28.8.2023 klo 10:00
Uutinen

Pelaa Kauppalehden Unelmasalkku-pörssipeliä – Suurin salkku voittaa 5000 euroa oikeaa rahaa!

Kauppalehdessä käynnistyy syyskuussa pörssipeli Unelmasalkku. Kyseessä on kaikille avoin sijoituskisa, jossa kukin pelaaja sijoittaa 100 000 euroa kuvitteellista rahaa pörssiosakkeisiin.

Peliaikaa on kahdeksan viikkoa, ja tavoitteena on mahdollisimman korkea tuotto. Parhaaseen tuottoon yltänyt pelaaja kuittaa 5 000 euron pääpalkinnon. Lisäksi jaossa on viikoittain 300 euron käteispalkintoja kunkin viikon kovimpaan tuottoon yltäneelle pelaajalle.

Unelmasalkku on tilaisuus tutustua pörssin ja osakemarkkinoiden toimintaan, testata oman strategian toimivuutta tai vaikka loistaa osakepoimijana. Mukaan ovat tervetulleita kaikki sijoittamisesta kiinnostuneet aloittelijoista kokeneisiin sijoittajiin.

Pelaaminen kuvitteellisella potilla on täysin riskitöntä, eikä pelissä tarvitse välittää oikean pörssin tapaan kaupankäyntiin liittyvistä kuluista.

Näin Unelmasalkku toimii

100 000 euron pelipotti sijoitetaan Helsingin pörssin osakkeisiin, joiden lisäksi mukana on 100 Kauppalehden toimituksen valitsemaa, suosittua yhdysvaltalaista osaketta.

Unelmasalkun pelialusta myötäilee osakkeiden kurssiliikkeitä oikeassa pörssissä, eli salkun arvo nousee ja laskee, kun pelaajien salkkuihinsa valitsemien osakkeiden kurssit muuttuvat Helsingin pörssissä ja Wall Streetillä.

Unelmasalkussa omaan salkkuun voi tehdä muutoksia vaikka päivittäin – kukin valitsee itselleen sopivan strategian. Salkun muutokset toteutuvat aina seuraavana päivänä pörssin avautuessa, joten esimerkiksi tuloskaudella tulosjulkistuksia seuraavista kurssireaktioista hyötyminen vaatii ennakointia.

Unelmasalkussa voi myös kilpailla kavereitaan tai esimerkiksi työkavereitaan vastaan perustamalla oman liigan.

Inspiraatiota sijoitusstrategian valintaan tuovat Unelmasalkun neljä mentoria: Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, yhteiskuntaopin ja yrittäjyyden opettaja, sekä viime Unelmasalkku-kisan viikkovoittaja Christian Liljeroos ja toimittaja sekä Markkinaraadin juontaja Heidi Huotilainen.

Peliaika alkaa 13. syyskuuta. Salkkua pääsee testaamaan jo nyt, mutta pelin alettua salkut nollataan ja kaikki pelaajat aloittavat puhtaalta pöydältä. Peli kestää kahdeksan viikkoa ja päättyy 8. marraskuuta, jolloin korkeimman tuottoprosentin salkullaan saavuttanut pelaaja kruunataan voittajaksi.

Voittajan strategia

Unelmasalkun ensimmäinen kierros pelattiin tämän vuoden alussa. Silloin pääpalkinnon vei taivalkoskelainen Matti Karjalainen, 65. Hän saavutti muhkean 46 prosentin tuoton.

Voitto vaati aktiivista kaupankäyntiä ja jonkin verran tuuriakin. Ratkaisevaa oli päätös panostaa voimakkaamman kurssiheilunnan yhtiöihin sekä pörssin tuloskauden seurantaan. Tuuria oli pelisalkkuun osunut yritysosto. Pelin loppusuoralla osakemarkkina muuttui turbulentiksi, jolloin Karjalainen päätti kasvattaa salkun käteispainoa.

Voimakkaamman kurssiheilunnan yhtiöihin panostaminen osoittautui viime pelikierroksella toimivaksi strategiaksi myös usealle viikkovoittajalle.

Luo salkkusi nyt, niin olet asemissa, kun peli pyörähtää käyntiin.