29.9.2021 klo 14:04
Uutinen

Onko yrityksesi seuraava listautuja? Bioretec ponnisti valmennuksen kautta pörssiin, uusi valmennusohjelma käynnistyy pian

365 päivässä pörssiin -valmennus on tuottanut jo kolme pörssilistautujaa.

Suomen Yrittäjät järjestää kolmannen kerran 365 päivässä pörssiin -valmennuksen, jonka tavoitteena on antaa pk-yrityksille valmiuksia pörssiin listautumiseen.

Viimeisin ohjelman kautta tullut Helsingin pörssin listautuja on Bioretec, joka toteuttaa enintään noin neljän miljoonan euron osakeannin listautuakseen First North -markkinapaikalle. Yhtiön kaupankäynti alkoi 28. syyskuuta. Bioretec keräsi annissa yhteensä 1,74 miljoonan euron bruttovarat.

Yhtiö kehittää biohajoavia implantteja lasten ja aikuisten ortopediaan muun muassa luu- ja pehmytkudosvaurioiden hoitoon. Tuotteita käytetään noin 40 maassa.

Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkosto järjesti 365 päivässä pörssiin -valmennusohjelman ensimmäisen kerran vuonna 2019 ja toisen kerran vuonna 2020. Valmennukset järjestettiin vuonna 2019 yhteistyössä Finnveran ja Nasdaq Helsingin kanssa ja seuraavana vuonna Nasdaq Helsingin kanssa.

Kolmas valmennusohjelma aloittaa marraskuussa. Haku ohjelmaan on käynnissä 29. lokakuuta saakka.

Lisää listautujia odotetaan

Kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja Petri Roinisen mukaan valmennus on ollut tähän mennessä erittäin onnistunut.

– Kun vuona 2019 käynnistimme ensimmäisen valmennusjakson, Helsingin pörssin First north -listalla oli 25 yhtiötä. Sen jälkeen Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkosto on valmentanut kaikkiaan 54 yhtiötä, joista kolme on listautunut. Paljon on tottakai ollut seurausta kyseisten yhtiöiden omista toimista. Nämä 54 yhtiötä ovat asiantuntijoiden opastuksella tutkineet, olisiko listautuminen heille mahdollista.

Bioretec on kolmas kasvuyrittäjäverkostoon kuulunut yritys, joka on listautunut First North -osakepörssiin. Ennen Bioreteciä ovat listautuneet it-talo Netum ja insinööritalo Solwers.

Roininen uskoo, että lisää on luvassa.

– On iso merkitys, jos onnistumme saamaan yrittäjiä pohtimaan, olisiko listautuminen yksi vaihe omalla yrittäjyyspolulla. Jos yksikin prosentti jäsenyrityksistä näkisi sen mielekkäänä, se tarkoittaisi yhteensä tuhatta yhtiötä. Se kuvastaa potentiaalia.

Yritykselle listautuminen tarkoittaa Roinisen mukaan muun muassa huomattavaa brändiarvon lisäämistä. Samalla yrityksen omistus vaihtuu helpommin rahaksi muutettavaan muotoon ja kasvumahdollisuudet parantuvat.

– Toisaalta pitää muistaa sekin, että listautuminen ei sovellu kaikille. Jos siihen suuntaan aikoo kulkea, pitää hyväksyä säännellyn markkinan pelisäännöt ja tapa, jolla yhtiötä johdetaan ja jolla yhtiöstä viestitään. Jos tällaisesta on kiinostunut, toivotan yritykset mukaan marraskuussa alkavalle jaksolle.

Mikä valmennus?

365 päivässä pörssiin -valmennuksen järjestää Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkosto yhteistyössä Nasdaq Helsingin kanssa. Valmennuksen tavoitteena on luoda valmiuksia pk-yritysten listautumiseen Nasdaq First North Growth Market -kasvumarkkinalle.

Ohjelma sopii parhaiten yrityksille, joilla on useamman vuoden toimintahistoria, kilpailukykyinen liiketoimintamalli, liikevaihtoa mieluusti enemmän kuin kolme miljoonaa euroa ja Suomen Yrittäjien jäsenyys. Valmennusohjelma on tarkoitettu yritysten omistajille ja yrittäjille, jotka haluavat luoda osakkeelle likviditeetti- ja markkina-arvon.

Valmennusohjelma koostuu viidestä tilaisuudesta ja harjoittelusta. Ohjelmassa perehdytään muun muassa listautumisprosessiin, rahoitusjärjestelyihin, sijoittajaviestintään sekä pörssiyhtiön johtamiseen.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi