YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Oppilaitoksilta täsmälääkkeet liiketoiminnan ja osaamisen kehittämiseen
Yrittäjäjuhlan kumppaneina toimineet Gradia ja Jamk ovat myös pk-yrittäjien pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, jotka tuntevat yritysten kehittämis- ja osaamistarpeet.
Gradialla on 4 000 yritysasiakasta, joista noin 2 500 yrityksen kanssa tehdään aktiivista yhteistyötä. Luvut kertovat siitä, että pk-yritykset ovat löytäneet Gradian jatkuvan oppimisen ja TKI-palvelut.
– Olemme vahvoja etenkin lyhyt- ja täsmäkoulutuksissa, mutta myös pidemmät ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutukset ovat hyvin käytettyjä, sanoo Gradian yrityspalvelupäällikkö Kaija Haapasaari.
Hän korostaa, että ammatillinen koulutus toteutuu yhdessä työelämän kanssa, siksi koulutukset räätälöidään aina yrityksen tarpeisiin. Gradiassa tiedostetaan, että pk-yritysten koulutustarpeisiin täytyy välillä reagoida salamana.
– Meillä on valmius käynnistää esimerkiksi lyhytkoulutus jo parissa viikossa. Samoin oppisopimus voi alkaa parin viikon varoitusajalla.
Joskus on paikallaan katsoa yrityksen tilannetta kokonaisvaltaisesti ja pitemmällä aikajänteellä.
-Akatemia-mallissa tehdään koko henkilöstön osaamisen kehittämissuunnitelma, jolloin ennakoidaan myös tulevia osaamistarpeita.
Uusien henkilöiden rekrytointi on yritykselle aina kriittinen hetki, jolloin katseen tulisi olla tulevaisuuden osaamistarpeissa. Uutta työvoimaa voi löytyä esimerkiksi Rekry-koulutuksella, jossa työnhakijat koulutetaan tulevaan työhönsä. Myös oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto.
-Viime vuonna 500 uutta työsuhdetta käynnistyi oppisopimuskoulutuksen avulla.
Kehittämisasiantuntija Merja Salmisen mukaan Gradian TKI-toiminta linkittyy vahvasti osaamisen kehittämiseen.
– Emme ole tutkimuslaitos, vaan vahvuutemme on olla arjen innovaatioiden tukena. Esimerkiksi Rekry-koulutus voi liittyä yrityksen uuden teknologian, koneen tai laitteiston käyttöönottoon. Toisaalta myös oppisopimuskoulutusten ja tutkinnon osien kehittämistehtävät voivat liittyä innovaatioihin.
Salminen innostaa yrittäjiä lähtemään mukaan matalan kynnyksen innovaatiotreffeille, joita EduFuturan oppilaitokset eli Gradia, Jamk ja Jyväskylän yliopisto järjestävät tämän kevään aikana. Yhteistyökumppanina tapahtumissa on Keski-Suomen Yrittäjät.
Oppilaitokset kertovat työelämälle suunnatuista koulutus- ja TKI-palveluista 14. maaliskuuta. Verkostoitumispäivässä 11.4. yrityksiltä toivotaan erityisesti kasvuun ja kehittämiseen liittyviä yhteistyötarpeita ja -toiveita oppilaitoksille. Toukokuussa treffien teemana on tekoäly.
Jamkin rooli on etsiä yritykselle paras vaihtoehto
Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) tarjoaa eritasoisia mahdollisuuksia pk-yritysten ja oppilaitoksen väliseen yhteistyöhön. Hallintojohtaja Mikko Salminen toteaa, että yrityksillä on joskus väärä ennakkokäsitys siitä, että yhteistyö oppilaitoksen kanssa tarkoittaa kohtuuttoman pitkiä sitoumuksia.
– Jamk pystyy reagoimaan joustavasti ja nopeasti yritysten tarpeisiin. Lyhytkestoisiin opiskelijalähtöisiin yhteistyömahdollisuuksiin kuuluvat opiskelijoiden tekemät harjoitus- ja projektityöt. Seuraavalla askelmalla ovat opiskelijoiden työharjoittelu yrityksessä ja opinnäytetyön tekeminen yrityksen toimeksiannosta.
– Opinnäytetyö voidaan toteuttaa myös vahvennetulla ohjauksella, jolloin yritys ostaa lisäksi henkilökunnan työpanosta.
Salmisen mukaan esimerkiksi opinnäytetyön avulla voidaan rakentaa myös rekrytointipolkua, jossa opiskelija perehtyy yritykseen ja yritys tutustuu opiskelijaan.
– Toivoisin, että yritykset hyödyntäisivät paitsi suomalaisia myös ulkomaisia opiskelijoita erilaisissa yhteistyökuvioissa. Jos yritys on aloittamassa ulkomaan toimintoja, voisi olla valtavan hyvä juttu ottaa ulkomaalainen opiskelija mukaan työskentelemään kansainvälisille messuille.
Ulkomaisia opiskelijoita voisi hyödyntää tulevien vientimaiden markkinatutkimusten ja kartoitusten tekemisessä. He voisivat lisäksi auttaa kehittämään suorahankintoja ulkomailta.
-Kun yritys saa avattua suoran hankintakanavan, toimitusketjut lyhenevät.
Mikko Salmisen mukaan yritysten kannattaisi suunnitelmallisesti hyödyntää Jamkin mahdollisuuksia. Pitkäaikainen kumppanuus tuottaa yritykselle enemmän hyötyä kuin satunnaiset kokeilut.
– Kannustan yrityksiä ottamaan rohkeasti yhteyttä. Jamkin rooli on etsiä yritykselle aina paras vaihtoehto.
Jos opiskelijayhteistyön jälkeen näyttää siltä, että yritys haluaa syventää yhteistyötä ja laittaa resursseja kiinni liiketoimintansa kehittämiseen, tuotekehitykseen, testaus- tai mittauspalveluihin, niihin löytyy palvelupaletti.
Salminen muistuttaa, että myös yritysten hallitustyöskentely voisi saada uutta virtaa ja näkökulmia yrityksen ulkopuolelta tulevalta jäseneltä.
– Jamkilta ei voi tilata hallituksen jäsentä palveluna, mutta meillä on valtava määrä asiantuntijoita, jotka voisivat yksityishenkilöinä toimia yritysten hallituksessa. Hallitustyöskentely olisi yksi.