Juha Niemi.
Juha Niemen luotsaama perheyritys Niemi Palvelut Oy palkittiin Vuoden helsinkiläinen yritys 2021 -tunnustuksella. Kuva: Eemil Järvinen.
7.7.2022 klo 09:32
Uutinen

Perheen autotallista 1 200 hengen suuryritykseksi

Perheyritys Niemi Palvelut Oy on valittu 18 kertaa peräkkäin alansa parhaaksi. Toimitusjohtaja Juha Niemi uskoo, että heidän menestyksen takana on yksinkertaiselta kuulostava ajatus: hommat hoidetaan, kuten on sovittu.

Vuonna 1991, 10 vuotta yrityksen perustamisen jälkeen, silloinen Muuttopalvelu Niemi Oy teki ensimmäisen yritysmuuttonsa. Ja se ei ollut mikään pieni rasti perheyritykselle. Tehtävänä oli muuttaa 1 000 YIT:n työntekijää. Aune-äiti leipoi miehelleen, yrityksen perustaja Kalevi Niemelle, ja neljälle pojalleen evääksi karjalanpiirakoita ja pullia. Lähes mahdottomalta vaikuttanut urakka saatiin onnistuneesti hoidettua.

Koska niin Niemen perhe toimii. Se tehdään, mitä on sovittu. Asiakkaan luottamus on ollut alusta asti yritykselle sydämen asia.

– Isän ohje oli aina, että asiakkaista täytyy pitää huolta, yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Juha Niemi kertoo.

Ohjeen avulla vuonna 2011 nimensä muuttaneesta Niemi Palvelut Oy:sta on kasvanut 40 vuodessa pienestä perheyrityksestä 1 200 henkeä työllistävä suuryritys. Tänä päivänä yritys on Suomen johtava muutto- ja logistiikka-alan palveluyritys. Liiketoiminta jakautuu koti-, yritys- ja ulkomaanmuuttoihin sekä tapahtuma- ja logistiikkapalveluihin. Noin 80 prosenttia liikevaihdosta tulee yritysmuutoista ja logistiikkapalveluista ja 20 prosenttia kuluttajapalveluista. Niemi Palvelut tekee vuosittain noin 35 000 muuttoa ja noin 85 000 muuta palveluprojektia.

Tarina alkoi vuonna 1981 perustaja Kalevi Niemen autotallista Vantaan Hakkilasta. Kalevi osti pakettiauton ja alkoi tehdä pienimuotoisia muuttoja iltaisin ja viikonloppuisin. Perheen autotalliin hän varastoi sata muuttolaatikkoa, joita vuokrasi eteenpäin.

Pian muutkin perheenjäsenet tulivat isän avuksi. Veljekset Ilpo, Juha, Kai ja Esa tekivät muuttoja ja Aune-äiti kirjasi tilaukset sinikantiseen ruutuvihkoon. Niemien tavoite oli työllistää itsensä. Kysyntä kuitenkin kasvoi ja perhe joutui haalimaan lähipiiriään hommiin.

Muuttojen lisäksi Niemet kuljettivat Fazerin tuoretta leipää myymälöihin ja toimivat lähetteinä. Vuonna 1984 perhe muutti isompaan omakotitaloon Vantaan Hiekkaharjuun, jonne oli rakennettu 40 neliön autotalli ja varasto yritystoimintaa varten. Samalla yritys päätti keskittyä vain muuttoihin. 10 vuotta myöhemmin Niemestä tuli helsinkiläinen yritys, kun he saivat uudet tilat Pitäjänmäestä. Tuolloin työntekijöitä oli noin 25 henkeä.

– Silloin homma alkoi paisua kuin varkain, Juha Niemi muistelee.

Vuosituhannen taitteessa Niemi laajensi liiketoimintaansa muutoista tapahtumiin ja logistiikkaan. He saivat järjestettäväkseen muun muassa vuoden 1999 Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kaikki kokoukset. Sen jälkeen Niemi on ollut mukana esimerkiksi monissa merkittävissä urheilutapahtumissa, kuten jääkiekon ja yleisurheilun MM-kisoissa vastaamassa logistiikasta ja tapahtumien rakentamisesta. 2000-luvun alussa Niemi alkoi tehdä ulkomaanmuuttoja ja avasi ensimmäisen pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevan aluetoimiston Tampereelle. Myöhemmin toimipisteitä on avattu kuuteen muuhun kaupunkiin.

Niemi Palvelut Oy.

Muutto on luottamustoimi

Suuryritykseksi kasvaminen on vaatinut perheeltä ennen kaikkea aikaa. Vuosikausia koko perhe teki töitä kellon ympäri: päivät konttoritöitä, illat ja viikonloput kannettiin muuttolaatikoita.

– Ei meillä alkuun ollut minkäänlaisia kasvustrategioita laadittuna. Kasvu on tapahtunut pala palalta tekemällä ja investoimalla kalustoon, toimitiloihin ja työntekijöihin, Juha sanoo.

Niemet ovat ottaneet riskejä hallitusti:

– Riskejä täytyy ottaa, eihän muuten tule kasvua, mutta tolkku pitää pitää päässä. On meitä toki aika monta kertaa pelottanut. Isä kauhisteli aina, kun avasimme uusia toimipisteitä tai kun kalustoa tuli lisää. Mutta ei se auta kauhistella. Olemme luottaneet siihen, että konseptimme toimii.

Konsepti kiteytyy kahteen sanaan: luottamukseen ja palveluun. Juha kertoo, että toimiston seinällä oli jossain kohtaa huoneentaulu, jossa luki, että muutto on luottamustoimi. Ja sitä se Juhan mukaan mitä suurimmissa määrin on. Hän uskoo, että hyvä palvelu on ollut suurin kasvun moottori.

– Meillä asiakas on ollut kaiken toiminnan keskiössä 80-luvulta saakka.

Asiakkaiden luottamus myös näkyy. Niemi Palvelut on arvioitu alansa ykköseksi 18 kertaa peräkkäin (Taloustutkimus, TEP 2021).

Yrityksen paisuessa myös perheyrityksen luonne on muuttunut.

– Johtaminen on aika erilaista autotallissa kuin 1 200 hengen kanssa. Alkuaikoina keräännyimme aina aamuisin perheen ja kavereiden kesken aamukahville ennen keikoille lähtöä. Siinä saatoimme käydä läpi toimintatapojamme ja sopia tarvittavista muutoksista. Nyt jos haluamme muuttaa jotain, muutos täytyy saada läpi kahdeksassa kaupungissa. Se vaatii hyvin toimivia prosesseja.

Ensimmäiset 20-30 vuotta perheenjäsenillä ei ollut selkeitä vastuualueita, vaan kaikki tekivät kaikkea. Kun yritys kasvoi, malli ei enää toiminut. Vastuut oli pakko jakaa.

– Olemme kaikki kohtuullisen erilaisia. Luojan kiitos! Osa perheenjäsenistä tykkää painia toimistolla ‘ikävien’ asioiden kanssa, kun taas minä ja nuorin veljeni olemme olleet aina asiakasrajapinnassa ja hoitaneet isoja projekteja, kuten EU:n puheenjohtajuuskauden järjestelyjä.

Juha Niemi.

Yrittäjyys on vastuuta

Juhalle yrittäjyys merkitsee erityisesti vastuuta. Vastuuta työntekijöistä ja heidän perheistään kuin myös ympäristöstä. Niemi Palvelut on vuodesta 2013 tehnyt osaltaan määrätietoisesti tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ensin he rakensivat oman kierrätysjärjestelmän, jonka avulla tavarat lajitellaan ja kierrätetään jätehuoltomääräysten vaatimusten mukaisesti. Asiakkaalle tarpeettomat tavarat päätyvät joko uudelleenkäyttöön tai kierrätyksen kautta energiaksi ja uusiomateriaaliksi. Tänä päivänä Niemi Palvelujen 160 auton kalusto kulkee fossiilittomasti: uusiutuvalla dieselillä, biokaasulla ja sähköllä. Tavoitteena on, että kalusto on nollapäästöinen vuoteen 2030 mennessä. He tähtäävät samana vuonna hiilineutraaliuteen.

40-vuotisjuhlansa kunniaksi yritys lanseerasi viime vuonna Niemi40haasteen. He haastoivat muut yritykset ja julkisen sektorin tekemään konkreettisia toimia ilmaston eteen. Haasteeseen on tarttunut jo yli 40 yritystä ja tahoa, kuten Neste ja Gasum.

Juha uskoo, että vastuullisuus on ainoa väylä yrityksille menestyä tulevaisuudessa. Mutta sen lisäksi perusasioiden, kuten talous, täytyy olla kunnossa. Juuri sen takia Juha aloitti toimitusjohtajana viime vuoden elokuussa. Yritys oli historiansa pahimmissa talousvaikeuksissa. Koronapandemian myötä liiketoiminta teki tappiota. Liikevaihto oli palautunut pandemian alun shokista, mutta kulupuoli oli pakko laittaa nopeasti kuntoon. Päätettiin tehdä järjestelmä- ja organisaatiouudistus.

Järjestelmäuudistus ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Uusi järjestelmä ei toiminut toivotulla tavalla ja siihen on ollut pakko tehdä hienosäätöä. Organisaatiossa vastuut olivat epäselviä ja liiketoiminta-alueet siiloutuneet. Rakennetta selkeytettiin. Yt-neuvottelujen seurauksena työntekijöitä siirrettiin uusiin tehtäviin ja seitsemän henkeä jouduttiin irtisanomaan.

Tilanne ei ole vieläkään täysin palautunut, mutta Juhan sanoin “iso laiva ei käänny hetkessä”. Hän ei kuitenkaan halua enää katsoa peruutuspeiliin, vaan suunnata katseen eteenpäin. Yritystä kiinnostaa laajentuminen ulkomaille, erityisesti Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin.

– Nyt käynnistyy Niemi 2.0.

Ja sen avulla mennään toiset 40 vuotta, lupaa Juha Niemi.

Niemi Palvelut Oy

YRITYS Niemi Palvelut Oy, Vuoden helsinkiläinen yritys 2021 -palkinnon voittaja
PERUSTETTU 1981
PERUSTAJA Kalevi Niemi
MITÄ SEURAAVAKSI Nyt on Niemi 2.0:n aika. Organisaatiouudistus on juuri valmistunut ja yritys suuntaa katseensa kohti Pohjoismaita.

Juttu on alun perin julkaistu Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -lehden numerossa 1/2022. Lue koko lehti tästä.

TEKSTI Inka Ikonen
KUVAT Eemil Järvinen ja Niemi Palvelut Oy