Painotalo Tarrapaita Jani Montonen
26.4.2022 klo 09:35
Uutinen

Painotalo Tarrapaita vaihtoi omistajaa sutjakkaasti

Hyvin monelle paikkakuntalaiselle tuttu, jo 1970-luvulla perustettu Painotalo Tarrapaita jatkaa elämäänsä uudessa kuosissa vielä 2020-luvulla. Historiankirjoihin jää myös viimeisin käänne, kun yritystä seitsemän vuotta luotsanneet Satu ja Jarkko Ässämäki myivät yrityksen Jani Montoselle alkuvuodesta 2022.

Painotalo Tarrapaidan liiketoiminnan ostaneen Jani Montosen näkökulmasta kauppa oli tarvepohjainen täsmäratkaisu.

-Olin perustanut oman Mondo Workwearin vuonna 2018. Meillä oli selkeä suunnitelma siitä, että brändiä viedään tasaisen kysynnän takaavat laadukkaat työvaatteet edellä. Yritystekstiilit kulkivat tuolloin siinä rinnalla ilman sen suurempaa imua. Jo kolmen toimintavuoden jälkeen tuli kuitenkin tilanne, että alettiin suunnitella yrityksen kehittämistä laiteinvestoinnilla tai yritysostolla.

Eri toimialoilla yrittäjänä toimineella Jarkko Ässämäellä on vankka kokemus yrityskaupoista, ja hän tekee yrittämistä projektiluoteisesti.

-Yrittäjyys yhdellä toimialalla ei ole mikään eläkevirka, vaan aika ajoin siirrytään eteenpäin ja tehdään uusia aluevaltauksia.

Ässämäet olivat ehtineet luotsata Painotalo Tarrapaitaa seitsemän vuotta. Ajatusta myymisestä oli palloteltu jo toista vuotta, toisaalta mietittiin myös yrityskaupan kautta laajentamista.

Satu ja Jarkko Ässämäki myivät Painotalo Tarrapaidan Jani Montoselle (ylempi kuva) ja edessä siintää uudet projektit.

-Kun laajennussuunnitelma oli jo olemassa, ostopäätös kypsyi nopeasti, kun pääsin tutustumaan paikanpäälle konkreettiseen toimintaan ja laitteisiin, ja asiakaskunta näytti varsin vankalta, kuvailee Montonen.

Yritysostokeskusteluissa Ässämäet kuulivat Janin laajennussuunnitelmista, ja Jarkko tarttui luuriin. Jo alkukeskustelut tukivat heti yhteistä suunnitelmaa ja omistajanvaihdosprosessi eteni muutamassa kuukaudessa kivuttomasti maaliin.

Myyjäosapuolena Ässämäet valmistautuivat kauppaan selkeällä suunnitelmalla.  

-Jarkolla on hyvä käsitys arvottamisesta ja mietimme myös jatkajan realistisia mahdollisuuksia pärjätä. Näin pääsimme eteenpäin ilman ylimääräisiä keskusteluja, kertoo Satu Ässämäki.

-Odotimme, että kaupanteko voisi olla kivuliaampikin prosessi, mutta tämä meni sujuvasti eikä ähmäämisestä olisi saatu mitään lisäarvoa.

Ulkopuolisena apuna Painotalo Tarrapaidan yrityskaupassa oli vain kauppakirjat laatinut OV-asiantuntija Sakari Oikarinen Confidentum Oy:stä. Rahoituslaitos oli myös tilanteessa joustava ja auttavainen.

-Ainoa asia mitä mietin, ja mitä muidenkin yrityskauppoja tekevien kannattaa punnita, on holding-yhtiön perustaminen. Tällä kertaa aikataulun vuoksi lykkäsimme holding-yhtiön perustamisen tulevaisuuteen, kun otamme seuraavan kehitysaskeleen, Montonen toteaa.

Myyjäosapuolella on selkeä näkemys onnistuneen yrityskaupan edellytyksistä.

-Kyllä arvonmääritys on avainasemassa ja sen pitää olla realistinen. Myyjän pitää laittaa paperille mitä on myymässä ja sille konkreettinen hinta. Kokemattomamman kannattaa käyttää 2-3 arvonmäärittäjää kokonaisuuden hahmottamiseksi, Jarkko Ässämäki vinkkaa.

-Yrityskaupassa myydään yrityksen tulevaisuutta, ei menneisyyttä, Satu Ässämäki täydentää.

Ässämäet olivat Painotalo Tarrapaidan toiminnassa enemmän ja vähemmän mukana maaliskuun loppuun saakka. Tärkeimpiä yhteisiä omistajanvaihdoksen jälkeisiä toimia olivat kaupasta tiedottaminen asiakaskunnalle ja laitteiden käyttöopastus.

Uudella omistajalla on Tarrapaidalle jo monta kehityssuunnitelmaa. Syksyllä avattava, uudistunut painotalo tulee tarjoamaan kokonaisvaltaista brändin hallintaa logosuunnittelusta henkilöstön vaatteisiin ja liikelahjoihin.

—————————————————————————————————————

OmistajaKS – omistajanvaihdoksista elinvoimaa -hanke on Keski-Suomen Yrittäjien ja Witas Oy:n hallinnoima hanke, joka tukee omistajanvaihdostilanteissa ja auttaa yhdistämään yritysten ostajat ja myyjät.  Jos yrityksen myynti, ostaminen tai sukupolvenvaihdos on ajankohtainen, ota yhteyttä: projektipäällikkö Oili Eronen puh. 040 6744 858.