Cafe Aseman yrittäjä Kirsi Kämäräinen pelkää, että Kuopion asematunnelin remontti on kuolinisku yritykselle.
Cafe Aseman yrittäjä Kirsi Kämäräinen pelkää, että Kuopion asematunnelin remontti on kuolinisku yritykselle.

”Paniikki iski kertalaakista” – Asiakkaat karkottava Kuopion aseman remontti tuli järkytyksenä kahvilayrittäjälle, Väylävirasto myöntää virheensä

Väylävirasto ei kertonut kahvilayrittäjälle, että pian alkava asematunnelin remontti sulkee asiakkaiden kulkureitin. 

Väylävirastolla on käynnissä mittava Kuopion ratapihan remontti, joka sulkee asematunnelin heinäkuun alun ja lokakuun välillä.

Asemarakennuksessa Cafe Asema -kahvilaa ja vaatekauppaa pitävä yrittäjä Kirsi Kämäräinen sai kuulla remontista sattumalta.

– Luin viikko sitten Kuopion seudun markkinointilehteä, josta paljastui, että asematunnelin toinen puoli suljetaan kokonaan. Sen seurauksena asiakkaiden kulku ohjataan niin, että he eivät päädy kahvilaani. Väylävirasto ei ole informoinut minua mitenkään ennen kun otin itse heihin yhteyttä. Olen valvonut nyt kolme yötä peräkkäin. Paniikki iski kertalaakista, järkyttynyt yrittäjä kertoo.

”Olen valvonut nyt kolme yötä peräkkäin.”

Kirsi Kämäräinen, yrittäjä

Väylävirasto kertoo verkkosivuillaan Kuopion ratapiha -hankkeesta, jossa uudistetaan laiturit ja opasteet, parannetaan matkakeskukseen johtavaa matkustajatunnelia, uusitaan turvalaitteet ja rakennetaan hissit laitureille. Tämän lisäksi uusitaan Puijonkadun alikulkusilta ja Maaherrankadun alikulkusilta. Hanke käynnistyi vuonna 2021 ja on kokonaisuudessaan valmis ensi vuonna.

– Remontti on aiheuttanut haitttaa toiminnalleni vuodesta 2021, eikä melussa ja pölyssä työskentely ole niistä vähäisintä, yrittäjä kertoo.

Ei vuokranalennusta

Kämäräinen pyörittää kahvilallaan noin puolen miljoonan liikevaihtoa, josta nyt on vaarassa hävitä merkittävä osa. Yrittäjä oli luottavainen kesän suhteen, sillä junamatkailijoiden määrä on ollut kasvussa.

– Selvisin korona-ajasta kovalla työllä ilman lisälainaa. Olen palkannut kesätyöntekijät, tehnyt investointeja kesämyyntiin ja varannut ensimmäisen oman loman kolmeen vuoteen. Nyt Väylävirasto kävelee liiketoimintani yli. Asiakkaistani 80 prosenttia on junalla ja linja-autolla kulkevia. Tämä remontti on kuolinisku yritykselleni.

Kämäräinen ei ymmärrä, miksi häntä ei ole informoitu remontista riittävän ajoissa. Asiasta luettuaan hän otti välittömästi yhteyttä Väylävirastoon ja VR:ään, jonka vuokratiloissa kahvila toimii.

– VR:n mukaan vuokranalennusta ei ole mahdollista myöntää, koska kyse ei ole VR:n operoimasta remontista, Kämäräinen sanoo.

Väylävirasto: Olisi ollut fiksua ilmoittaa

Yrittajat.fi tiedusteli Väylävirastolta remonttihankkeeseen liittyvästä tiedottamisesta. Projektipäällikkö Vesa Ruohomäki vahvistaa, ettei virasto ole ollut yhteydessä suoraan yrittäjään.

– Ymmärrän yrittäjää siinä, että hankkeen seurauksena aiheutuvat matkustajavirtojen muutokset voivat olla merkittäviä. Emme kuitenkaan ole tietoisesti jättäneet tiedottamatta asiasta. Olemme pyrkineet tiedottamaan asiasta median kautta, mutta olisi ollut fiksua ilmoittaa suoraan yrittäjälle.

Ruohomäki korostaa, ettei Väylävirasto ole estämässä kulkua kahvilaan. Sinne pääsee jatkossakin asemarakennuksen puolelta.

– Toki matkustajien luontainen kulkureitti muuttuu, eikä se kulje remontin aikana kahvilan ohi, hän myöntää.

Apua Yrittäjien neuvonnasta

Viime päivinä kahvilayrittäjä on pyrkinyt selvittämään muun muassa sitä, onko hänellä mahdollisuutta lyhytaikaisen lainan saamiseen. Aikaa ei ole paljon, sillä remontti alkaa runsaan kuukauden päästä.

– Syksyn lainalyhennyksistä olen tehnyt muutoshakemuksen. Näitä asioita on todella vaikea selvittää tällaisella kiireellä, kun olen yksin töissä kahvilassa.

Suomen Yrittäjien neuvonnan kautta Kämäräinen sai avukseen juristin, joka ajaa nyt asiaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen