Uusiutuva polttoöljy
Uusiutuva polttoöljy maksaa noin 20 senttiä tavallista polttoöljyä enemmän. Kuva: Getty Images
20.12.2022 klo 15:48
Uutinen

Öljylämmitys on viime viikkoina tullut sähköä halvemmaksi, mutta sen maine ei ole kummoinen: ”Suomessa jää käyttämättä hyvä mahdollisuus”

Öljylämmitys saattaa olla kannattava vaihtoehto etenkin isossa kiinteistössä tai tehdashallissa. Uusiutuva polttoöljy voi tulla sähkölämmitystä halvemmaksi.

Oulussa vaatteita valmistava ja nastakenkien maahantuontia harjoittava Pyka Oy rakennutti vuonna 2016 logistiikkakiinteistön. Lämmitysmuodoksi valittiin öljy.

– Pari vuotta sitten vaihdoimme uusiutuvaan polttoöljyyn. Tämä oli yksi askel siihen suuntaan, että teemme yrityksellä vihreämpiä ratkaisuja. Tämä ei ole meille viherpesua vaan pyrimme kestävään kehitykseen kaikessa toiminnassa, yrittäjä Teemu Kattilakoski kertoo.

Teemu Kattilakoski.

Kuluvan talven aikana Kattilakoski on voinut todeta öljylämmityksen hyväksi ratkaisuksi, sillä sähkön hinta on huidellut korkeissa lukemissa. Öljylämmitys on ollut etenkin pakkasten aikaan hinnaltaan kilpailukykyinen tai merkittävästi halvempaa.

Pykalla on käytössään 3 000 litran säiliö, joka on kovilla pakkasilla täytettävä useammin kuin kerran kuukaudessa. Kiinteistön öljynkulutus on arviolta parikymmentä tuhatta litraa vuodessa.

– Meille öljylämmitys ei näyttele merkittävää osaa kulurakenteessa. Jos käytössä olisi pelkkä sähkölämmitys, osuus olisi varmasti suurempi, Kattilakoski myöntää.

Sähköä kuluu toimiston lämmittämiseen sekä neulekoneiden käyttöön.

Öljylämmityksestä hyötyä isommissa kiinteistöissä

Viime vuosina kotitalouksia on kannustettu vaihtamaan öljylämmityksestä lämpöpumppuihin valtion tuella. Moni on tarttunut tilaisuuteen, sillä tukirahat ovat menneet hyvin jakoon.

Suhtautuminen öljylämmitykseen saattaa muuttua, jos korkeat sähkön hinnat jatkuvat. Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Arto Hannula on tehnyt laskelmia polttoöljyn ja sähkölämmityksen kustannusten välillä.

– Pörssisähkön varassa oleva lämmittäjä maksaa sähköstä noin 50 senttiä kilowattitunnilta. Lämmitysöljyllä hinta on 15-16 sentin tienoilla. Se tarkoittaa, että lämpöpumpun hyötysuhteen on oltava 4-5 luokkaa, jotta sitä kannattaa käyttää. Käytännössä tähän hyötysuhteeseen päästään pumpulla vain, kun lämpötila on nollan tienoilla tai vähän plussalla, Hannula kertoo.

Polttoöljyn hinta on tällä hetkellä 1,50–1,760 euroa litralta. Uusiutuva polttoöljy maksaa noin 20 senttiä enemmän. 

Erityisen kannattavaa lämmitysöljyn käyttö saattaa olla nyt niissä kiinteistöissä, joissa on käytössä hybridijärjestelmä.

Öljylämmityksestä voi olla hyötyä isommissa kiinteistöissä, joissa sen avulla voidaan välttyä sähkövastusten käytöltä kovilla pakkasilla.

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmönlähteenä on lämpöpumppu, tarvitsee kovemmilla pakkasilla apuja lämmityskattilasta, koska lämpöpumpun tuotto putoaa alaspäin eikä pumppu pysty nostamaan lämpöä riittävästi. Lämmityskattilana voi olla joko sähkökattila tai öljykattila. Öljykattilalla saadaan parempi lisäteho ilman, että aiheutetaan kovaa kuormitusta kiinteistön sulakkeisiin suoralla sähkölämmityksellä. Sähkökatkon aikana öljypoltin on helppo sähköistää aggregaatilla, Hannula kertoo.

Erityisen kannattavaa lämmitysöljyn käyttö saattaa olla nyt niissä kiinteistöissä, joissa on käytössä hybridijärjestelmä. Automatiikkaan voidaan syöttää sähkön tariffihinta. Sen avulla järjestelmä aistii, kannattaako lämmitykseen käyttää lämpöpumppua vai öljykattilaa.

– Viime viikkojen pakkasilla on ollut järkevämpää käyttää öljylämmitystä kuin sähköä. Kymmenen asteen pakkasella ilma-vesilämpöpumpulla ollaan noin kahden ja puolen hyötysuhteessa, Hannula jatkaa.

”Pörssisähkön varassa oleva lämmittäjä maksaa sähköstä noin 50 senttiä kilowattitunnilta. Lämmitysöljyllä hinta on 15-16 sentin tienoilla.”

Arto Hannula, Lämmitysenergia Yhdistys ry

Kilowattitunnin hintaa voidaan verrata sähkön ja öljyn välillä, koska yksi öljylitra sisältää noin kymmenen kilowattitunnin edestä energiaa. Öljyn hinta vaihtelee jonkin verran eri paikkakuntien ja ostopaikkojen välillä.

Uusiutuva polttoöljy vanhaan kattilaan

Uusiutuva polttoöljy eroaa perinteisestä polttoöljystä siten, että se on käyttäjälleen käytännössä päästötöntä energiaa.

– Uusiutuva polttoöljy palaa kirkkaammalla, kaasumaisella liekillä. Siitä puuttuvat normaalin polttoöljyn haitta-aineet. Se nokeaa vähemmän öljykattilaa, jolloin kattila pysyy puhtaampana.

Suomessa öljylämmitys on käytössä noin 130 000 pientalossa.

Tavallisen öljyn sekaan voi kaataa uusiutuvaa polttoöljyä, mutta Hannula suosittelee joitakin toimenpiteitä ennen öljylaadun vaihtamista.

– Öljykattilan vuosihuollon yhteydessä kannattaa käydä läpi polttimien kunto. Samalla varmistetaan, että liekintunnistin pystyy tunnistamaan uusiutuvan polttoöljyn kirkkaamman liekin. Jos käytössä on vanhempi poltin, voi olla, että releistö täytyy vaihtaa. Jos poltin on jo käyttöiän päässä, se kannattaa vaihtaa uuteen, jotta lämmöntuottoon saadaan parempi hyötysuhde.

Suomessa öljylämmitys on käytössä noin 130 000 pientalossa. Niistä osa toimii hybridijärjestelmällä eli käytössä on myös lämpöpumppu.

Hannula toivoo, että Suomessa voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin uusiutuvia polttonesteitä.

– Tällä hetkellä Suomessa jää käyttämättä hyvä mahdollisuus, valtakunnallisessa jakelussa oleva uusiutuva tuote. Hallitus on itsekin todennut, että uusiutuvan polttoöljyn käyttö on käyttäjän näkökulmasta päästötöntä. Silloin taakanjakosektorin osalta se voidaan laskea suoraan hiilidioksidipäästöjä alentavaksi. Iso kysymys on, miksi tätä ratkaisua ei käytetä.

Uusiutuvaa polttoöljyä valmistavat Suomessa UPM ja Neste.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen