25.9.2021 klo 21:51
Uutinen

Palkitut Nuoret Yrittäjät tekevät vastuullista liiketoimintaa ja kehittävät uusia toimintatapoja

Vuoden Nuori Yrittäjä on Järki-Saaneraus Oy:n Eerik Säkkinen. Kilpailussa palkittiin myös Vertia Oy:n perustajat Topi Jokinen ja Heikki Jussila sekä Smooth it Oy:n Irina Nurmi.

Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin Säätiö palkitsivat jälleen Vuoden nuoren yrittäjän.

Vuoden nuori yrittäjä -palkinto luovutettiin Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä lauantaina 25.9.2021.

Vuoden Nuori Yrittäjä -ehdokkaiden toiminnassa korostuivat vastuullisuus, uudenlainen johtaminen, riskinotto ja innovatiivisuus. Kilpailuun ilmoitettiin reilu 400 nuorta yrittäjää eri puolilta Suomea. Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee valtakunnallisen kilpailun kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 euron suuruisella summalla. Vuoden nuori yrittäjä -kilpailu on maamme arvostetuin alle 36-vuotiaille yrittäjille suunnattu kilpailu.

Järki-Saneerauksen toimintamallissa kierrätys on vastuullista ja kannattavaa

Järki-Saneeraus Oy on Eerik Säkkisen perustama kattoremontteja tekevä ja kattotarvikepaketteja myyvä yritys. Se on perustettu vuonna 2013, ja yritys toimii Kormun kylässä Lopella.

Säkkinen aloitti yksinyrittäjänä, mutta palkkasi ensimmäisen työntekijän jo parin kuukauden kuluttua. Järki-Saneeraus onkin ollut alusta asti voimakkaalla mutta kannattavalla kasvu-uralla. Maksuvalmius on hyvä ja oman pääoman tuotto on korkea.

Yritys panostaa kierrätykseen: nosturi kiertää kaikki työmaat ja kerää pellit, puut ja sekajätteet kyytiin. Asentajat lajittelevat roskat työmaalla. Kierrätys on paitsi vastuullista myös kannattavaa: kattopeltien kierrätyksen hinnalla saadaan katetuksi kahden työntekijän palkka ja siihen käytettävän kaluston kulut.

Raati oli vaikuttunut Järki-Saneerauksen uudenlaisesta toimintamallista, toiminnan ketteryydestä, ongelmanratkaisukyvystä, asenteesta, henkilöstön osaamisesta ja positiivisesta työnantajakuvasta.

Järki Saneeraus Oy on onnistunut tuomaan perinteiselle toimialalle ketterän kokonaisprosessin. Itseohjautuvuuteen perustuva johtaminen ja vastuullisuuteen panostaminen ovat osaltaan tukeneet voimakasta kasvua.

Järki-Saneeraus Oy

Perustettu 2013

Perustaja ja toimitusjohtaja: Eerik Säkkinen

Kotipaikka: Loppi

Työntekijöitä: 67

Liikevaihto 2020: 12,7 miljoonaa euroa

Katso video (kuvaaja Tapio Auvinen)

Vertian itseohajutuvassa mallissa toimitusjohtaja ei päätä yli muiden

Helsinkiläisten Topi Jokisen ja Heikki Jussilan yritys Vertia Oy tuottaa rakentamisen laadunvarmistus- ja kartoituspalveluita. Yrityksen palvelutarjontaan kuuluu rakennusten tiiviys- ja kosteusmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset sekä vesivahinkojen kartoitukset ja kuivaukset. Tavoite on parantaa rakentamisen laatua ja siten lisätä terveiden sekä energiatehokkaiden kotien määrää.

Vuonna 2011 perustetun yrityksen toimintatapa on perinteisellä alalla uraauurtava: Vertia kehittää itseohjautuvaa toimintamallia. Yrityksen toimitusjohtajana toimii yksi perustajista, Topi Jokinen, mutta hänellä ei ole päätöksentekovaltaa yli muiden. Yrityksessä ei ole muitakaan esimiehiä. Päätöksentekoon, strategiatyöhön, palkoista päättämiseen ja mahdollisten haasteiden ratkaisemiseen osallistuu koko työyhteisö yrityksessä kehitettyjen toimintamallien tukemana.

Yrityksellä on hyvät kasvumahdollisuudet Suomessa, sillä on toimiva tuoteportfolio laadun mittaamisesta sekä poikkeuksellisen korkea asiakastyytyväisyys.

Perustettu: 2011

Perustajat: Topi Jokinen ja Heikki Jussila

Kotipaikka: Helsinki

Työntekijöitä 2021: 29

Liikevaihto 2020: 2,5 miljoonaa euroa

Katso video (kuvaaja Tapio Auvinen)

Opiskelijana syntynyt idea vei yrittäjyyden polulle

Vuonna 2014 Turun ammattikorkeakoulussa opiskelleet Irina Nurmi ja Lina Toivonen työskentelivät Turussa Kupittaan K-Citymarketissa opintojen ohella. He kehittivät idean smoothie-baarista, joka sijaitsisi keskellä kauppaa.

Kauppiaan innostuttua ideasta nuoret päättivät kokeilla siipiään yrittäjinä. Näin syntyi Smooth it, jota Nurmi kuvailee työn lisäksi myös elämäntavaksi.

Nykyisin Nurmi johtaa yritystä yksin, ja Smooth it on laajentanut toimialuettaan: Helsingin seudulla myyntipisteitä on 21 ja Turussa kymmenen. Yritys työllistää nuoria tulevaisuuden lupauksia, jotka Smooth it ottaa mukaan niin tuotekehitykseen kuin markkinoinnin ideointiin. Kaupoissa tapahtuvan myynnin lisäksi yrityksen liiketoimintaan kuuluu myös suoramyynti yrityksiin cateringinä ja paikalle kuljetettuna. Vaikka koronavuosi vähensi yritysmyyntiä, on Smooth it Oy tehnyt kaikesta huolimatta tulosta.

Perustettu: 2015

Perustajat: Irina Nurmi ja Lina Toivonen

Kotipaikka: Helsinki

Työntekijöitä: 15

Liikevaihto: 1.4.–31.12.2020 Smooth it Oy: 365 684 ja

1.1.–31.3.2020 Irina Nurmi Tmi: 129 169

Katso video (kuvaaja Tapio Auvinen)

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuvat Tero Takalo-Eskola