8.2.2018 klo 14:27
Uutinen

Palkittu yrittäjä: Piilaaksossa opetetaan jo ala-asteella yrittäjähenkisyyttä

Firstbeatin toimitusjohtaja Joni Kettunen kaipaa oppilaitoksiin lisää henkilöitä, joilla on käytännön kokemusta yrityksistä.

Helsingin Korjaamolle on torstaina kokoontunut yli 200 henkeä eri oppilaitosten koulutusjohtoa, koulutusalan vaikuttajaa ja yrittäjiä.

– Maailma muuttuu niin nopeasti, että seuraavan kymmenen vuoden aikana koulutetaan uudelleen miljoona suomalaista, totesi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avatessaan koulutusjohdon foorumin.

Digitalisaation, automaation, robotiikan ja globalisaation edetessä nopeasti koulutukselle asetetaan suuria haasteita ja odotuksia. Mikael Pentikäinen havainnollistaa, että kohta Kainuun korvessa huristavat kuskittomat autot ja monia ammatteja katoaa ja uusia tulee tilalle.

–Yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö on erittäin tärkeää niin yritysten kuin koko Suomen menestymisen kannalta, Pentikäinen painottaa.

Hän siteeraa tutkimustuloksia, joiden mukaan nuorten yrittäjyysinto on kova. Tähän imuun myös oppilaitosten kannattaa tarttua.

– Noin viidesosa 18–24-vuotiaista arvioi perustavansa yrityksen kolmen vuoden kuluessa, Pentikäinen toteaa.

Yrittäjyyskasvatusta jo ala-asteella

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneen Firstbeatin perustaja ja toimitusjohtaja Joni Kettunen toivoo, että yrittäjyyskasvatusta aletaan antaa mahdollisimman aikaisin koulussa:

– USA:ssa Piilaaksossa aletaan jo ala-asteella opettaa yrittäjähenkisyyttä ja kasvun asennetta, tohtorismies Kettunen huomauttaa.

– Kun me valitsemme työntekijöitä yritykseemme, haemme koulutuksen ja osaamisen lisäksi yritteliäisyyttä, sellaista yrittäjämäistä asennetta, Kettunen kertoo.

Firstbeat on erikoistunut sydämen sykkeen tutkimiseen. Asiakkaina on huippu-urheilijoita ja -joukkueita muun muassa NHL:stä.

Joustavuutta yliopistoihin

Firstbeatin Joni Kettunen toivoo, että oppilaitosten palveluksessa olisi enemmän henkilöitä, joilla on käytännön kokemusta yrityksistä.

– Jos yliopistomaailmasta on tullut tutkimushankepyyntöjä, joita lukiessa on kyllä tullut mieleen, että eivät he ymmärrä miten yritykset toimivat, Kettunen toteaa.

– Toivon enemmän joustavuutta yliopistoihin ja harjoittelutyyppistä yhteistyötä, Joni Kettunen sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi