YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ota kiinteistösi energia-asiat haltuun Pirkanmaan Energiakartoituksen avulla – säästät euroja ja ympäristöä
Valtioneuvosto uutisoi hiljattain, että valtio tukee asuinrakennusten energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita vuonna 2023 lähes 100 miljoonalla eurolla. Yrittäjä Markku Peltola on tiedosta hyvillään, sillä se tietää hänellekin kiireistä vuotta.
Sahalahtelainen Markku Peltola on työteliäs tapaus, joka on jo tähänastisen elämänsä aikana ehtinyt tehdä useamman työuran eri ammateissa. Nyt käynnissä oleva ura Pirkanmaan Energiakartoituksen yrittäjänä on hänelle neljäs.
– Valmistuessani silloisesta Tampereen Tekusta paperipuolelta ei alan töitä enää ollut entiseen malliin. Niinpä päädyin kenkätehtaan työnjohtajan pestin kautta Saarioisille prosessikehittäjäksi. Parikymmentä vuotta sitä rataa, minkä jälkeen opiskelin aikuiskoulutuspuolella timpuriksi. Kolmas työurani oli talonrakennuksen parissa valmistaen ihmisille koteja anturasta viimeiseen listaan saakka. Nykyiseen tehtävääni ja yrittäjäksi päädyin suoritettuani kuntoarvioijan ja energia-asiantuntijan pätevöittämiskoulutukset. Firmalle tulee kesällä täyteen 10 vuotta, enkä ole kyllä päivääkään katunut valintaani, Markku Peltola kertoo.
Energiatodistus on lakisääteinen dokumentti kiinteistön rakennus- ja myyntivaiheessa
Pirkanmaan Energiakartoituksen tarjontaan on vuosien varrella kuulunut niin kiinteistöjen lisäeristyksiä, kuntokartoituksia, kosteusmittauksia kuin lämpökamerakuvauksiakin. Viime vuosina ylivoimaisesti suosituimmiksi palveluiksi ovat nousseet energiatodistusten laadinta ja energiaselvitykset – jopa siinä määrin, että muiden palvelujen myyntiä on pitänyt rajoittaa.
– Siinä mielessä yrityksen perustamisen ajoitus meni kyllä ihan nappiin, että uudistettu laki energiatodistuksesta tuli voimaan samoihin aikoihin eli noin kymmenen vuotta sitten. Valtio on myös sen koommin alkanut tukea yksityisiä kiinteistönomistajia energiaremonteissa ja muutenkin energia-asioihin on ilmasto- ja energiakriisien myötä alettu kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota, hän pohtii.
Uusi osaaminen rakentuu vanhan päälle
Markku korostaa, että aiemmin opitut asiat kulkevat tiiviisti mukana hänen nykyisessä työssään. Iän myötä eri elämänvaiheisiin liittyviä kokemuksia osaa myös arvostaa uudella tavalla.
– Saarioisilla sain tehdä työtä monenlaisten ihmisten kanssa, olinhan viikoittain tekemisissä esimerkiksi tuotekehityksen, tuotannon, kunnossapidon, markkinoinnin, laskennan, pakkausvalmistajien ja ajoittain myös paikallisjohdon kanssa. Uskon, että niiltä ajoilta olen oppinut tietynlaista pelisilmää ja herkkyyttä muita ihmisiä kohtaan – ja siitä on todella hyötyä vieraillessani ihmisten kodeissa. Yhtä lailla hyötyä on rakennuspuolen osaamisestani, sillä energialaskenta lähtee liikkeelle talon rakenteista edeten sen talotekniikkaan, Markku sanoo.
Yrityksen alkuaikoina, kun tilauskirjat eivät vielä pullistelleet, Markku hankki lisätienestiä lisäeristysasiantuntijana ja kiersi ovelta ovelle myymässä yläpohjien lisäeristystä omakotiasujille.
– Se kyllä hirvitti, ja alkuun ajattelinkin, että kenenkään ovikelloa en kyllä pimpota! Jälkikäteen ajateltuna jalkautuminen asiakasrajapintaan on kyllä osoittautunut arvokkaaksi kokemukseksi, ja suosittelen sitä ihan kaikille myyntiä ja markkinointia tekeville, Markku huomauttaa.
Energiatehokkuuden parantaminen on lopulta melko yksinkertaista
Markku Peltola kertoo, että yksi kustannustehokkaimmista toimista on, myös LVI-liiton laskentaohjelman mukaan, ovien ja ikkunoiden tiivisteiden tarkastus ja kunnostus.
– Olemme tehneet myös näitä alkuaikoina rivitalokohteissa, lämpökameralla näemme nopeasti vuotokohdat, jotka heikentävät energiatehokkuutta. Samalla kertaa voitelemme yleensä lukot ja saranat, mikä ehkäisee ovien, ikkunoiden ja saranoiden vääntymistä ja uusien vuotokohtien syntymistä.
Moni ei tiedä olevansa oikeutettu ARA:n 4 000-6 000 € energia-avustukseen.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt avustusta asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin remontteihin vuodesta 2020 alkaen. Se on entisestään lisännyt energialaskelmien kysyntää, vaikka monelle avustusmahdollisuus on edelleen uusi asia.
– Energiatehokkuutta voi parantaa esimerkiksi luopumalla öljylämmityksestä, asentamalla lämpöpumpun tai ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän, tekemällä lisäeristyksiä tai uusimalla ikkunat. Yhtä kaikki, energialaskentaa tarvitaan jo heti avustuksen hakuvaiheessa, ennen muutoksia. Palveluuni kuuluvat tarvittavien laskelmien teko vaihtoehtojen simulointeineen, liitteiden toimitus, ja lopuksi tehtyjen korjausten todentaminen remontin päätyttyä energiatodistuksella ARAn maksatushakemukseen. Tästä jää siis asukkaalle virallinen energiatodistus, joka on voimassa 10 vuotta, Markku sanoo.
– Niin energiatodistuksen laadintaan kuin energialaskentaan kuuluu aina kohdekäynti ja erilaisten skenaarioiden simulointi. Remontin suunnitteluvaiheessa on hyvä vertailla erilaisia vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia rakennuksen energiatehokkuuteen. Avustusta varten vaaditaan vähintään 44 % parannus omakotitalossa, tai lähes 0-energialuokka. Mikäli rakennus pääsee lähes-0-energialuokkaan on mahdollista hakea isompaa 6 000 € avustusta. Huomioitavaa on, että vertailukohtana käytetään kiinteistön alkuperäisiä ratkaisuja eli vuosien varrella tehdyt parannukset otetaan yhtä lailla huomioon, hän selventää.
– Suurin energiatehokkuuden parannuspotentiaali löytyy lämmitysmuodosta, ilmanvaihdosta sekä eristeistä, Markku vinkkaa.
Positiivinen palaute palkitsee
Markku keittelee yrityksensä 10-vuotisjuhlakahvit kesällä 2023. Millä mielin tarkastelet yrittäjäuraasi tällä hetkellä?
– Siinä mielessä olin onnekas jo aikaisemmissa palkkatöissäni, että pääsin aina innovatiivisuutta vaativiin työtehtäviin, enkä siis ehtinyt leipääntyä. Mutta kyllähän sitä yrittäjänä on vielä sitäkin luovemmat askelmerkit. Itsensä kanssa työskennellessä ei tarvitse kamppailla pitkien päätöksentekoketjujen tai sisäisen byrokratian kanssa.
– Yksinyrittäjänä sitä on myös hyvällä tavalla vastuussa omasta tekemisestään. Perheelle toki olen kiitollinen avusta. Vaimo, joka monesti hoitaa muistiinpanot kohdekäynneillä hoitaa samalla paremmin sosiaalisen kanssakäymisen ja lemmikkieläimet, itse kun olen hieman koira-arka. Tytär on oikolukenut mm. kuntokartoitusraportit ja näin ollen tunnistaakin jo hyvin rakennusten riskirakenteet. Poika on taas mukana lisäeristyksissä oman työnsä ohella. He kaikki ovat osakkaina tässä Pirkanmaan Energiakartoitus Oy yrityksessä.
Vinkit energiaremonttia suunnittelevalle
- Käytä asiantuntijaa apuna! Energia-asioiden ammattilainen tekee laskelmat ja auttaa vertailemaan eri vaihtoehtoja.
- Muista avustushakemus on jätettävä ennen remonttia. Osoitteesta ara.fi löydät lisätietoa.
- Suurin energiatehokkuuden parantamisen potentiaali on lämmitysjärjestelmän muutoksessa, ilmanvaihdossa ja lisäeristyksessä.
- Mieti ratkaisun vaikutus loppuun asti. Lämpöeristetty ulko-ovi menee hukkaan, jos sen takana on kylmä eteinen, mutta sen sijaan sisäoven lämpöarvolla on merkitystä. Vesikiertoinen lattialämmitys ei ole paras ratkaisu silloin kuin tiedetään alapohjan eristystaso heikoksi. Kylmän ja lämpimän tilojen rajapinnat tulevat olla tiiviit ja eristetyt, tämä koskee erityisesti kellari- ja vinttitilojen ovia.
- Ota aina energia-asiat huomioon, kun suunnittelet mitä tahansa remonttia. Esimerkiksi ulkolaudoitusta uusittaessa voi kätevästi lisätä samalla seiniin lisäeristyksen.
- Kun tehdään vanhempaan taloon rakenneavauksia niin tarkasta samalla eristysten määrä ja kunto.
Teksti: Marianne Valta & Eija Ranua
Kuvat: Eija Ranua
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 11.2.2023