21.10.2017 klo 20:23
Uutinen

Pääministeri Yrittäjägaalassa: ”Asiat pitäisi pystyä sopimaan paremmin yrityksen sisällä”

Kun sovitaan työnantajien ja työntekijöiden välisistä asioista, se oikea pöytä on yrityksen neukkarin pöytä, jossa työntekijät ja työnantaja voivat sopia asioista nykyistä laajemmin. Tässä asiassa Suomi on selvästi kilpailijamaitaan jäljessä.

– Jaan Suomen Yrittäjien huolen siitä, että paikallisessa sopimisessa ei päästy riittävästi eteenpäin. Asiat pitäisi pystyä sopimaan paremmin yrityksen sisällä, pääministeri Juha Sipilä sanoi Yrittäjägaalassa.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan on selvä, että asioista pitäisi pystyä sopimaan paremmin yritysten sisällä.

– Kun Suomen syöksykierrettä oikaistiin, ainakin yksi asia jäi puolitiehen. Jaan Suomen Yrittäjien huolen siitä, että paikallisessa sopimisessa ei ole päästy riittävästi eteenpäin, pääministeri sanoi juhlapuheessaan Valtakunnallisten yrittäjäpäivien Yrittäjägaalassa Joensuussa lauantai-iltana.

Sipilän mukaan suurten yritysten edunvalvonnan näkökulma on eri kuin pienten.

– Ymmärrän Suomen Yrittäjien tuskan tässä asiassa. Ja toivon pystyväni vielä auttamaan tässä, Sipilä sanoi.

– Kun sovitaan työnantajien ja työntekijöiden välisistä asioista, se oikea pöytä on yrityksen neukkarin pöytä, jossa työntekijät ja työnantaja voivat sopia asioista nykyistä laajemmin.

Sipilä totiesi että tässä asiassa Suomi on selvästi kilpailijamaitaan jäljessä.

Yksinyrittäjien tilannetta parannettu, mutta tekemistä riittää vielä

Pääministeri kertoi, että kasvurahoitusta on lisätty ja yksityistä rahaa on paljon aiempaa enemmän. Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä ulkomaalaisten startup-yrittäjien oleskeluluvasta eli niin kutsuttua startup-viisumia.

Hän muistutti, että yksinyrittäjien määrä kasvaa noin neljällä tuhannella joka vuosi, ja että heistä puolella heistä tulot jäävät alle 2 000 euroon kuukaudessa. Hän totesi, että innovaatiosetelistä ja maksuperusteisesta arvonlisäverotuksen tilityksestä on saatu hyviä kokemuksia ja hyvää palautetta.

– Yrittäjyyden voi nyt aloittaa työttömyysturvalla, sairauspäivärahan omavastuuaikaa on lyhennetty. Myös yrittäjävähennys on merkittävä parannus. Mutta vielä on paljon tehtävää yksinyrittävän aseman helpottamiseksi.

Suomen Yrittäjät ajoi vahvasti kaikkia pääministerin mainitsemia uudistuksia, jotka auttavat yksinyrittäjiä.

Sipilän mielestä on kuitenkin huolestuttavaa, että työnantajayrittäjien määrä on laskenut parin vuoden aikana noin kahdeksalla tuhannella.

– Vaikka koeaikaa on jatkettu, takaisinottovelvoitetta lyhennetty, määräaikaisuus on tehty helpommaksi sopia, työmarkkinauudistuksia tarvitaan nimenomaan työnantajayrittäjien määrän kasvattamiseksi.

Sipilä totesi, että Suomi elää yrittäjyydestä ja yritysten menestyksestä.

– Jos meillä ei ole yrityksiä, ei ole työpaikkoja ja elinvoimaa. Jos meillä ei ole yrityksiä, ei ole työpaikkoja ja elinvoimaa. Jos meillä ei ole työtä, ei ole hyvinvointiyhteiskuntaa.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi