7.12.2018 klo 06:02
Uutinen

Paikka työn tekemistä varten voi löytyä läheltä

Etätyö on asia, josta puhutaan paljon. Työn tekemisen olosuhteet voivat etätyötä tekevillä vaihdella. Osalla on mahdollisuus hoitaa töitään kotoa käsin.

Osalla ei tällaiseen ole tilaa tai työrauhaa. Niinpä esille ovat nousseet erilaiset etätyöpisteet, joita voi satunnaisesti käyttää töiden tekemiseen. Toki on mahdollista vuokrata kodin ulkopuolelta, mutta kuitenkin läheltä erillinen työhuone

Suomessa tehdään päivittäin yli 2 miljoonaa edestakaista työmatkaa, joiden suoritteesta kolme neljäsosaa eli 75 prosenttia kuljetaan henkilöautolla. Keskimääräinen työmatkan pituus on 13 kilometriä, johon aikaa kuluu noin puoli tuntia. Työmatkat aiheuttavat ruuhkahuippuja erityisesti aamu- ja iltapäivällä ja kasvattavat näin työmatkoihin käytettyä aikaa entisestään.

Ympäristötekijöitä ajatellen on pitkien työmatkojen kuorm­tus merkittävintä. Yli 20 kilometrin työmatkojen osuus on vain 13 prosenttia kaikista alle 150 kilometrin työmatkoista, mutta nämä matkat aiheuttavat 58 prosenttia kaikista aiheutuvista työmatkakilometreistä. Päästöjen vähentämisen Ja ruuhkahuippujen tasoittamisen lisäksi etätyön yleistyminen voi tulevaisuudessa vaikuttaa asuinalueiden suunnitteluun, toimistojen mitoitukseen ja toimipaikkojen sijaintiin.

Lähellä tehtävä työ säästää niin työntekijän aikaa kuin rahaa. Samalla se mahdollistaa asuinpaikan valinnan muillakin perusteilla kuin työn sijaintipaikan läheisyydellä.

Riihimäelle työtila vuodenvaihteen jälkeen

Riihimäen Prismaan Atomin tiloi­hin avautuu 8.1.2019 Meidän Työhuone. Se on Hyrian koordinoima yhteistyössä Riihimäen kaupungin sekä HAMKin kanssa. Meidän Työhuone tarjoaa yhte­söllisen työtilan Hyrian Nuorille Yrittäjille sekä muille yrittäjyyttä opiskeleville, jo toimiville yrittäjille sekä ihmisille, jotka kaipaavat paikkaa esim. etätyön tekemiseen.

– Meidän Työhuoneella tullaan myös järjestämään aamukahveja työelämälle sekä erilaisia teemoitettuja tilaisuuksia, toteaa työelämäpalvelupäällikkö Elina Oinaanoja Hyrialta.

– Yhteisöllinen työskentely eli ns. coworking on yleistynyt työs­kentelymuoto ja Meidän Työhuone tarjoaa tähän uudenlaisen mahdollisuuden. Toiminta käynnistetään ilmaisella demoajanjaksolla, jolloin keräämme tilaa käyttävien kokemuksia ja palautetta, jonka perusteella [Palvelukonseptia kehitetään kevään 2019 aikana.

Lopella jo toiminnassa

Lopen kunnalla on reilun vuoden ajan ollut kolme etätyöpistettä: Kirjastossa (Kauppatie 3, Loppi) yksi ja kunnantalon toisessa kerroksessa (Yhdystie 5, Loppi) kaksi. Kunnantalon etätyöpisteet on nimetty entisten kunnanjohtajien mukaan Olaviksi ja Voitoksi. Kunnantalon työpisteet saatiin, kun talosta vapautui huoneita. Kalusteet saatiin lahjoituksena, nyt etätyöpisteen käyttäjät voivat hyödyntää esimerkiksi sähköllä laskevaa ja nousevaa työpöytää.

Työpisteet ovat kaikkien kuntalaisten käytössä ilmaiseksi. Etätyöpisteissä on avoin langaton verkko. Myös kunnantalon kahvio on taukotilana vapaasti etätyöntekijöiden käytössä. Kirjaston etätyöpiste on auki kirjaston aukioloaikoina.

Kunnantalon etätyöpisteet ovat auki ma-pe klo 8.00-16.00. Kunnantalon oven ollessa kiinni, sisään pääsee soittamalla ovikelloa.

Etätyöpisteen voi varata varaus­kalenterin kautta. Se löytyy kunnan kotisivuilta ja käyttö edellyttää rekisteröitymistä. Vilkaisu kalenteriin kertoi, että etenkin kesällä etätyöpisteet olivat ahkerassa käytössä.

Hämeen Yrityssanomat / KA