27.5.2021 klo 06:12
Uutinen

Omasta tarpeesta yritykseksi

Nelisen vuotta sitten Jukka Kuittinen kaipasi mökilleen aurinkoenergiaan pohjautuvaa tuuletus- ja lämmityslaitetta. Nyt hänen aurinkoilmakeräimensä pöhisevät ympäri maata.

Monen yrityksen lähtökuopan pohjalla piilee yrittäjän omasta tarpeesta syntynyt tuote- tai palveluidea. Yksi näistä yrityksistä on vuonna 2017 perustettu juukalainen Raksituote. Raksituotteen toiminta sai alkunsa yrittäjä Jukka Kuittisen mökilleen kehittämästä aurinkoilmakeräimestä, jonka hän oli suunnitellut tehostamaan ilmanvaihtoa ja tuottamaan lämpöä.

– Aloin katselemaan mökille tällaista laitetta, mutta mielenkiinnosta rupesin sitten rakentelemaan itse. Tämän tyylisiä laitteitahan on muitakin, muttei aivan samanlaisia.

Kuittinen suunnitteli ja rakensi aurinkoilmakeräimestä erilaisia versioita, joista tehokkaimmaksi osoittautui metallista valmistettu prototyyppi.

– Se näytti toimivan niin hyvin, että tilasin lisää tavaraa ja tein niitä pienen erän. Ajattelin kokeilla, miten niitä menisi kaupaksi ihan vain paikallisesti mainostamalla.

Onnistuneen kokeilun myötä Kuittinen alkoi valmistaa laajenevassa määrin Pöhisköiksi nimeämiään laitteita.

Raikkaampaa sisäilmaa

Ohutlevysuunnittelun parissa työuransa luoneen Jukka Kuittisen kehittämään Pöhiskö-tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä viisi erilaista mallia. Pienten tilojen tuuletukseen ja raikastamiseen suunnitellut aurinkokennopuhaltimet poistavat kosteutta rakenteista, ja erikokoisten tilojen tarpeisiin kehitetyt aurinkoilmalämmittimet toimivat lisäksi lisälämmönlähteenä.

Pöhiskö asennetaan mahdollisimman aurinkoiselle seinälle, jossa se kerää auringon lämpöenergiaa metallilamelliensa avulla. Pöhiskön kotelon sisällä lämmennyt ilma puhalletaan venttiilin kautta rakennukseen. Puhallin toimii aurinkopaneelilla, joten laitteen käytöstä ei synny kustannuksia.

– Etenkin talveksi kylmilleen jäävissä rakennuksissa sisäilmaan ja rakenteisiin tahtoo kertyä kosteutta. Pöhiskö pitää rakennuksen kuivempana ja raikkaana. Tulisijatkin lähtevät ensimmäisillä lämmityksillä paremmin vetämään, kun hormi on kuiva. Lisäksi sisäilma lämpiää nopeammin, kun kosteus ei ole viemässä alkulämpöjä.

Kesäisin Pöhisköä voi käyttää myös talon viilentämiseen kääntämällä laitteen puhallinyksikön toisinpäin, jolloin ilmaa puhalletaan ulos rakennuksesta.

Kestävät ratkaisut kiinnostavat

Yritystoimintaansa käynnistellessään Jukka Kuittinen rakensi Pöhiskö-aurinkoilmakeräimiä mökillään konehallissa, mutta työskentelyn kannalta talvisin liian kylmä halli vaihtui pian vuokratiloihin Juuan keskustaan.

– Palkkatyötä teen tällä hetkellä 20 tuntia viikossa, loppuaika menee melkeinpä näiden parissa.

Uusiutuvan ja kestävän aurinkoenergian hyödyntämismahdollisuudet kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän, mikä on näkynyt myös Pöhisköjen kysynnässä.

– Ihmiset tutustuvat paljon aurinkosähkömahdollisuuksiin, ja varmaan sitä kautta löytävät tämänkin tyyppisen aurinkoenergiatuotteen. Mainonnallakin on tietysti vaikutusta, mutta en ihan näin nopeaa kysynnän kasvua odottanut.

Teksti ja kuva: Piia Juntunen


Artikkeli on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >