27.4.2020 klo 15:46
Uutinen

Ota talouden perusteet haltuun – Lue talouskouluttaja Toivo Kosken vinkit

Missä kunnossa yrityksesi talous on? Milloin viimeksi olet jutellut kirjanpitäjäsi kanssa? Tiedätkö tuloslaskelman ja kassavirran eron? Ota yrityksen talousasiat haltuun kokeneen talouskouluttajan Toivo Kosken vinkkien avulla.

1. Valitse ammattitaitoinen kirjanpitäjä

Kirjanpitäjän valintaan on hyvä panostaa, sillä hän on yrittäjän tärkein yhteistyökumppani ja konsultti. Oman kirjanpitäjän kanssa kannattaa sparrailla tarpeen mukaan viikoittain. Yrityskentällä ei ole sellaista asiaa, jota pitkän linjan kirjanpitäjä ei olisi nähnyt urallaan.

2. Käsittele tuloslaskelmaa ja kassavirtaa erillisinä

Tuloslaskelma kuvastaa luovutettujen hyödykkeiden ja palveluiden kannattavuutta. Kassavirta taas kertoo, miten paljon rahaa tililtä tulee ja lähtee. Nämä sekoitetaan usein toisiinsa.

Yrittäjä saattaa kuvitella kaiken olevan hyvin, kun tilillä on rahaa. Tilillä oleva raha voi olla osittain lainarahaa ja todellisuudessa yritys tekeekin tappiota.

3. Pidä oma pääoma positiivisena

Oman pääoman pitäminen positiivisena on monen alkavan yrittäjän haaste. Jos pääoma on negatiivinen, siitä pitää tehdä kaupparekisteri-ilmoitus. Jos kaupparekisteri-ilmoitus jää tekemättä ja yritys menee konkurssiin, on riskinä, että yrityksen veloista tulee osakeyhtiön tapauksessa hallituksen jäsenten henkilökohtaisia velkoja.

4. Seuraa lukuja säännöllisesti

Kuukausitasolla olisi hyvä seurata muun muassa yrityksen tuloksentekokykyä eli kannattavuutta, maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta. Maksuvalmiuteen liittyy olennaisesti kassavirran seuranta. Vakavaraisuuteen linkittyy muun muassa velkarahan käyttö. Velkarahaa kannattaa käyttää sellaisiin investointikohteisiin, omaisuuteen, jotka voidaan hätätapauksessa muuttaa myymällä takaisin rahaksi. Hätätilanteen yllättäessä yrityksen tulee selvitä itsenäisesti omista veloistaan.

Vinkit jakoi Toivo Koski (KTT, DI), TulosAkatemia Oy:n yrittäjä, joka on kouluttanut taloudesta jo yli 20 vuotta. Koski kouluttaa helsinkiläisiä yrittäjiä talouden saloihin Helsingin Yrittäjien Vahva yrittäjyys -hankkeessa.


Askarruttavatko talousasiat koronatilanteessa? Tutustu talousapupalveluun

Yritys-Suomi Talousapu-neuvontapalvelu auttaa maksu- ja talousvaikeuksissa olevia yrittäjiä. Neuvojat ovat yrityksen talouden- ja tervehdyttämisen asiantuntijoita. Palvelu on luottamuksellista, ja sen saa normaalin puhelun hinnalla. Talousapu-neuvontapalvelusta vastaavat ELY-keskukset. Se palvelee puhelimitse suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin kello 9–16. numerossa +358 295 024 880.

Talousapu-neuvontapalvelu >


Tietoa taloudesta ja tukea hyvinvointiin

Euroopan sosiaalirahaston rahoittama ja Helsingin Yrittäjien toteuttama Vahva yrittäjyys -hanke tarjoaa kahden vuoden aikana yrittäjille työkaluja oman talousosaamisen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Hankkeessa alkoi keväällä 2020 koulutuspolku, jossa lähes 40 yrittäjää saa puolen vuoden aikana tietoa, tukea ja mentorointia talouteen.

Kiinnostuitko hankkeesta? Ota meihin yhteyttä:

Sanna Nylund, koordinaattori
p. 050 455 2301, sanna.nylund(at)yrittajat.fi

Susanna Ypyä, hankeasiantuntija
p. 050 557 4200, susanna.ypya(at)yrittajat.fi

Teksti: Valpuri Aalto
Kuva: Jaana Tihtonen

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 1/2020 (ilmestynyt maaliskuussa 2020). Lue koko lehti Issuu-palvelussa.