Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.4.2020 klo 17:46
Uutinen

Nyt hartaasti odotettu laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan tulee voimaan

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta.

Tässä päivitettyä tietoa työnhakijaksi ilmoittautumisesta. Lakimuutoksen nopean valmistelun ja määräaikaisuuden vuoksi TE-palvelujen verkkoasiointipalvelua ei ole pystytty korjaamaan muuttuneisiin edellytyksiin sopivaksi, TE-palveluiden verkkosivuilla tiedotetaan. Tämän vuoksi ilmoittautumislomakkeella on vielä kysymyksiä, joihin on vastattava samalla tavoin, kuin muusta syystä työnhakijaksi tulevien.

Lue tästä: Yrittäjä, näin ilmoittaudut työnhakijaksi

Työnhakijaksi ilmoittautumsien jälkeen TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.

Laki yrittäjien työttömyysturvaoikeuden väliaikaisesta järjestämisestä tulee huomenna 8. huhtikuuta voimaan presidentti Sauli Niinistön vahvistettua lain. Laki on voimassa 30. kesäkuuta 2020 asti.

Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15. huhtikuuta 2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät. Yrittäjätuloa voi saada myös työmarkkinatuen ohessa, jolloin tulo pienentää työmarkkinatuen määrää.

Millä edellytyksillä yrittäjä saa työmarkkinatukea?

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.

Hae näin:

1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.

2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.

3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta. Kela rakentaa yrittäjille oman verkkohakemuksen. Ilmoitamme kela.fissä tarkemmin, milloin yrittäjä voi täyttää hakemuksen Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Nopein tapa ilmoittautua työnhakijaksi on käyttää siihen TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelua. Oma asiointi -palveluun pääsee https://asiointi.mol.fi/omaasiointi. Työmarkkinatuen hakeminen hoituu Kelan verkkopalvelussa kela.fi.

Työmarkkinatukea pitää hakea ennen toimeentulotukeen turvautumista, sillä perustoimeentulotuki on niin sanottu viimesijainen taloudellinen tuki.

Juttua päivitetty 9.4 klo11.05: Poistettu vanhentunut tieto sekä lisätty TE-palveluihin työnhakijaksi ilmoittautumisesta päivitettyä tietoa ja linkki uudempaan juttuun.

toimitus (at) yrittajat.fi