9.2.2017 klo 15:53
Uutinen

Pentikäinen SDP:lle: Palatkaa Lipposen aikaan, kiinnostukaa yrittäjyysteemoista

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja näkee SDP:ssä potentiaalia yrittäjäpuolueeksi – ongelmana on side jarruttavaan ay-liikkeeseen.

SDP:ssä pohditaan nyt paljon yrittäjyyttä, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Savon Sanomien vieraspalstalla.

– Moni demari näkee, että SDP:n täytyy ajatella uudelleen yrittäjäsuhdettaan, Pentikäinen kirjoittaa.

SDP:n irrottauduttava ay-liikkeestä?

Pentikäinen arvioi työn murroksen olevan uuden ajattelun tukena: yrityskoko pienenee, ero palkka- ja yrittäjätyön välillä häilyy ja yhä useammat harkitsevat yrittäjyyttä. Taustalla on myös Suomen massatyöttömyys.

Työttömyys nujertuisi yrittäjien luomilla työpaikoilla, mutta niitä ei Pentikäisen mukaan päästä kunnolla luomaan, jos ammattiyhdistysliike saa jarruttaa työmarkkinauudistuksia.

– Puolueen ongelma on ylivahva side ay-liikkeeseen, joka ei kykene muuttumaan maailman mukana. Jos ay-liike ei näe muutoksen tarvetta, SDP:n pitää arvioida uudelleen suhteensa siihen.

Yrittäjien joukossa SDP:n kannatus on sulanut

Pentikäinen näkee SDP:ssä potentiaalia yrittäjäpuolueeksi. Historia osoittaa, että yrittäjä- ja työväenliikkeellä on yhteisiä juuria.

– Yrittäjäsiipi oli SDP:ssä vahva vielä 2000-luvun alussa. Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa yrittäjistä 18 prosenttia äänesti SDP:tä. Tuolloin puoluejohtajana oli Paavo Lipponen.

Eduskuntavaalitutkimuksen mukaan vuonna 2015 SDP:n kannatus yrittäjien keskuudessa oli enää neljä prosenttia.

– Tämä ei ole hyvä tilanne SDP:lle eikä yrittäjille. Siksi toivon, että SDP kiinnostuu yrittäjyysteemoista samalla tavalla kuin Lipposen aikana.

Saksan sosialidemokraateista mallia

Maailmalla on esimerkkejä siitä, että työmarkkinauudistuksiin on tarvittu rohkea demaripuolue, Pentikäinen vertaa.

– Esimerkiksi Saksassa työmarkkinareformit tehtiin demarikanslerin johdolla. Niiden ansiosta Saksan työllisyyskehitys on ollut erinomaista.

Pentikäinen katsoo, että puheenjohtaja Antti Rinteen on tehtävä valinta jarru- ja uudistuspolitiikan välillä.

– Jos hän valitsee jarrupolitiikan, ay-liike kiittää, mutta työllisyys ei parane ja edessä on leikkauksia.

– Jos hän valitsee uudistustien, ay-liikkeen jarrumiehet valittavat, mutta Suomi voi nousta Saksan lailla kukoistukseen ja Rinne Lipposen tapaan valtiomiessarjaan.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi