14.6.2018 klo 08:52
Uutinen

Onko firmasi kunnossa? Aiotko myydä sen joskus? Vastaa kyselyyn!

Omistajanvaihdos tulee eteen jokaiselle yritykselle ja yrittäjälle ennemmin tai myöhemmin. Joskus täysin yllättäen. Oletko miettinyt asiaa?

– Yrityksen omistajanvaihdokseen kannattaisi valmistautua, vaikkei sitä aikoisi juuri nyt tehdä. Kannattaa miettiä, että ovatko firman asiat ja paperit kunnossa. Jos ovat, yritystä on helpompi johtaa ja mukavampi omistaa – ja myydä tai tehdä sukupolvenvaihdos jossakin vaiheessa, sanoo projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä.

Omistajanvaihdosten ongelmina ovat muun muassa firman myyntikuntoon saattaminen ja arvonmääritys sekä sopivan ostajan ja rahoituksen löytäminen.

Haavisto muistuttaa, että omistajanvaihdos voi tulla eteen myös täysin yllättäen, esimerkiksi onnettomuuden tai vakavan sairauden vuoksi.

Suomen Yrittäjillä on paraikaa käynnissä kysely, jonka tuloksista kootaan Valtakunnallinen Omistajanvaihdosbarometri 2018. Se julkistetaan myöhemmin tänä vuonna. Pääset vastaamaan kyselyyn täällä.

– Toivomme mahdollisimman monen yrittäjän vastaavan kyselyyn. Kysymyksiin vastaaminen myös auttaa yrittäjää miettimään firmansa tilannetta ja kehittämiskohteita, Haavisto sanoo.

Yhdessä kysymyksessä esimerkiksi kartoitetaan sitä, että voiko yritys jatkaa toimintaansa, jos yrittäjä sairastuu vakavasti tai joutuu onnettomuuteen. Toisessa kysymyksessä pyydetään vastaamaan yrityksen kehittämisasioihin, esimerkiksi uusiin tuotteisiin, markkina-alueisiin, kuluihin, tehostamiseen tai ulkoistamiseen. (kts. kuva jutun lopussa)

Vastaukset ovat luottamuksellisia eikä yksittäisen vastaajan tietoja julkisteta.

– Yritysten omistajanvaihdosten onnistuminen on merkittävä haaste. Kysymys on yrittäjien menestyksestä ja kansantalouden kasvusta, painottaa Mika Haavisto.

– Kannattaa vastata, kysely vie vain 10 minuuttia kiireisen yrittäjän ajasta, kannustaa Haavisto.

Linkki kyselyyn

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi