16.2.2024 klo 15:26
Uutinen

Onko kunnassanne hyvä yrittää? – Yrittäjä, kerro miten kotikuntasi on onnistunut yrittäjyyden edistämisessä

Suomen Yrittäjät mittaa jälleen kuntien onnistumista yrittäjyyden edistämisessä. Kuntabarometrissa kartoitetaan yrittäjien mielipiteitä kotikuntansa yrittäjämyönteisyydestä. Mitä kotikunnassasi tehdään hyvin ja mikä kaipaisi skarppausta? Minkälaista kotikunnassasi on yrittää? Vastaamalla Suomen Yrittäjien Kuntabarometriin voit vaikuttaa yrittämisen edellytyksiin kotikunnassasi.

Suomen Yrittäjät on mitannut kuntien elinkeinopolitiikan onnistumista joka toinen vuosi. Kuntabarometrin vastausaika alkoi maanantaina 12. helmikuuta. Suomen Yrittäjät on lähettänyt tutkimusluvan antaneille jäsenilleen sähköpostilla vastauslinkin kyselyn avautuessa maanantaina 12. helmikuuta. Kyselyyn voi vastata myös alhaalla olevan linkin kautta. Kyselyn toteuttaa Taloustutkimus.

Miksi tämä kysely on tärkeä?

  • Yrittäjä pääsee antamaan palautetta ja arvioimaan oman kuntansa toimintaa.
  • Kunnat saavat yrittäjiltä tärkeää palautetta toiminnastaan.
  • Yrittäjäyhdistykset saavat tietoa siitä, mihin asioihin heidän pitää jäsentensä puolesta kunnassa vaikuttaa.
  • Kunnat ja niiden yrittäjiä palvelevat yhtiöt saavat yrittäjiltä tärkeää palautetta tarjoamistaan yrityspalveluista: Parantavatko yrityspalvelut yrittäjän arkea ja saako palveluita matalalla kynnyksellä? Toteutetaanko mm. julkiset hankinnat pk-yrityksiä huomioiden?

Yrittäjä, anna äänesi kuulua ja vaikuta!

”Kahden vuoden välein toteutettava Yrittäjien kuntabarometri toimii hyvänä työkaluna kehittämistyölle, niin kunnissa kuin myös järjestössämmekin. Satakunnassa kyselyn tulokset käydään läpi kaikkien kuntien ja kaupunkien elinkeinotiimien kanssa. Tämä toimii myös hyvänä seurantana sille, onko edellisen kyselyn tuloksia hyödynnetty ja viety niissä ilmenneitä asioita eteenpäin. Satakunnassa näin on onneksi ollut – kyselyn tulokset ovat muuttuneet konkreettisiksi teoiksi. Kehitettävää löytyy aina, mutta myös kiitoksiin on aihetta”

Kari Varis
järjestöpäällikkö
Satakunnan Yrittäjät

Kyselyn tuloksista

Kuka tahansa voi avoimesti verkossa vertailla valitsemiensa kuntien tuloksia keskenään kysymyskohtaisesti. Näin käyttäjä pystyy rankkaamaan parhaiten menestyneet kunnat esimerkiksi julkisia hankintoja käsittelevissä kysymyksissä, kertoo Suomen Yrittäjien kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen.

Matikaisen mukaan tutkimuksesta saadut tulokset ovat tärkeä työkalu yrittäjien ja kuntien yhteistyön kehittämiseksi.

– Vastaaminen on todella tärkeää, jotta saamme tietää mitä alueen yrittäjät ajattelevat kuntien elinkeinopolitiikasta. Yrittäjä pääsee kertomaan, mitkä asiat toimivat ja mitä pitää parantaa. Vertailutyökalun vuoksi on tärkeää, että mahdollisimman moni kunnan yrittäjistä vastaa kyselyyn.

Kyselyn avulla kunnat saavat yrittäjiltä tärkeää palautetta toiminnastaan, esimerkiksi kunnan tekemien julkisten hankintojen merkityksestä yrittäjille. Yrittäjäyhdistykset puolestaan saavat tietoa siitä, mihin asioihin heidän pitää jäsentensä puolesta kunnassa vaikuttaa.

Kyselyllä oli vuonna 2022 lähes 10 000 vastaajaa eri puolilta maata. Tällöin parhaat tulokset saivat kuntakokoluokan mukaisesti Seinäjoki (yli 50 000 asukkaan kunnat), Lieto (10 000–50 000 asukasta sekä Marttila (alle 10 000 asukasta).

Kyselyn vastausaika 12.2.−8.4.2024. Siihen voi vastata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tulokset julkistetaan Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa tiistaina 14. toukokuuta.

Kyselytutkimuksen tulokset toimitetaan kunnille ja yrittäjäyhdistyksille. Ne ovat myös avoimesti verkossa nähtävillä.