31.8.2017 klo 10:55
Uutinen

Perheen omasta allergiataustasta syntyi liikeidea – ”jotain muutakin kuin eväsretkiä puistoon”

Tamperelaisen Iitu Haaviston kahvila tarjoaa herkkuja erityisruokavalioille. Reseptit testataan ystäväpiirin koemaistajilla.

Haaviston torstaiaamu on käynnistynyt kuten muutkin aamut jo pian kolmen viikon ajan: leipomalla.

12. elokuuta Haavisto avasi Tampereella kahvila Alleduurin, joka huomioi erityisruokavaliot.

– Olen luonteeltani hyvin yrittäjähenkinen. Haluan, että työ on hyödyllistä ja tarpeellista, ja että se tuottaa minulle iloa, Haavisto miettii kahvilayrittäjyytensä taustoja leipomisen ohessa.

– Perheeni on todella allerginen. On todella tarkkaa puuhaa mitä syömme ja missä syömme. Usein kannamme aina itse eväät mukanamme. Esimerkiksi Tampereella on vain yksi paikka, jossa voimme syödä. Jokainen perhe haluaisi varmaan joskus käydä yhdessä herkuttelemassa, mutta halusin tarjota jotain muutakin kuin vain eväsretkiä puistoon.

Kun sellaista ei löytynyt, syntyi ajatus omasta kahvilasta.

– Nyt oli sopiva hetki, löysin hyvän liiketilan sopivalta paikalta Tampereen keskusta-alueelta.

Alleduurin tuotteissa ei käytetä maitoa, kananmunaa, vehnää, ruista, ohraa, pähkinöitä eikä kalaa.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman moni allergiaa aiheuttava aine olisi tuotteistamme poissa.

– Erityisesti vegaanit ovat löytäneet kahvilan. Myös asiakkaiden iloiset reaktiot ovat yllättäneet, ”eikö tässä ole gluteenia, eikö varmasti ole?”, Haavisto kertoo kommenteista.

Valtaosa tuotteista syntyy oman, vuosien aikana kasvaneen reseptikirjan avulla.

– Ehkä kaksi prosenttia on valmiita reseptejä, muut ovat omia virityksiä.

Haaviston koemaistajina toimii ystäväjoukko.

– Sitä ei kannata myydä mikä ei häviä testiryhmän lautaselta, Haavisto sanoo.

Haaviston kahvilasta uutisoi keskiviikon Aamulehti.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen@yrittajat.fi