Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan rakennusluvat ja asuntoaloitukset kääntyivät kasvuun kesäkuussa
Tilastokeskuksen tietojen mukaan rakennusluvat ja asuntoaloitukset kääntyivät kasvuun kesäkuussa. Kuva: Getty Images
23.8.2023 klo 14:39
Uutinen

Onko tässä yllättävä merkki rakentamisen piristymisestä? ”Kiistatta positiivinen tieto”

Kesäkuussa tilastoitiin selvä nousu rakennuslupien määrässä.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan rakennusluvat ja asuntoaloitukset kääntyivät kasvuun kesäkuussa. Aloitusten määrä kasvoi toukokuusta 26 prosenttia, lupien määrä peräti 96 prosenttia.

– Tämä on kiistatta positiivinen tieto. Kesäkuussa uudistuotanto oli samalla tasolla kuin vuosien 2012–2015 välillä. Voi sanoa, että kesäkuu oli tyypillinen rakentamisen kuukausi, mutta toki kaukana viime vuosista tai koronavuoden huippulukemista. Samalla pitää muistaa, että tämäkin luku on selvästi matalampi kuin viime vuonna samaan aikaan, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi.

Hän varoo tekemästä kesäkuun luvuista pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä kyse on vain yhden kuukauden datasta ja vuosi sitten lupien määrä oli kymmeniä prosentteja korkeampi.

– Tämä on silti orastava merkki siitä, ettei rakentaminen täysin lopu ja asunnoille on edelleen tarvetta.

Brotherus pitää mahdollisena, ettei syksystä tule rakennusalalla niin synkkä kuin on pelätty esimerkiksi tuoreiden konkurssitilastojen valossa. Hän huomauttaa, että kasvu on pitkälti pääkaupunkiseudun ansiota.

– Pk-seutu on ollut tässä selvästi veturina. Se ei ole yllätys, sillä kaupungistuminen jatkuu ja Uudellamaalla tarvetta uusille asunnoille riittää myös tulevaisuudessa.

Brotherus kommentoi äskettäin Tilastokeskuksen konkurssilukuja, jotka osoittivat konkurssien määrän kasvaneen selvästi. Heinäkuussa 224 yritystä ajautui konkurssiin, kun viime vuoden heinäkuussa luku oli 148.

– Konkursseissa loppuvuoteen liittyy huolia etenkin rakennusalalla, missä asunto- ja korjausrakentaminen kärsivät korkojen ja kustannusten noususta. Tänä vuonna tullaan ylittämään 3 000 konkurssin rajapyykki ensimmäisen kerran vuoden 2013 jälkeen, Brotherus ennakoi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen