23.2.2018 klo 12:02
Uutinen

Pari miljardia vaihtava yhtiö lähti osakkaaksi pieneen oululaiseen teknologiayritykseen

– Jotain kiinnostavaa meillä täytyy olla heille, kun haluavat tehdä yhteistyötä kanssamme, Sapotech Oy:n Saku Kaukonen kertoo Yrittäjäsanomille. Oululaisyritys on erikoistunut konenäköratkaisujen kehittämiseen teräs- ja metalliteollisuuteen.

Jakelusopimuksen myötä brittiläinen pörssiyritys Vesuvius PLC toimii Sapotechin tuotteiden eksklusiivisena jälleenmyyjänä Keski-Euroopan, Aasian ja Amerikoiden markkinoilla. Laadittu sopimus kiihdyttää Sapotechin kasvua ja laajentumista kansainvälisille markkinoille.

Kahden eri sarjassa painivan yrityksen ensimmäinen kohtaaminen tapahtui metallurgian alan METEC-messuilla Düsseldorfissa noin kolme vuotta sitten.

– Olemme tavanneet niin paljon messujen jälkeen, että yhteistyö lähti omia uriaan etenemään. Totta kai he toivat sen kiinnostuksen esille, toimitusjohtaja Saku Kaukonen vastaa kysyttäessä kumman aloitteesta sopimus syntyi.

Sapotechille tarkoittaa lisäpotkua globaaliin myyntiin

Sopimus koskee myös strategista yhteistyötä. Vesuvius on metallurgisen alan tunnettu globaali toimija sekä johtava ratkaisutoimittaja erityisesti jatkuvavaluprosessien kehityksen osalta. Osana sopimusta Vesuvius PLC tulee Sapotech Oy:n osakkaaksi ja ottaa vastuulleen osan Sapotechin Reveal-tuoteperheen globaalista myynnistä.

Viisi vuotta sitten perustetun Sapotechin ratkaisut yhdistävät suurnopeuskuvausta sekä laser- ja ohjelmistoteknologioita mahdollistaen metallurgisten prosessien seurannan kaikissa tuotantoprosessin vaiheissa. Kaikki ratkaisut toimivat saumattomasti Sapotechin kehittämän teollinen internet -pohjaisen Reveal Platform -teknologian päällä.

Digitaalisia ratkaisuja metalliteollisuuteen

Perustaja-toimitusjohtaja Saku Kaukosen mukaan arviolta yli puolet kuluvan vuoden liikevaihdosta menee vientiin. Yritys työllistää kymmenen henkilöä. Yrityksessä on mukana pääomasijoittaja Butterfly Ventures ja enkelisijoittajia.

– Näimme Vesuviuksen kanssa, että strategiset näkemyksemme yhdistyvät tietyltä alueelta aika hyvin. Olemme kehittäneet lähialueilla asiakkaiden kanssa teknologiaa ja tuotteitamme. Meille sopimuksesta se hyöty, että saamme kaupallista tukea, niin pystymme panostamaan lisää tuotteiden kehittämiseen ja digitalisaatioalustan kehittämiseen uudelle tasolle.

Vesuvius tekee parin miljardin liikevaihtoa ja on toiminut teräs- ja metallialalla jo pitkään.

Edelläkävijä Oulusta

– Kun aloitimme viisi vuotta sitten, kukaan ei puhunut teollisesta internetistä ja big datasta mitään, ja me olimme jo silloin myymässä sitä. Olemme edelläkävijä.

Sapotech on kehittänyt teollisen internetin ja konenäköteknologioita yhdistävän Reveal Platform- tuotealustan metallurgiselle sektorille. Reveal -tuoteperheen tuotteet mahdollistavat tiedon keruun, tallentamisen, analyysin, visualisoinnin ja jakamisen eri prosessien ja käyttäjien välillä tuotantoketjun päästä päähän.

Kaukosen mukaan yhteistyö edistää osaltaan myös Vesuviuksen palvelutarjontaa, erityisesti jatkuvavaluprosessien osalta, koko terästeollisuudessa.

– Vesuviuksen globaali näkyvyys ja läsnäolo vaikuttaa erittäin positiivisesti kasvuumme kansainvälisillä markkinoilla. Yhdistäen Sapotechin ja Vesuviuksen teknologioita ja tuotteita, pystymme tuottamaan asiakkaillemme ainutlaatuisia, merkittävää lisäarvoa tuottavia ratkaisuja. Ratkaisumme tulevat mullistamaan terästuotannon prosessien monitoroinnin ja avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia prosessikehitykseen, Saku Kaukonen visioi.

Kuva: Sapotech Oy

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Osallistu Digikouluun