Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin kävi rekisteröintien
Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 1 265. Määrä on 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Kuva: Getty Images

Pakettiautojen ja raskaan kaluston rekisteröinnit laskussa – Niin myös liikenteen päästöt

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit vähenivät edelleen.

Taloustilanne näkyy edelleen henkilöautojen ja raskaan kaluston rekisteröinneissä. Tuoreiden tilastotietojen mukaan toukokuussa rekisteröitiin 7 780 uutta henkilöautoa. Se  on 17,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa.

Kaikkiaan alkuvuoden aikana on rekisteröity 32 393 henkilöautoa. Määrä jää 14,1 prosenttia viime vuoden tammi-toukokuun lukemaa alemmas.

– Uusien autojen tilaukset jäivät viime vuonna selvästi normaalia tasoa alemmas. Tilausten määrä on hitaasti elpymässä ja tänä vuonna uusia autoja on tilattu noin 10 prosenttia viime vuotta enemmän. Korkotason vakaan alenemisen odotetaan piristävän uuden auton markkinaa vielä kuluvan vuoden loppupuoliskolla, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä kertoo.

Ensirekisteröidyistä henkilöautoista on alkuvuoden aikana ollut noin 27 prosenttia täyssähköautoja ja noin 21 prosenttia ladattavia hybridejä. Bensiiniautojen osuus alkuvuoden ensirekisteröinneistä ollut noin 47 prosenttia ja dieselautojen noin 6 prosenttia.

Käytettyjen autojen kauppa on kasvanut hieman, sillä kauppaa käytiin toukokuussa 0,8 prosenttia viime vuoden toukokuuta vilkkaammin. Alkuvuoden aikana käytettyjä autoja on autoliikkeissä myyty noin seitsemän prosenttia viime vuotta vilkkaammin.

– Käytettyjen autojen kaupassa kasvu on jatkunut yhtäjaksoisesti jo viime vuoden alusta alkaen. Käytettyjen autojen kaupan vilkkainta aikaa ovat kesäkuukaudet ja syksy. Alkuvuoden luvut enteilevät käytettyjen autojen kaupan olevan vilkasta myös kesän ja syksyn aikana, Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tero Lausala sanoo. 

Kuorma-autojen rekisteröinneissä pudotus

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin toukokuussa yhteensä 889, mikä on noin 24,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity alkuvuoden aikana 4 241, mikä on noin 6,2 prosenttia viime vuoden tammi-toukokuuta vähemmän.

Kuorma-autojen ensirekisteröinnit jäivät 9,4 prosenttia viime vuoden toukokuun lukemista: kuorma-autoja ensirekisteröitiin toukokuussa yhteensä 327. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 1 265. Määrä on 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 73 eli 11 prosenttia viime vuotta vähemmän. Kevyitä alle kuuden tonnin kuorma-autoja on rekisteröity 316, mikä on on 10,7 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.

Linja-autojen rekisteröinnit ovat kääntyneet alkuvuonna kasvuun. Uusia linja-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity 190, kun samaan aikaan viime vuonna määrä oli 105.

Bensiinin myynti laski 8 prosenttia

Tilastokeskuksen kasvihuonekaasupäästöjen ennakkotilaston mukaan tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät viime vuonna noin 3,9 prosentilla vuoteen 2023 verrattuna.

Päästöjen vähenemisen taustalla on taantuman aiheuttama kuorma-autoliikenteen väheneminen, sillä kuorma-autojen ajokilometrit jäivät viime vuonna noin kuusi prosenttia vuoden 2022 määrää alemmas. Lisäksi uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoite kasvoi 13,5 prosenttiin vuonna 2023. Edellisenä vuonna jakeluvelvoite oli 12 prosenttia.

Myös liikenteen sähköistyminen ja autokannan energiatehokkuuden paraneminen ovat osaltaan vähentäneet liikenteen päästöjä viime vuosina. Bensiiniä myytiin viime vuonna noin kahdeksan prosenttia ja dieseliä noin 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus