Joulukuusikauppa
Aleksi Toikan myynnissä olevat joulukuuset alkavat jo huveta.

Onko joulukuusi vielä hankkimatta? Kuusikauppias tekee parhaansa, mutta parhaat vietiin jo

Pitkään joulukuusikauppaa tehnyt yksinyrittäjä Aleksi Toikka on nostanut kuusen hintaa viidellä eurolla.

Hyvinkäällä joulukuusikauppaa tekevä yksinyrittäjä Aleksi Toikka huhkii pitkää päivää, sillä vaikka aattoon on enää kaksi päivää, kuusenostajia on paljon liikkeellä.

Toikka on toiminimiyrittäjä, joka tekee kuusikauppaa yhdessä niin ikään toiminimeä pyörittävän isänsä kanssa.

– Meillä on omat viljelmät ja omat kuuset, molemmat ovat mukana toiminnassa mutta minulla on päävastuu, Toikka kertoo.

Toiminnalla on pitkä historia, sillä Toikan isoisä teki jo aikanaan kuusikauppaa. Myyntitoimintaa on ollut vuodesta 1981 lähtien. Toikka oli pikkupoikana isänsä mukana kuusimyynnissä.

– Alussa keräsimme kuusia metsästä ja veimme niitä myyntiin Klaukkalaan. Sen jälkeen rupesimme kasvattamaan ja muotoleikkaamaan kuusia. Muotoleikkauksen ansiosta kuusista tulee kauniita ja sopusuhtaisia, Toikka kertoo.

Nykyisin kuusia kasvaa Toikan mailla neljän hehtaarin alueella, josta iso osa on taimikkoa. Liiketoiminta on kasvanut vuosi vuodelta, kun istutusmäärät ovat kasvaneet ja tiluksilta on saatu myyntiin isompaa puuta.

Kauppa käy viime vuoden malliin

Vaikka suomalaisten rahat kuluvat tänä vuonna aikaisempaa kalliimpaan ruokaan ja energialaskuihin, joulukuusikauppa käy viime vuoden malliin.

– Nettikauppa on käynyt jopa hieman paremmin, suljimme sen aikaisemmin kuin viime vuonna, Toikka kertoo.

Nettikaupan lisäksi Toikan yritys myy kuusia suoeramyyntinä lapsiperheille, jotka haluavat tulla itse valitsemaan ja kaatamaan kuusen. Palvelun kysyntä on kasvanut hieman vuoden takaisesta. 

– Itsekaadosta on tykätty. Asiakas saa mukaansa tuoreen kuusen ja saa samalla elämyksen. Ihmiset pitävät siitä, että näkevät omin silmin, missä kuusi kasvaa. Suoraan tiloilta ostamisen trendi näkyy meilläkin.

Viiden euron korotus hintaan

Lähes kymmenessä prosentissa laukkaava inflaatio näkyy kuusikaupassa siten, että Toikka on nostanut kuusen kappalehintaa noin viidellä eurolla.

– Hinnat alkavat noin 30 eurosta. Keskimääräinen kuusesta maksettu hinta on 40 euroa, hän kertoo.

Tällä rahalla saa kotiinviemisinä viljellyn kuusen. Jos on valmis maksamaan 50 euroa, tarjolla on yli kaksimetrisiä joulukuusia.

Verkkokaupassa hintojen korotuksilta on vältytty, sillä Toikka toimittaa kuusia tiettyinä päivinä tietyille alueille postinumeroiden perusteella. Näin logistiikkaa on järkevöitetty ja turhilta toimituskuluilta vältytty.

Ostajalla alkaa olla kiire

Jos kuusi on vielä hankkimatta, sopivan joulupuun löytäminen voi olla työn takana.

– Jos haluaa täydellisen tai erikoispitkän kuusen, niitä ei ole enää kuin muutamia jäljellä. Jos kuusta ei hanki tänään, löytämiseen saattaa tarvita jo hyvää tuuria.

Toikan mukaan mattimyöhäisiä on joka vuosi, mutta silloin ostajan voi olla tyytyminen laadultaan huonompaan kuuseen, joka ei kenties ole niin täydellinen kuin ostaja toivoisi.

– Huonoimmat kuuset jäävät aina viimeisiksi, yrittäjä toteaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen