29.1.2017 klo 16:23
Uutinen

Petteri Orpo lupasi: Paikalliseen sopimiseen palataan keväällä

– Täytyy löytää tapa, jolla hallitusohjelman kirjaus paikallisen sopimisen edistämiseksi saadaan aikaan, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi sunnuntaina Suomen Yrittäjien Puheenjohtajien neuvottelupäivillä.

– Paikallisen sopimisen lisääminen on keskeisimpiä asioita, jolla voimme parantaa kilpailukykyä, tuottavuutta ja työelämän laatua, valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi Suomen Yrittäjien Puheenjohtajien neuvottelupäivillä Helsingin Olympiaterminaalissa sunnuntai-iltapäivänä.

– Täytyy löytää tapa, jolla hallitusohjelman kirjaus paikallisen sopimisen edistämiseksi saadaan aikaan.

Hän muistutti, että nyt eletään kilpailukykysopimuksen aikaa, jolloin paikallista sopimista pyritään edistämään työmarkkinapöydissä.

– Keväällä hallituksen täytyy tehdä toimia, joilla paikallista sopimista edistetään.

Orpo muistutti, että kysymys on sopimisesta, jossa on kaksi osapuolta: työntekijät ja työnantaja.

– Paikallisesti sopimalla voi säilyttää työpaikkansa. Jos yritys pärjää, sinne voi päästä myös oma nuori tai naapurin työtön.

Orpo korosti, että paikallisesti sopien voidaan parantaa työelämää, kun esimerkiksi etätyöstä ja lasten hoidon järjestämisestä voisi sopia paikallisesti.

– Se ei ole pelottava asia. Se pitää tehdä yhdessä, Orpo sanoi.

– Lama ja taantuma ovat takana, mutta ei tämä riitä vielä siihen että saataisiin puretuksi kova rakenteellinen työttömyys. Pitää tehdä kaikki nopeuttaaksemme talouskasvua ja saadaksemme työllisiä lisää.

Valtiovarainministeri Orpo puhui Suomen Yrittäjien vuosittaisilla Puheenjohtajien neuvottelupäivillä, jotka keräävät yli 400 paikallisyhdistysten puheenjohtajaa ja yrittäjävaikuttajaa eri puolilta Suomea. Tänä vuonna tapahtumassa keskitytään erityisesti kevään kuntavaaleihin. Myös Orpo kommentoi kuntavaaleja.

– Moni on kysynyt, miksi kannatta lähteä kuntavaaliehdokkaaksi, kun ei sinne jää tekemistä. Nyt hän siellä vasta tekemistä on, hän viittasi meneillään olevaan sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistukseen, joka siirtää sosiaali- ja terveyspalvelut pois kuntien vastuulta tuleville maakunnille.