24.1.2018 klo 17:44
Uutinen

Nyt selvitetään yrityksiin kohdistuvaa rikollisuutta

Helsingin yliopisto tekee yritysuhritutkimuksen ja selvittää erityisesti kaupan, matkailun ja ravintola-alan yrityksiin kohdistuvia rikoksia.

K-kauppias Lauri Zittling kertoi yrittäjät.fi:ssä noin kuukausi sitten, että näpistyksistä aiheutuu hänen yritykselleen 10 000 – 15 000 euron kustannukset vuosittain.

– Minua uhattiin viimeksi viime viikolla puukolla ja työntekijääni lyötiin, Zittling kertoi.

Zittling ei ole ongelmineen yksin. Yrityksiin ja niiden työntekijöihin kohdistuva rikollisuus on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Rikollisuus ja häiriökäyttäytyminen aiheuttavat kustannuksia ja haittoja liiketoiminnalle sekä heikentävät henkilöstön turvallisuutta ja työssä viihtymistä.

Helsingin yliopisto toteuttaa tänä vuonna järjestyksessä toisen kansallisen yritysuhritutkimuksen. Tutkimuksessa kartoitetaan erityisesti vähittäiskaupan sekä matkailu- ja ravintola-alan toimipisteisiin ja niiden työntekijöihin kohdistuvia rikoksia.

Tutkimuksessa selvitetään muun muassa yrityksiin kohdistuvia varkauksia ja vahingontekoja sekä työntekijöiden työssään kokemia väkivalta- ja uhkatilanteita. Tuloksia käytetään yritys- ja työturvallisuuden kehittämiseen, seurantaan ja tutkimukseen.

Tutkimus tehdään puhelinhaastatteluina alkuvuodesta 2018. Haastattelut suorittaa Kantar TNS Oy Helsingin yliopiston toimeksiannosta. Tutkimuksessa on mukana noin 3000 vähittäiskaupan sekä matkailu- ja ravintola-alan toimipaikkaa koko Suomen alueelta. Tutkimusta rahoittavat Työsuojelurahasto, oikeusministeriö ja sisäministeriö.

Lisätietoja tutkimuksesta:

http://blogs.helsinki.fi/yritysuhritutkimus/

toimitus(at)yrittajat.fi