17.3.2017 klo 14:56
Uutinen

Pentikäinen vastaa Etlalle: Yritykset tarvitsevat vapautta, eivät tukia

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vastaa blogikirjoituksessaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijoiden väitteeseen yritystukien tehottomuudesta. Hänen mukaansa yrittäjät tarvitsevat vapautta, eivät tukia.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vastaa blogissaan Helsingin Sanomissa tänään perjantaina julkaistuun Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijan Paolo Fornaron ja tutkimusjohtajan Mika Malirannan Vieraskynä-kirjoitukseen.

Kirjoituksessa tutkijat arvioivat, että pk-yritysten työllistävä merkitys sekä vaikutus talouskasvuun on pienempi kuin uskotaan. Heidän mielestään pk-yritysten laajamittainen tukeminen on tehotonta, ja huomio pitäisi keskittää vahvemmin nuoriin yrityksiin.

– Poliitikkojen toive pk-yritysten vetoavusta on ymmärrettävä, sillä uudet työpaikat vahvistavat kannatusta. Tilastot tarjoavat uskonvahvistusta: pk-yritysten osuus työpaikoista on kasvussa, ja pk-yritysten kasvu on työpaikoilla mitattuna nopeampaa kuin suurissa yrityksissä. Tämä on suurelta osin harhaa. Lisäksi pk-yritysten laajamittainen tukeminen on tehotonta ja pitkän aikavälin talouskasvun kannalta vahingollista, tutkijat kirjoittivat.

Heidän mukaansa politiikka voi olla jopa vahingollista, jos se ajaa harhaan osuvia ja kehitystä vinouttavia yritystukia, kuten sekalaiseen pk-yritysjoukkoon suunnattuja tukia. Tekstissä he nostavat esiin yrittäjävähennyksen.

Yrittäjät kaipaavat hyviä olosuhteita yrittäjyyteen

Pentikäinen korostaa blogissaan olevansa eri mieltä yrittäjävähennyksestä ja tukien kohdistamisesta.

– Yrittäjävähennys ei ole mielestäni elinkeinotuki vaan tapa rakentaa eri yritysmuodoille tasavertainen verotus. Yrittäjävähennys auttaa eniten kaikkein pienituloisimpia yrittäjiä, joiden määrä on kasvanut muun muassa joustamattomien työmarkkinoiden vuoksi.

Pentikäisen mukaan yrittäjät eivät myöskään lähtökohtaisesti kaipaa yritystukia, vaan vapautta.

– Parasta yritystoiminnan tukea on luoda yrittäjyydelle mahdollisimman hyvät olosuhteet. Ne eivät synny yritystuilla vaan sillä, että on hyvät ja reilut olosuhteet toimia ja kilpailla. Esimerkiksi julkinen sektori sotkee tällä hetkellä omilla yhtiöillään laajalti markkinoita, mikä syö elintilaa pk-yrityksiltä.

Pentikäisen mukaan kaikenkokoiset pk-yritykset ovat avain Suomen massatyöttömyyteen.

– Uudet työpaikat ovat syntyneet erityisesti pk-yrityksiin viime vuosina. On syytä olettaa, että näin on vastakin. Siksi on tärkeää, että pienet – nuoret ja vanhat – yritykset uskaltavat työllistää. Siihen ei tarvita tukia vaan vapautta ja tilaa.

Keskustelu aiheesta jatkui myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi keskusteluun osallistuneen Hesburgerin toimitusjohtajan Heikki Salmelan mukaan Etlan kirjoituksessa esitetyt näkemykset ovat erikoisia. Hän on Pentikäisen kanssa samoilla linjoilla.

– Yritykset eivät tarvitse tukia vaan olosuhteet toiminnalle, vanhempien yritysten osaaminen siirtyy seuraavalle polvelle toivottavasti ilman veroa, jotta pääomat säilyisi investointeihin. Kun näistä asioita esitetään, olisi hyvä, jos olisi omakohtaista kokemusta.

toimitus@yrittajat.fi