8.10.2018 klo 18:42
Uutinen

Pentikäinen: Irtisanomisen lakimuutos kannustaisi työllistämään

– Olemme arvioineet, että jos lakimuutos toteutuu, se voi tuoda 10 000 – 20 000 uutta työpaikkaa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa. Katso hänen ajatuksiaan oheiselta videolta.

– Moni yrittäjä seuraa nyt hämmentynein mielin, että mitä tässä tasavallassa oikein tapahtuu, Mikael Pentikäinen toteaa viitaten irtisanomisista käytyihin keskusteluihin ja ay-liikkeen poliittisiin lakkoihin.

– Ammattiyhdistysliike kokoaa voimiaan ja järjestää poliittisia lakkoja vastustaakseen hallituksen suunnitelmaa keventää henkilöperusteista irtisanomista pienissä, alle 10 hengen yrityksissä, Pentikäinen kuvailee.

Suomessa on OECD-maiden kolmanneksi tiukin henkilöperusteisen irtisanomisen suoja. Oikeuskäytännössä tulkinnat vaihtelevat niin, että samasta oikeuteen päätyneestä irtisanomistapauksesta voi tulla eri oikeusasteissa täysin päinvastaiset tuomiot.

Suomen Yrittäjät on ajanut lain muuttamista niin, että asiallinen perustelu riittäisi henkilöperusteiseen irtisanomiseen. Nykylain mukaan perustelun pitää asiallinen ja painava.

Uusia työpaikkoja

– Tässä on kysymys työllisyydestä. 93,3 prosenttia yrityksistä on alle 10 hengen yrityksiä.

– Yrittäjä tekee näissä yrityksissä pitkää päivää ja yrityksissä on tekemätöntä työtä. Monella on ollut mielessä, että palkkaisinko työntekijän tai useita työntekijöitä, Mikael Pentikäinen toteaa.

Suomen Yrittäjien selvitysten ja kyselyjen mukaan moni yrittäjä on jättänyt palkkaamatta, koska he kokevat, että työllistämisen riski on suuri. Yksi tekijä tässä on Suomen korkea henkilöperusteinen irtisanomissuoja.

– Suomen Yrittäjät on arvioinut, että jos lakimuutos toteutuu, se voi tuoda 10 000 – 20 000 uutta työpaikkaa, Pentikäinen sanoo.

Mikael Pentikäisen blogi täällä

Katso esimerkkejä henkilöperusteisen irtisanomisen oikeustapauksista täältä

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi