Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Juha Sipilä
25.3.2023 klo 07:30
Uutinen

Onko Suomessa lupa menestyä kenelläkään muulla kuin rallikuskilla tai hiihtäjällä?

Pirkanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Janne Vuorinen tapasi entisen pääministeri Juha Sipilän 28.2. Keskustelunaiheena oli, millainen on hyvä maa yrittää.  


Byrokraattisten esteiden purkamine
n

Sipilä ja Vuorinen juttelevat pitkät pätkät sääntelyn sujuvoittamisesta. Juha Sipilän mukaan se nopeuttaisi investointeja.

– Meidän tulisi päästä siihen, että meillä olisi yksi lupa- ja valvontaviranomainen ja vain yksi valituskelpoinen lupa.

Janne Vuorinen on Sipilän kanssa samoilla linjoilla ja muistuttaa, että sääntelyn sujuvoittaminen on yksi Suomen Yrittäjien hallitusohjelmatavoitteidenkin kärjistä. Lisäksi tavoitteina on edistää paikallista sopimista ja purkaa turhia byrokraattisia esteitä erityisesti pk-yritysten kasvun ja menestyspotentiaalin tieltä.

– Mitä pienempi yritys on, sitä enemmän yrittäjällä menee aikaa byrokratian pyörittämiseen. Silloin ei aikaa välttämättä jää kehitystyölle ja muille tärkeille asioille, Vuorinen sanoo.

Janne Vuorinen nostaa keskustelussa esiin, että yksi tehokkaimmista keinoista byrokraattisten esteiden purkamiseksi on paikallisen sopimisen edistäminen erityisesti pk-yrityksissä. Juha Sipilä on hänen kanssaan samaa mieltä.

– Jäykkä työmarkkinajärjestelmämme on yksi suurimmista kilpailukykyämme heikentävistä tekijöistä. Meidän pitäisi pystyä sopimaan paikallisesti huomattavasti nykyistä enemmän.

Lupa uusiin alkuihin

Sipilän ja Vuorisen mukaan Suomessa on moni asia hyvin, mutta parannettavaa löytyy erityisesti yrittämisen uudelleen aloittamisen helpottamisessa.

–  Suomessa hukataan valtavasti potentiaalia, kun monesti ulkoisten syiden vuoksi konkurssin tehnyt yrittäjä ei aloita toimintaa uudelleen, Sipilä sanoo. Parannettavaa olisi etenkin asenteissa.

Ennakoitava ja työntekoon kannustava verotus

Edeltävien lisäksi keskustelussa nousi esiin verotuksen taso. Sen tulee kannustaa työntekoon ja yrittämiseen. Janne Vuorisen mukaan verotuksen kerrannaisvaikutukset Suomen BKT:hen ja kilpailukykyyn on pidettävä mielessä. Juha Sipilä muistuttaa, etteivät valtion tulot usein kasva laskennallisesti yhtä paljon kuin verotuksen kiristämisen avulla oletetaan.

– Sen sijaan vaikutukset näkyvät usein yritysten kilpailukyvyn heikkenemisenä, Sipilä sanoo.

Vuorinen tuo esiin, että yrittäjiä helpottaisi myös, jos verotus olisi nykyistä ennakoitavampaa.

– Tässä emme ole onnistuneet. Yritysten on hankalaa ajatella pitkäjänteisesti, jos verotuksen aiheuttamat kustannukset ja muut vaikutukset eivät ole tiedossa kuin yhden hallituskauden ajan, Vuorinen sanoo.

– Ennakoitavuus verotuksessa on yrittäjille ensiarvoisen tärkeää, Sipilä vahvistaa.

Lopuksi Vuorinen peräänkuuluttaa, ettei verotuloja synny, ellei yrittäjyyttä tueta. Tämä toteutetaan mahdollistamalla ennakoitavat olosuhteet ja siten kilpailukykyisen liiketoiminnan harjoittaminen. 

– Veroista puhutaan paljon, mutta kyllä yritykset myös haluavat maksaa veroja ja ymmärtävät sen, ettei tämä infra, rattaat ympärillä, ja hieno koulutusjärjestelmä tai terveydenhuolto pelaa ilman verotuloja, Vuorinen sanoo.

– Veroja maksamalla yritys toimii osana yhteiskuntaa. Tämä on sitä, mitä pitäisin hyvänä yrityskansalaisuutena. Yritykset luovat verotuloja ja työpaikkoja ympärilleen. Kaiken tämän keskellä meidän on muistettava, että yritys voi pärjätä ainoastaan niin hyvin kuin sitä ympäröivä yhteiskunta, Sipilä päättää.

Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua
Kuvat: Eija Ranua

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 18.3.2023