Yrittäjä lomalla
Porvoolaisyrittäjän ilmoitus herätti mielenkiintoa paikallislehden etusivulla.

”Pakkolomalla” ollut Teuvo Karvonen antaa kanssayrittäjille yhden neuvon: ”Lähde riittävän kauas”

Yksinyrittäjä Teuvo Karvonen huomasi työnantajana, että lomailu kotimaisemissa voi epäonnistua jo alkumetreillä.

Kerroimme runsas viikko sitten porvoolaisen kultasepänliikkeen yrittäjän Teuvo Karvosen hyvää mieltä herättäneestä paikallislehden etusivun ilmoituksesta, jossa hän kertoi joutuneensa lomalle vaimon pakottamana.

Todellisuudessa kyse oli tavallisesta lomasta, jonka ajaksi Karvonen sulki liikkeensä. Hän on käyttänyt huumoria aikaisemminkin vastaavissa ilmoituksissa.

Tavoitimme Karvosen töistä, kun pari päivää loman päättymisestä oli kulunut.

– Loma sujui mainiosti. Viikon aikana tuli käveltyä yhteensä 70 kilometriä. Se oli sellaista löntystelykävelyä vaimon kanssa. Olimme ensimmäistä kertaa Kroatiassa, Karvonen kertoo.

Karvonen tunnetaan entisenä kansallisen tason huippu-urheilijana. Hänen 3000 metrin estejuoksuenätyksensä 70-luvulta on reilusti alle yhdeksän minuuttia, mikä olisi kovaa valuuttaa vielä tänä päivänäkin.

Nykyisin Karvonen juoksee enää satunnaisesti.

– Ei se ole kokonaan jäänyt, mutta tuntuu, että se on vauhdiltaan samaa luokkaa kuin kävely, mikä on verottanut intoa juoksemista kohtaan.

”Parempi lomailla ulkomailla”

Karvonen on nykyisin yksinyrittäjä. Takavuosina hänellä oli työntekijöitä, ja silloin lomailu saattoi olla hankalampaa.

– Silloin opin jo sen, että on parempi lomailla ulkomailla. Kun minulla oli työntekijöitä ja jäin pyörimään lomallani Porvooseen, siinä iski heti yrittäjän krapula. Oli pakko tulla katsomaan työpaikalle, miten siellä menee ja kun työntekijöiden piti tehdä päätöksiä, he soittivat minulle. Siinä mielessä jokaiselle yrittäjälle olisi mielestäni tärkeää lähteä välillä riittävän kauas, jotta ei pysty toimimaan samalla tavalla kuin jos lomailisi kotona.

Yksinyrittäjänä Karvonen sulkee liikkeensä ovet aina loman ajaksi, koska silloin työt lopetetaan. Hän lomailee 2-3 viikkoa vuodessa. Työntekijöitä hän ei ole enää aikeissa palkata.

– Minulla on sellainen tilanne, ettei siihen ole välttämättä tarvetta. Viime aikoina olen uskaltanut lähteä lomalle hieman useammin ja laittaa ovet kiinni. Pidän myös joitakin lauantaipäiviä kiinni, jos on mukavampaa tekemistä. 

Karvonen valmistautuu parhaillaan tulevaan sesonkiin. Heikentyvä taloustilanne mietityttää.

– Idän diktaattori tekee oman vaikutuksensa ihmisten ajatteluun. Nyt on sellainen tilanne, että ensin pitää hoitaa perheen asiat ja sitten vasta panostaa muihin ei niin välttämättömiin asioihin. Toisaalta katson, että välttämätöntä on myös huolehtia puolisoista niin, että heitä muistetaan tämän alan tuotteilla. Toivon kaikesta huolimatta hyvää ja humoristista syksyä kaikille, Karvonen päättää.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen