30.8.2018 klo 10:00
Uutinen

Perhevapaakorvauksen hakeminen voi jäädä viime tinkaan – Harva hakenut korvausta

Harva työnantaja on hakenut uutta etuutta. Työnantaja voi saada korvausta kustannuksista, jotka Perhevapaakorvauksen hakeminen aiheuttaa naispuolisen työntekijän vanhemmuudessa.

Etuuden ensimmäisenä vuotena Kelasta haettiin kuitenkin vain hieman yli 10 000 perhevapaakorvausta. Kelan arvion mukaan perhevapaakorvauksen hakeminen olisi oikeus huomattavasti useammalle ihmiselle.

Perhevapaakorvauksen hakeminen voidaan aloittaa työnantajan toimesta heti, kun äitiysvapaalla olevalle työntekijälle on maksettu palkkaa 1 kuukaudelta. Hakuaika on kuitenkin pitkä, jopa yli vuoden, koska perhevapaakorvausta voi hakea vielä 6 kuukauden kuluessa vanhempainpäivärahakauden päättymisestä.

Hae samalla korvaus vuosilomakustannuksesta

Suunnittelija Heidi Johansson Kelasta toivoo, että työnantajat hakisivat korvausta ajoissa, ennen hakuajan umpeutumista. Samalla on hyvä hakea vuosilomakustannuskorvausta vanhempainvapaalla olevan työntekijän vuosilomasta.

– Kevään ja kesän hakijatilastoissa on merkkejä siitä, että työnantajat olisivat aktivoitumassa perhevapaakorvauksen hakemisessa, Johansson iloitsee.

Perhevapaakorvaus on 2 500 euron kertakorvaus, joka maksetaan työnantajalle naispuolisen työntekijän palkallisesta äitiysvapaasta, jos se kestää vähintään yhden kuukauden. Korvaukseen ovat oikeutettuja työnantajat, joiden työntekijät ovat jääneet äitiysvapaalle 1. huhtikuuta 2017 tai sen jälkeen.

Kela maksaa perhevapaakorvausta myös silloin, kun vanhempainvapaalla oleva adoptioäiti saa palkkaa vähintään kuukauden. Kelan arvion mukaan suuri osa perhevapaakorvauksista on vielä hakematta.

Yrittäjä voi hakea korvausta Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

toimitus (at) yrittajat.fi