20.3.2023 klo 16:53
Uutinen

Petri Ovaska: Mistä vaaleissa äänestetään

Eduskuntavaalit nousevat merkityksellisyydessään omaan luokkaansa. Vaaleissa valittavat kansanedustajat käyttävät lainsäädäntövaltaa ja määrittävät näin sen toimintaympäristön, jossa me kaikki toimimme.  Seuraavilla vaalikausilla tarvitaan julkiseen talouteen voimakkaita sopeutustoimia, mutta tarvitaan myös kasvua. Suomessa on aika nostaa rimaa.

Suomen kasvu syntyy suomalaisten yritysten kasvun kautta. Kasvaakseen yrittäjä tarvitsee vakaan ja kilpailukykyisen verotuksen, osaavaa työvoimaa ja vähän byrokratiaa. Julkisen talouden on oltava kunnossa. Valittavien päättäjien on nostettava rimaa ja tehtävä kasvupolitiikkaa, joka vahvistaa Suomen talouden kestävää kasvua. Samalla on tehtävä sopeutuspolitiikkaa ja leikattava erityisesti niitä menoja, jotka jarruttavat kasvua ja hidastavat työllisyyden kasvua.

Avoimen sektorin työllisyyden vahvistaminen on tärkein väline terveen julkisen talouden aikaansaamiseksi ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Tulevien kansanedustajien pitää hyväksyä tämä tosiasia talouteen ja työllisyyteen liittyvän politiikanteon lähtökohdaksi. Tarvitaan rohkeutta luopua vuosikymmeniä vanhoista työmarkkinarakenteista. On ristiriitaista, että lainsäätäjä on rajoittanut juuri pienten työpaikkojen sopimismahdollisuutta, joissa edellytykset sopimiselle ovat otollisimmat.

Verotuksemme tulee olla kansainvälisesti kilpailukykyistä, omistajuuteen kannustavaa, riskinotosta palkitsevaa. Verotuksessa on varmistettava, että yritysten toimintaympäristö pysyy ennakoitavana ja vakaana: poukkoilevaa veropolitiikkaa tulee välttää. Yritystoimintaan kannustava verotus houkuttelee yhä useampaa valitsemaan yrittäjyyden sekä yrityksiä työllistämään ja investoimaan.

Me siis äänestämme, kuka puolestamme päättää ja mihin suuntaan Suomi on menossa. Ei mennä siitä mistä aita on matalin, vaan nostetaan rimaa. Tämä koskee julkista sektoria, päättäjiä, yrityksiä ja työntekijöitä – eli meitä jokaista.

Kirjoittaja on Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja.

10.1.24: Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa