Kovamies kuntoilee
19.10.2022 klo 07:30
Uutinen

Omat kokemukset saivat pitkän linjan yrittäjän aloittamaan kuntoilun – ja syntyipä siitäkin sitten oma bisneksensä

Koska nyt on vuosi 2022, tehdään varmuuden vuoksi heti kärkeen sellainen huomautus, että tässä jutussa esiintyvä ”Kovamies” on brändinimitys, joka ei siis loppupäätteestään huolimatta rajaa mitään sukupuolta pois. Tai, kuten yrittäjä Alexander Strakh määrittelee:

– Kovamies on enemmänkin mielentila.

Alexander ja hänen yhtiökumppaninsa Pekka Varttila lanseerasivat Kovamies-nimiset designtuotteet jo pari vuotta aikaisemmin. Kuluvan syksynä saman sateenvarjon alle on rakennettu aivan toisenlainen palvelutuote, joka keskittyy hyvinvoinnin ja liikunnan edistämiseen. Siihen tosin tarvittiin vielä myös sen alan ammattilainen, Marko Raittinen. Yhdessä kehitetty Kovamies kuntoilee -verkkovalmennus on suunniteltu kaikille, jotka tuntevat olonsa syystä tai toisesta vähemmän optimaaliseksi. Siis sekä naisille ja miehille ja ylipäätään kaikille.

Huono suunta

Kuten moni idea läpi ihmiskunnan historian, myös tämä lähti liikkeelle omista havainnoista. Tässä tapauksessa tuon huomion teki Alexander, joka oli 42-vuotiaana havainnut, että oma kunto oli päässyt pahasti retuperälle.

– En minä vielä siellä montun pohjalla ollut, mutta hyvää vauhtia menossa sinne, hän tuumaa.

Hän alkoi kiinnittää asiaan huomiota, koska oma jaksaminen tuntui olevan päivästä toiseen koetuksella.

– Olin koko ajan enemmän tai vähemmän kiukkuinen, ja vaikka työni hoidinkin, niin mihinkään muuhun ei tuntunut energiaa sitten piisaavan, hän kertoo.

 Tai no, johonkin sitä virtaa sentään riitti. Erilaisille kissanristiäisille ja hipoille kalenterista tuntui aina löytyvän sopiva kolo. Ja kuten meillä Suomessa on totuttu, usein näissä illanvietoissa tuli sitten otettua kuppi jos toinenkin. Ja koska puhe on alkoholista, hetken ilosta joutuu maksamaan melko kalliit lunnaat krapulan muodossa. Eikä ikä ainakaan auta tai nopeuta toipumista. Jos ainoa keino stressitilan purkamiseen on se naukku tai pari, pitkällä tähtäimellä se ei toimi.

– Päinvastoin, stressi vaan pahenee, ja fyysisen hyvinvoinnin lisäksi henkinenkin hyvinvointi heikkenee. Ja ainakin omalla kohdallani tämä tarkoitti myös sitä, että siitä kärsii myös firman pyörittäminen. Minä pääsin aina töihin ja hoidin sovitut asiat, mutta liian kauan se oli sellaista pakkopullaa, Alexander myöntää.

Kovamies kuntoilee Alexander
ALEXANDER STRAKH sai kimmokkeen elämäntapamuutokseen, sillä hän oli 42-vuotiaana havainnut, että oma kunto
oli päässyt pahasti retuperälle. – En minä vielä siellä montun pohjallaollut, mutta hyvää vauhtia menossa
sinne, hän tuumaa ja kertoo että jaksaminen oli koetuksella.

Sitten käynnistyi hyvä kierre

Hän päätti ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kiinnittää huomiota myös fyysiseen vointiinsa. Massaakin kun oli kertynyt vuosien saatossa jo 120 kiloa. Sitä hän lähti pudottamaan paitsi vähentämällä niitä juhlia myös liikunnalla ja ruokavaliolla. Ensin Alexander testasi paria omatoimista dieettiä, mutta ymmärsi aika pian tarttua puhelimeen ja pirauttaa asiantuntijalle. Markon Raittisen puhelinnumero hänellä oli jo entuudestaan, sillä he olivat entisiä naapureita. Mutta koska me muut emme vielä tunne Markoa, annetaanpa hänen seuraavaksi esitellä itsensä.

Alanvaihtaja

– Olin ollut 20 vuotta hoitoalalla töissä, sekä lastenkodeissa että kehitysvammaisten parissa, hän aloittaa.

Uudenlaisen uran suuntaan hän oli ottanut askeleita jo tuolloin. Hän oli kouluttautunut ensin kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi ja myöhemmin vielä personal traineriksi.

– Ajattelin, että sen myötä pystyn tarjoamaan paitsi hoitoa myös ohjaamaan ihmisiä liikkumisen pariin, Raittinen kertoo.

Sivutoimista työtä hyvinvoinnin asiantuntijalla alkoi olla siinä määrin, että edessä oli siirtyminen päätoimiseksi yrittäjäksi. Ajoitus ei olisi voinut kovin paljon kehnompi olla, sillä hän teki debyyttinsä maaliskuussa 2020. Samassa kuussa alkoivatkin sitten koronan seurauksena poikkeusolot.

Kovamies kuntoilee Marko Raittinen
AIEMMINKIN OMAA osaamistaan opiskelemalla kohentanut Marko Raittinen on tälläkin hetkellä kuluttamassa koulunpenkkiä. Hän opiskelee parhaillaan Nordic Health Academyn (NHA) kautta terveysvalmentajaksi, ja loppuvuodesta hänellä alkavat vielä myös ratkaisukeskeisen valmentajan opinnot Valmentamossa.
– Se on tärkeää, sillä 70 prosenttia elämänmuutoksen tekemisestä on henkistä työtä. Ja kun sitä löytyy, niin löytyy myös fyysistä kapasiteettia.

Ahkera sometus palkittiin

Tuore yrittäjä ei kuitenkaan tästä lannistunut, vaan käytti mahdollisimman paljon aikaansa opiskelemiseen, kuten esimerkiksi toiminnallisen anatomian, liikunnan ja ravinnon lisäopiskeluun, sekä ylipäätään oman tiedon määränsä syventämiseen ja leventämiseen. Asiakasmäärät jatkoivat melkoista aaltoliikettä pidemmän aikaa, sillä tautitilanne ohjasi voimakkaasti kysyntää vielä pidemmän aikaa.

– Starttiraha oli pelastus, ja lisäksi päätin tehdä kaikkeni, jotta saisin itseäni näkyviin. Tein hyvin paljon materiaalia sosiaaliseen mediaan, mikä totisesti hyödytti. Keväällä 2021 kun tautitilanne oli taas parempi, minulla saattoi olla neljän viikon jonokin, hän kertoo.

Kovamies-valmennus ei ollut puheenaiheena vielä Alexanderin ja Markon ensimmäisessä palaverissa. Pikemminkin kyseessä oli aivan tavallinen asiakastapaaminen.

– Halusin hänen tekevän minulle sapuskaohjelman, ja sitten kävimme vähän salilla treenaamassa, hän muistelee.

Koska Alex tiesi entuudestaan Markon olevan aktiivinen somepostaaja, hän kysyi, voisikohan heillä olla yllään Kovamies-brändipaidat treenatessa. Ja kävihän se. Ajatus laajemmastakin yhteistyöstä lähti oikeastaan liikkeelle siitä.

Ajatus sai kannatusta

Idea matalan kynnyksen Kovamies kuntoilee -palvelusta oli Alexanderin, mutta nopeasti sille syttyivät myös sekä Marko että Pekka. Heistä kaikki näkivät sille tarvetta.

– Ei se mikään salaisuus ole, että moni on samassa tilanteessa kuin itse olin. Moni tietää kyllä, että jotain pitäisi tehdä, mutta ei saa itsestään irti, Alexander sanoo, ja muut osakkaat nyökyttelevät vieressä päätään.

Yrittäjätrion mukaan Kovamies-valmennus sopii kaikille, joilla elämässä on kiirettä, yllättäviä muutoksia ja työhaasteita. Omista kokemuksista johtuen, erityisesti sitä suunniteltaessa ovat mielessä olleet yrittäjät.

– Yrittäjä ei aina voi lyödä lukkoon mitään treeniaikoja ja olla paikalla juuri kello 16. Siksi halusimme tehdä ohjelmasta sellaisen, että se ei katso aikaa eikä paikkaa. Pääsääntöisesti välineitä ei tarvita, mutta asiakas voi hankkia itselleen esimerkiksi kaksi kahvakuulaa ja vastuskuminauhan, miehet kertovat ja huomauttavat vielä perään, että kuntosalikäyntejä varten tulee erillinen ohjeistus tätä haluaville.

Maltti on valttia

Alan ammattilaisena Marko tietää hyvin, että aika monesti oma äkkiä syttynyt liikunnallisuusinnostus lopahtaa siihen, että heti kärkeen lähdetään tekemään maksimisuorituksia. Sellainen ei onnistu ikinä.

– Ei kukaan herää yhtäkkiä uuteen viikkoon ja ala elämään huippu-urheilijan ravinto- ja liikuntasuorituksilla. Tai voi joku herätä, mutta pysyvää muutosta niin ei saada aikaan. Jos et ole kävellyt yhtään ja aloitat vaikka kerran viikossa 10 minuutin lenkillä, se on jo oikein hyvä alku. Sitten hissukseen sitä voi nostaa viikoittain, vaikka viidellä minuutilla. Muutamassa kuukaudessa on jo edistytty aika pitkälle, hän kertoo.

Asiakkaille on tarjolla paitsi kosolti tietoa myös ohjausvideoita. Hänelle neuvotaan miten edetä askel askeleelta. Videoissa opetetaan esimerkiksi kuntosaliliikkeiden oikeaoppiseen tekemiseen sekä kerrotaan tyypillisimmät virheet. Valmennuksessa otetaan huomioon myös yksilölliset erot.

– Sama noin 2000 kalorin dieetti kun ei varmasti ole paras vaihtoehto sekä 130-kiloisella toimistotyöntekijälle että 25-vuotialle 50-kiloiselle naiselle, miehet huomauttavat.

Pikavoittoja ei ole tarjolla

Alusta asti sekin on ollut selvä, että valmennuksessa on haluttu kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– Tässä ei siis ole kyse vaan painonpudotuksesta, vaan siitä, että hyvinvointi on monen asian summa. Liikunta, ravinto ja lepo ovat se meidän pyhä kolminaisuutemme, kommentoi Pekka Varttila.

Marko huomauttaa, että juuri alku on kaikista hankalin – myös hyvinvointiasioiden reilaan laittamisessa.

– Olen käyttänyt vertausta, että jos autokin pitää saada liikkeelle, se on se alku joka on hankalin. Sen jälkeen kun päästään liikkeelle, rullaaminen muuttuu koko ajan helpommaksi, hän sanoo.

Kovamies-ohjelmassa tahti on tarkoituksellisesti rauhallinen.

– Meidän ei tarvitse ottaa paineita, että kahden kuukauden päästä pitäisi olla Bikinifitness-kisakunnossa, Marko kertoo.

Marko korostaa, että kyseessä on pitkäkestoiseksi tarkoitettu elämäntapavalmennus. Niinpä kuuden tai 10 viikon hokkuspokkustemppuja ei lupailla kenellekään.

– Pikemmin tässä on tarkoitus edetä pienin askelein ja muuttaa asioita pysyvästi. Isoista pienistä virroista tulee loppu viimein ihan hyvä virta, Marko sanoo.

– Lähtöasetelma on, että kaikkea ei tarvitse muuttaa saman tien, vaan pikemminkin ottaa muutokset osaksi elämää kaikessa rauhassa. Silloin niistä saadaan aikaan myös pysyviä rutiineja. Ihmisellä kestää rutiinien muodostuksessa kolmesta viikosta jopa vuoteen. Tässä tarkoitus on saada aikaan positiivinen kierre, joka ruokkii itse itseään, Marko tietää.

Lisätietoa miesten luomasta ohjelmasta löytyy osoitteesta www.kovamieskuntoilee.com

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 18.10.2022

Kuvat: Elise Kulmala

Ville Kulmala
Ville Kulmala