Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.5.2024 klo 11:18
Uutinen

Paikallista vaikuttamista ja metsäyrittäjyyttä

Mikko Varis, Enon Metsäpalvelu Oy:n yrittäjä ja Pielisjoen Yrittäjien puheenjohtaja, on ollut mukana yritystoiminnassa pienestä pitäen.

– Ostin 18-vuotiaana sedän osuuden yrityksestä ja ryhdyin yrittäjäksi isäni rinnalle. Pari vuotta sitten siirryin itse vetovastuuseen, Varis kertoo.

Enoon 1960-luvulla perustettu Metsäpalvelu Oy keskittyy puun korjuuseen ja auraukseen. Yritys on osakkaana Joen Metsä Oy:ssä, jolla on laajavastuinen sopimussuhde Stora Enson kanssa.

Osaavasta työvoimasta pulaa

– Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee kahdeksan palkallista työntekijää ja yksi aliyrittäjä. Työmaat sijaitsevat pääasiassa Enossa ja Kontiolahdella, Varis selventää.

Metsäalan ammattilaisista on ollut pulaa ja kuuden kallisarvoisen koneen on oltava jatkuvasti toiminnassa. Siksi Varis ajaa itsekin konetta toisessa vuorossa.

– Ajoittain työpäivät venyvät jopa 16-tuntisiksi, Varis kertoo. Pitkien työpäivien vastapainoksi metsästän ja kalastan, mutta vapaa-ajasta ei ole pulaa, hän lisää.

Vaikuttamisella ja järjestötoiminnalla haasteita vastaan

Pielisjoen Yrittäjät toimii enolaisten ja uimaharjulaisten yritysten asialla. Puheenjohtajan roolissa Variksen visiona on lisätä tietoisuutta paikallisyhdistyksen toiminnasta.

– Monilla yrittäjillä on nyt haastavia aikoja, ja tässä tilanteessa yhteistyön ja verkostojen merkitys korostuu, Varis pohtii.

Paikallisen vaikuttamisen lisäksi Varis toimii Karjalan Koneyrittäjässä hallituksen varajäsenenä ja Vaara-Karjalan Osuuspankin edustajiston jäsenistössä. Metsähallituksen neuvottelukuntaan osallistuminen tarjoaa hänelle mahdollisuuden vaikuttaa alueen metsätalouteen ja luonnonvarojen kestävään käyttöön.

– Koen päässeeni vaikuttamaan monipuolisesti. Paljon riippuu siitä, miten aktiivisesti osallistuu eri asioihin, Varis toteaa.

Teksti ja kuva: Iitu Sihvonen