Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Perheyrityksen jatkamisesta löytyi kaikkein mieleisin työpaikka

Kolmekymppinen Aleksi Rauhala otti pihtiputaalaisen Kiinteistöhuolto Rauhalan vetovastuun alkuvuodesta 2023. Pitkään harkitun sukupolvenvaihdoksen onnistumisen takasivat hyvä keskusteluyhteys ja ulkopuolisten asiantuntijoiden tuki.

Yrittäjäperheen poikana Aleksi on ollut tiiviisti mukana kiinteistöhuollon töissä pienestä pitäen.

-Ikäni olen ollut hommassa mukana. Yläkoulun jälkeen kävin syksyn rakennusalan koulua, mutta jätin kesken. Välillä kävin pätkän muualla palkkatöissä, mutta palasin takaisin isän leipiin. Kun täytin 18, aloitin oppisopimuskoulutuksen ja siitä asti ole ollut tässä töissä.

Harkittu yrittäjäksi siirtyminen ei ole tuonut tullessaan sen suurempia yllätyksiä.

-Ajatusta pehmitettiin lähemmäs 10 vuotta niin ehti siinä sopeutua. Tämä on mieleinen, monipuolinen työ. Vaikka kotona ei kyllä osaa aamulla sanoa moneltako työpäivä päättyy, jos sattuvat kysymään, pienen pojan isä pohtii.

Kiinteistöhuolto Rauhalan työporukassa on keskustelukanavat auki ja työt sujuvat, vaikka pojasta on tullut pomo ja yli 20 vuotta yrittäjänä toimineesta isästä työntekijä.

-Neuvoja tulee hyvässä hengessä ja homma sujuu, kun isä osallistuu sopivissa määrin, Rauhala toteaa pilke silmäkulmassa.

Työnantajayrityksen peräsimeen hyppääminen ei ole mikään pikkujuttu, ja uusia näkökulmiakin on tullut. Työntekijöiden löytäminen nopealla aikataululla ja viimeinen vastuu esimerkiksi rikkoutuneiden koneiden kuntoon saamisesta on yrittäjällä.

-Ja jos lomaa meinaa pitää niin se vaatii pitkän valmistelun, että pääsee lähtemään.

Sukupolvenvaihdoksen viimeiset palaset loksahtivat paikalleen, kun Rauhalat osallistuivat OmistajaKS-hankkeen seminaariin keväällä 2022. Omistajanvaihdosten Grand old man Sakari Oikarinen löytyi prosessiin tueksi ja avuksi.

-Henkinen tuki ja persuuksille potku tuli tarpeeseen ja isäukolle vielä enemmän, Rauhala muistelee.

-Yrittäjyyttä harkitseville vinkkaisin, että jos on joku mieleinen toimiala mielessä niin kannattaa katsoa ensin myytävänä olevia valmiita yrityksiä, ennen kuin lähtee rakentamaan omaa alusta alkaen. Ja apuja kannattaa kysyä ajoissa, itsekseen pähkäilemällä ei tule valmista.

Kokonaisvastuun ja työmäärän hallintaan Rauhalalla on omat konstinsa.

-Liikaa ei saa ahnehtia hommia ja pitää miettiä pitkälle eteenpäin, olla vähän aikaansa edellä. Yritän katsoa kokonaiskuvaa, enkä jää murehtimaan pikkuasioita.

Rauhalan, niin kuin monen muunkin yrittäjän mielestä yrittäjyyden parasta puolta on se, että saa suunnitella omat työpäivänsä eikä kaikki ole kelloon sidottua.

-Ja onhan tässä myös taloudellinen houkutus, kun yrittäjänä voit suoraan vaikuttaa tulotasoosi – kunhan on valmis tekemään kovasti töitä.