pitää kaksi viikkoa lomautuspäätöksestä maksaa palkkaa ja jos yllättäen töitä saadaan, niin työntekijällä on viikko aikaa ilmestyä töihin. Toivottavasti Novagossa ei kysytä tarkemmin mitä ensimmäinen työntekijä tulee tekemään tai tapaaminen venyy ainakin tunnilla. Olenhan ottanut huomioon tulityökortin, työturvakortin, sähkötyökortin, direktiivin mukaisen kuljettaja koulutuksen, trukkikortin.

Onneksi monet asiat tulevat esiin vasta jonkun vuoden päästä, jolloin epämukavuuden sietokyky on kasvanut. Toivottavasti mahdollisimman moni nuori uskaltaa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrittäjänä oloa helpottaa, kun on avoin, verkostoituu eikä jää yksinään murehtimaan asioitaan. Osana yrittäjäyhteisöä on loppujen lopuksi mukava olla.

Turvallista kevättä kaikille.

Mika Järvenpää
3. varapuheenjohtaja
Lohjan Yrittäjät