YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lähiruoka nostettava hyvinvointialueen hankintoihin
Savon Yrittäjien Maaseutuyrittäjyyden yhteistyöryhmä: Panostuksia maaseutuyritysten kannattavuuteen – lähiruoka nostettava hyvinvointialueen hankintoihin
Hyvinvointialueen tulevalla palvelustrategialla ja hankintaosaamisella on tärkeä merkitys Pohjois-Savon viljelijöille ja tuottajille, painottaa Savon Yrittäjien Maaseutuyrittäjyyden yhteistyöryhmä ensimmäisessä kokouksessaan Iisalmessa viime viikolla.
-Erityisesti Pohjois-Savossa maakunnan vahvan elintarviketuotannon toivoisi näkyvän paitsi kauppojen hyllyillä, myös julkisen sektorin ostoskorissa, linjaa työryhmän jäsen Antti Niskanen Pesolan Pihviliha Oy:stä. Yritys on valtakunnallisen Lähiruokateko 2023-kisan finaalissa ja yrityksen tuotteita on myynnissä eri puolilla Suomea.
-Vaikka paikallista elintarviketuotantoa ei voi sellaisenaan pitää kriteerinä julkisille hankinnoille, voidaan hyvinvointialueilla määritellä muita palveluun ja tuotteisiin liittyviä kriteerejä, jotka mahdollistavat maakunnallisten tuottajien kilpailuetua, korostaa suonenjokelainen maidontuottaja Petri Suihkonen. Pienhankinnat ovat yksi väylä tukea oman maakunnan elintarvikeklusteria ja tähän hankintalaki antaa mahdollisuuden.
Maaseudulla toimivien tuottajien ja näistä riippuvien alihankinta- ja verkostoyritysten kannattavuus sekä investointivaje huolestuttavat yhteistyöryhmää. -Meidän on tehokkaammin haettava ratkaisuja siihen miten yritysten toiminta aidosti saadaan nykyistä kannattavammaksi, sanoo Savon Yrittäjien puheenjohtaja Kalevi Hilli. -Valtion takaukset sekä Finnveran lainat ja takaukset sekä lainojen vakuusvaatimukset pitää säilyttää kannustavina maaseudun yritystoiminnalle.
Työkaluja pitää hakea myös ammattikoulutuksen sisällöistä ja painotuksista sekä hinnoittelun ja katelaskennan tuomista vahvemmin tehtävien liiketoimintasuunnitelmien sisältöön. Työryhmä pitää seuraavan kokouksensa Ylä-Savon ammattiopiston tiloissa Peltosalmella, jossa on tarkoitus perehtyä koulutusohjelmien sisältöön ja kehityskohteisiin.
Yhteistyöryhmä keskusteli myös Savon Yrittäjien tekemästä jäsenkyselystä, johon vastasi 240 maaseudulla toimivaa yritystä. Kysely toi esille maaseudulla toimivien yritysten sisäiset verkostot sekä keskinäisen riippuvuuden. Yksittäisiä liiketoimintoja ja palvelutuotteita vastanneet yritykset listasivat pitkälle toistasataa. -Kysely alleviivaa maaseutuyrittäjyyden merkitystä koko maakunnan elinvoimalle, toteaa Savon ja Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen Petteri Virranta.
Yhteistyöryhmän kokoonpano –
Kalevi Hilli, Savon Yrittäjien puheenjohtaja, Iisalmi
Matti Lappalainen, Jyväjemmari Oy, Kiuruvesi
Antti Niskanen, Pesolan Pihviliha Oy, Iisalmi
Petri Suihkonen, Maatila Suihkonen, Suonenjoki
Pekka Vehviläinen, Pekka Vehviläinen Oy, Siilinjärvi
Mika Hartikainen, Mika Hartikainen Ky, Pielavesi
Tarmo Voutilainen, Ylä-Savon ammattiopisto
Tomi Rönkkö, Suomen Yrittäjien Liikenteen valiokunnan jäsen, Kuljetusliike Tomi Rönkkö, Kiuruvesi
Petteri Virranta, Savon ja Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen, Virranta yhtiöt, Siilinjärvi
Yrjö Ronkainen, Suomen Yrittäjien Järjestövaliokunnan puheenjohtaja, Varpuke Oy
Paula Aikio-Tallgren, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja, työryhmän sihteeri
Lisätietoja:
Savon Yrittäjien puheenjohtaja Kalevi Hilli, p. 040 551 1402
Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren, p. 0400 404 346