28.11.2018 klo 17:04
Uutinen

Palkkakerroin nousee: osa yrittäjistä vaarassa jäädä työttömyysturvan ulkopuolelle

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama palkkakerroin vaikuttaa merkittävästi yrittäjän sosiaaliturvaan. Jotta yrittäjä on vuonna 2019 työttömyysturvan piirissä, yrittäjän eläkevakuutukseen liittyvän YEL-työtulon on oltava vähintään 12 816 euroa.

Kun YEL-työtulo on 12 816 euroa, se täyttää Kelan peruspäivärahaan tai työttömyyskassan jäsenenä ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan oikeutettavan työssäoloehdon. Vuonna 2018 työttömyysturvaan oikeuttava YEL-työtulo on ollut 12 576 euroa.

Työeläkeyhtiöt tarkistavat vuosittain YEL-työtulon sosiaali- ja terveysministeriön vahvistaman palkkakertoimen mukaan. YEL-työtulo jää vuonna 2019 alle Kelan peruspäivärahan ja työttömyysturvan minimin, jos YEL-työtulo on 12 576 euroa. Tämä johtuu työttömyysturvalain pyöristyssäännöstä.

– Jotta pystymme huolehtimaan asiakkaidemme perusturvasta, olemme päättäneet korottaa YEL-työtulon automaattisesti vuoden alusta alkaen 12 816 euroon niillä asiakkailla, jotka jäisivät muutoin ensi vuonna työttömyysturvan ulkopuolelle. Korotus tehdään niille asiakkaille, joiden työtulo on ollut tänä vuonna 12 576 euroa, toteaa Elon asiakaspalvelupäällikkö Harri Kangaskoski.

– On erittäin hieno juttu, että eläkeyhtiö Elo nostaa ensi vuoden tason automaattisesti työssäoloehdon vähimmäistasolle. Toivottavasti myös muut eläkeyhtiöt seuraavat tätä linjaa, sanoo SYT-kassan markkinointi- ja viestintäpäällikkö Pekka Salokoski.

SYT-kassassa on yli 24 000 jäsentä, joista 3000 jäsenellä työtulotaso on työttömyysturvan vähimmäistasolla.

– Kun vähimmäistaso säilyy, saadaan pidettyä mahdollisimman moni yrittäjä työttömyysturvan piirissä, Salokoski sanoo.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images