29.3.2017 klo 15:06
Uutinen

Perheviljelmillä joka neljäs viljelijä on yli 60-vuotias

Luonnonvarakeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan Suomessa oli viime vuonna 50 388 maatalous- ja puutarhayritystä. Keski-iältään viljelijät olivat 52-vuotiaita.

Suosituin tuotantosuunta oli Luken mukaan vuonna 2016 viljanviljely. Viljaa tai muita kasveja viljeltiin kahdella kolmesta tilasta, ja 30 prosenttia tiloista oli kotieläintalouksia.

Maatalous- ja puutarhayrityksistä 86 prosenttia oli perheviljelmiä. Osakeyhtiömuotoisia tiloja oli alle tuhat. Maatalousyhtymiä oli kahdeksan prosenttia ja kolme prosenttia oli perikuntien omistuksessa.

Perheviljelmillä joka neljäs viljelijä on yli 60-vuotias, ja heidän määränsä kasvaa.

– Tilastojen valossa näyttää siltä, että osa yli 65-vuotiaista on päättänyt jatkaa edelleen tilanpitoa. Sen sijaan myös keski-ikäisissä on tilanpidon lopettajia, kertoo yliaktuaari Jaana Kyyrä Luonnonvarakeskuksesta.

Alle 40-vuotiaita perheviljelmien viljelijöistä oli alle 20 prosenttia.

Viljelijöiden keski-ikä oli 52 vuotta viime vuonna. Nuorimpia olivat sika- ja siipikarjatilojen viljelijät. Iäkkäimpiä olivat puolestaan muuta kasvinviljelyä päätuotantosuuntanaan harjoittavat tilat.

– Olen huomannut, että osa iäkkäistä viljelijöistä siirtyy viljelemään nurmea, varsinkin jos tilalla ei ole jatkajaa. Nurmiviljely on muutenkin houkutteleva vaihtoehto nyt, kun viljan hinnat ovat alhaalla, Kyyrä kertoo.

toimitus@yrittajat.fi