9.8.2018 klo 16:02
Uutinen

Oikeusministeriö ehdottaa: Yksityisten osakeyhtiöiden vähimmäispääomavaatimus poistettava

Ehdotuksen myötä yksityisten osakeyhtiöiden 2 500 euron vähimmäispääomavaatimus poistuisi. Suomen Yrittäjät pitää esitystä hyvänä ja kannatettavana.

Oikeusministeriö ehdottaa, että yksityisiltä osakeyhtiöiltä poistetaan 2 500 euron vähimmäispääomavaatimus.

– Suomen talous nojaa yrittäjyyteen. Nyt ehdotetulla muutoksella voitaisiin auttaa etenkin pieniä yrityksiä. On tärkeää, että myös pienet yritykset voisivat hyödyntää osakeyhtiöillä olevia etuja, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

– Katsomme, että esitys on hyvä ja kannatettava. SY ajoi tätä uudistusta ja on hyvä, että se vihdoin toteutetaan. Esityksellä on määrä purkaa turhia normeja ja yrittämisen esteitä, toteaa Suomen Yrittäjien asiantuntija, varatuomari Petri Holopainen.

Ministeriön mukaan vähimmäispääomavaatimus on turha ja poistamisen tarkoituksena olisi helpottaa erityisesti yksin yrittämistä ja uusien mikroyritysten perustamista.

Vähimmäispääomavaatimuksen poistaminen helpottaisi myös yhtiön digitaalisen perusilmoituksen tekemistä kaupparekisteriin ja verottajalle sekä rekisteri-ilmoitusten käsittelyn automatisointia.

Lisäksi ministeriö ehdottaa, että osakepääoman rekisteröintiä koskevia vaatimuksia helpotetaan.

Ehdotuksen mukaan vaatimus osakepääoman maksua koskevasta tilintarkastajan lausunnosta tai muusta selvityksestä koskisi vain julkisia osakeyhtiöitä ja sellaisia yksityisiä osakeyhtiöitä, joiden osakepääoma on vähintään 80 000 euroa.

Asiaa koskeva lakiesitys on nyt lausuntokierroksella, joka päättyy 24.9.2018. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian lakimuutoksen vahvistamisen jälkeen.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto