10.6.2021 klo 14:17
Uutinen

Valmennusohjelma avitti Netum Groupia listautumaan pörssiin – Kolmas koulutus alkaa syksyllä

365 päivässä pörssiin -valmennusohjelma auttoi Netum Groupia matkalla First North -markkinapaikalle Helsingin pörssiin. Kaupankäynti osakkeella alkoi 2. kesäkuuta ja ensimmäisen viikon aikana osakkeen arvo nousi noin 35 prosenttia.

Netum Groupin hallituksen puheenjohtaja Olavi Köngäs kertoo, että valmennusohjelmassa kuuli monipuolisesti eri asiantuntijoiden näkemyksiä yrityksen kehittämisestä ja listautumisesta.

− Ohjelma oli monipuolinen, hyvä ja perusteltu, Köngäs sanoo.

Kun yritys lähti valmennukseen tammikuussa 2019, päätöksiä listautumisesta ei ollut vielä tehty.

− Silloin mietimme, miten yritystä tulisi kehittää ja listautuminen oli yksi varteenotettava vaihtoehto. Koulutus tuli hyvään saumaan ja saimme paljon tietoa esimerkiksi sijoittajan näkökulmasta.

Valmennuksesta sai myös konkreettisia vinkkejä.

− Yksi hyvä vinkki oli, että arvo-osuusrekisteriin kannattaa ilmoittaa tiedot jo silloin, kun osakkaita on vähän. Näin pääsee helpommalla.

Netum Group on IT-palvelutalo, jonka työntekijämäärä on noin 160. Liikevaihto on kasvanut vuosien 2017 ja 2020 välillä noin 20 prosenttia vuodessa. Liikevaihto vuonna 2020 oli 17,5 miljoonaa euroa.

Yhtiön listautumisanti ylimerkittiin kokonaisuudessaan 7,4-kertaisesti. Ensimmäisen viikon aikana osakkeen arvo nousi First North -markkinapaikan kaupankäynnissä noin 35 prosenttia.

− Olemme erittäin iloisia sijoittajien osoittamasta suuresta kiinnostuksesta Netumia kohtaan. Onnistuneen listautumisannin myötä meillä on vahvemmat edellytykset jatkaa kannattavaa kasvuamme, Köngäs toteaa tiedotteessa.

”Tämä on alkusoittoa”

Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkosto järjesti 365 päivässä pörssiin -valmennusohjelman ensimmäisen kerran vuonna 2019 ja toisen kerran vuonna 2020. Valmennukset järjestettiin vuonna 2019 yhteistyössä Finnveran ja Nasdaq Helsingin kanssa ja vuonna 2020 Nasdaq Helsingin kanssa.

Kaiken kaikkiaan koulutuksen on käynyt läpi 54 yrityksen edustajaa.

− Näistä kolme yritystä on listautunut ja lisäksi kuusi on aloittanut prosessin, kertoo valmennusohjelman vetäjä, Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja Petri Roininen.

Roinisen mukaan tällaiselle koulutusohjelmalle on ollut tarvetta.

− Ohjelma varmasti herätti yrityksiä miettimään asiaa. Uskon, että tämä on vasta alkusoittoa ja listautumisia tulee paljon lisää. First North -markkinapaikalla on nyt noin 30 yritystä, kun Ruotsin vastaavalla on noin 300 yritystä.

Kolmannen valmennusohjelman aloitus on suunniteltu marraskuulle, ja ohjelmaan haku alkaa elokuun lopussa. Valmennusohjelmassa on 6−7 lähipäivää.

Roininen kertoo, että yrityksillä on erilaisia tavoitteita pörssiin listautumiseen liittyen.

− Perinteisesti tärkein on, että halutaan lisää pääomaa. Toinen on, että yrittäjän omistukselle saadaan listautumisella arvo. Kolmanneksi, pörssiyhtiön brändi on vahvempi asiakkaille ja sidosryhmille.

Eniten yrityksiä mietityttää, miten paljon listautuminen maksaa ja miten paljon byrokratiaa siihen liittyy.

− Olen itse käynyt tuon polun kuusi vuotta sitten ja nähnyt, että se on mahdollista, kiinnostavaa ja hyödyllistä. Kaikille se ei sovi, mutta vaihtoehto kannattaa tutkia, Investors House Oyj:n toimitusjohtaja Roininen kehottaa.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Tiina Rantakoski, Netum Group