25.4.2018 klo 16:46
Uutinen

Pentikäinen ei lähde EU-parlamenttiin: Jatkan Yrittäjien asialla

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei lähde EU-parlamenttiin, vaikka Paavo Väyrynen palaisi eduskuntaan ja varamiehenä EU-edustajan paikka kuuluisi Pentikäiselle.

EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen soitti maanantaina Mikael Pentikäiselle ja kertoi järjestävänsä keskiviikkona tiedotustilaisuuden suunnitelmistaan.

– Kävimme tiistaina Yrittäjien työvaliokunnassa läpi tilannetta. Työvaliokunta toivoi, että en lähtisi Brysseliin ja perusteli asian. Ymmärrän hyvin perusteluja, Pentikäinen kertoo.

– Haluamme pitää Pentikäisen meillä. Olemme tyytyväisiä Mikaelin työhön. Hän on päässyt erinomaisen hyvään vauhtiin ja tehnyt niitä asioita, joita olemme odottaneet ja toivoneet hänen tekevän, sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

– Meillä on järjestön sisäinen kehitystyö käynnissä ja Mikaelin rooli on siinä keskeinen. Erittäin painava syy on myös se, että meillä on edessä kolmet vaalit vuoden sisällä. Vaaleissa meidän ykkösketjumme on oltava kunnossa, puheenjohtaja Mäkynen painottaa.

Maakuntavaalien odotetaan olevan loka–marraskuussa, eduskuntavaalit ovat ensi huhtikuun 14. päivänä ja eurovaalit 26. toukokuuta.

”Arvostan vahvaa luottamusta”

Puheenjohtaja Mäkysen mukaan yrittäjäjärjestön hallitus kävi ensimmäisen kerran keskustelun Pentikäisen mahdollisesta lähdöstä EU-parlamenttiin jo loppusyksystä, kun Väyrynen tuli julkisuuteen paluuaikeineen.

– Arvostan vahvaa luottamusta ja sitä, että työvaliokunta toivoo minun pysyvän tehtävässäni. Mielelläni pysyn. Koen, että yhteistyömme toimii hyvin, Pentikäinen sanoo.

– Yrittäjyyttä arvostetaan nyt laajalti. Meitä kuullaan ja pystymme vaikuttamaan asioihin, kuten kehysriihi osoitti, Pentikäinen toteaa.

– Olen kokenut yrittäjäjärjestön johtamisen mielekkäänä ja merkityksellisenä.

”En ole ehdolla vaaleissa”

Mikael Pentikäinen sai kevään 2014 eurovaaleissa noin 18 000 ääntä keskustan ehdokkaana. Parlamenttiin valittiin keskustasta Olli Rehn, Paavo Väyrynen ja Anneli Jäätteenmäki.

Kun Rehn tuli valituksi eduskuntaan, mepiksi nousi ensimmäiseltä varasijalta Hannu Takkula. Takkula siirtyi maaliskuun alussa Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen ja mepiksi nousi hänen sijalleen Elsi Katainen.

Jos Väyrynen nyt todella luopuu europarlamentaarikon paikastaan ja palaa Suomen eduskuntaan kesällä, EU-parlamenttipaikka aukeaisi Pentikäiselle loppukaudeksi eli noin vuodeksi. Väyrynen tosin on sanonut aiemminkin palaavansa eduskuntaan, eli täysin varmaksi asian voi todeta vasta sitten, kun Väyrynen taas todella istuu Arkadianmäellä.

Blogissaan Mikael Pentikäinen kiittää äänestäjiä ja hänen puolestaan vaalityötä tehneitä.

– Olisin mielelläni mennyt parlamenttiin, jos mahdollisuus aukeaa. Uskon kuitenkin, että tukijani ymmärtävät tätä ratkaisua ja näkevät, että voin näinkin palvella isänmaata, Mikael Pentikäinen toteaa.

– Kotiväen kannalta tämä on tietenkin mieluinen ratkaisu, Pentikäinen jatkaa.

– Ja tarkoitukseni ei ole olla ensi vuoden vaaleissa ehdokkaana, Mikael Pentikäinen selventää.

Mikael Pentikäisen blogi täällä

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi