4.7.2022 klo 09:38
Uutinen

Pentikäinen: ”Teollisuusliiton lopetettava kiusanteko ja lakko, jota henkilökunnan selvä enemmistö ei halua ”

Teollisuusliiton on lopetettava Sievi Element Oy:n ja sen työntekijöiden kiusanteko ja päätettävä lakko, jota yhtiön henkilökunnan selvä enemmistö ei halua, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vetoaa.

Teollisuusliiton työtaistelu Sievi Element Oy:tä vastaan on kestänyt jo viikkoja. Lakossa on muutama työntekijä, ja tuotanto on jatkunut lakosta huolimatta. 85 prosenttia työntekijöistä on yhtiön mukaan käynyt töissä lakon aikana. Sievi Element Oy toimittaa puurakenteisia seinäelementtejä ja valmisosia ammattirakentajille. Elementtitehdas sijaitsee Sievissä Pohjois-Pohjanmaalla.

Yhtiön henkilöstö teki juhannusviikolla yrityksen kanssa neuvottelujen jälkeen paikallisen sopimuksen, jota Teollisuusliitto ei halua hyväksyä.

– Tämä on kiusantekoa. Jos henkilöstö ei halua lakkoa, Teollisuusliiton ei pidä sellaista jatkaa valtasyistä. Henkilöstö on laajalti tehdyn paikallisen sopimuksen kannalla. Teollisuusliiton pitää lopettaa henkilöstöön kohdistuva uhkailu ja painostus, Yrittäjien Pentikäinen sanoo.

– Kun aikaisemmin järjestöt ovat sopineet keskenään, nyt työnantajan ja työntekijöiden edustajat pääsivät aidosti paneutumaan yhdessä paikallisiin kysymyksiin ja miettimään, millä ehdoilla töitä tehdään. Neuvottelupöydässä istuivat ne ihmiset, jotka parhaiten tuntevat paikalliset olot, ja se varmasti auttoi pääsemään kaikkien kannalta parempaan lopputulokseen. Myös henkilöstöltä on tullut palautetta, että yhteishenki on parantunut prosessin aikana ja että neuvottelut ovat tiivistäneet porukkaa, Sievi Element Oy:n liiketoimintajohtaja Markus Göös sanoi sopimuksen synnyttyä kesäkuussa.

Henkilöstön valitsema Sievi Element Oy:n luottamusvaltuutettu vetosi myös kesäkuussa Teollisuusliittoon työtaistelun lopettamiseksi, mutta liitto jatkaa lakkoaan.

– Työntekijöille on tärkeää, että esimerkiksi tuotantolisät ovat sopimuksessa mukana. Uskon, että molemmat osapuolet ovat lopputulokseen tyytyväisiä. Nyt kun sopimus on syntynyt, olisi aiheellista saada työrauha palautettua ja jatkaa työntekoa hyvillä mielin, luottamusvaltuutettu Jukka Suotula sanoi.

Suotula on entinen luottamusmies, joka Kalevan mukaan jätti pääluottamusmiehen tehtävät Teollisuusliiton toiminnan takia.

– Meillä on nyt olemassa paikallinen sopimus, ja vetoammekin Teollisuusliittoon lakon lopettamiseksi. Näin saataisiin työrauha palautettua, ja lakon päättyminen varmistaisi myös tuotannon jatkumisen ilman häiriöitä, Sievi Groupin toimitusjohtaja Juha-Matti Silver sanoi sopimuksen synnyttyä.

– Teollisuusliitto ei voi estää henkilöstöä valitsemasta asianmukaisella ja lain mahdollistamalla tavalla itselleen edustajaa. Liittoon kuulumattomia ei saa syrjiä eikä heidän oikeuksiaan polkea, Yrittäjien Mikael Pentikäinen sanoo.

–  Suomessa on laillista sopia oman henkilöstön kanssa työehdoista aloilla, joilla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta. Tällainen kiusanteko ei kuulu oikeusvaltioon, hän jatkaa.

Pentikäinen kirjoittaa aiheesta myös tuoreessa blogissaan.

Edit 4.7.2021 klo 21.00: Lisätty luottamusvaltuutetun kommentti

Toimitus
Toimitus