Ivanna Romaniuk ja Oksana Vasylieva valmistavat äitiyspakkauksen housuja Dream Circuksen toimitiloissa Varkaudessa. Kuva: Laura Kemppainen Dream Circus Oy
19.4.2024 klo 12:15
Uutinen

Pieni savolaisyritys valmistaa 34 000 housut äitiyspakkaukseen – ”Tämä on suuri kunniatehtävä”

Varkaudessa toimivan Dream Circuksen osakkaan Ida Kuivalaisen mukaan jo kolmatta vuotta peräkkäin heiltä tilatut äitiyspakkauksen housut ovat tuoneet vakautta yrityksen toimintaan ja muodostaneet merkittävän osan liikevaihtoa.

Ompelukoneet säksättävät vinhaa vauhtia Varkaudessa sijaitsevan Dream Circus -yrityksen tiloissa, kun ompelijat valmistavat valtavia määriä housuja äitiyspakkaukseen.

Kela on tilannut Dream Circukselta täksi vuodeksi 34 000 lasten housuja äitiyspakkaukseen. Viime vuonna määrä oli 36 000 kappaletta, ja toissa vuonna tilauksen suuruus oli jopa 64 000 housua.

Dream Circuksen urakasta uutisoi ensin Savon Sanomat.

Vain harvat kotimaista tuotantoa edustavat tuotteet päätyvät äitiyspakkaukseen, sillä suurin osa pakkauksen tuotteista on tehty ulkomailla.

– Tämä on suuri kunniatehtävä. Tekstiiliala on Suomessa ollut laskusuunnassa, joten on merkittävää, että pieni firma pääsee mukaan tällaiseen, kuvailee Dream Circuksen tuotannosta vastaava Ida Kuivalainen Yrittajat.fille.

Kuivalainen on myös yksi Dream Circuksen osakkaista. Hänen mukaansa jo kolmatta vuotta peräkkäin heiltä tilatut housuerät ovat tuoneet vakautta yrityksen toimintaan ja olleet merkittävä osa sen liikevaihtoa.

– Äitiyspakkauksen housujen tilaukset ovat tuoneet tasaisuutta yrityksellemme, kun tiedämme, mistä pystymme laskuttamaan. Aikaisemmin olimme lähinnä kuluttajakaupan varassa. Ensimmäisenä vuonna, jolloin äitiyspakkauksen housuja tilattiin meiltä, yrityksemme liikevaihto kasvoi ja palkkasimme lisää työntekijöitä, Kuivalainen kertoo.

Tilausmäärät riippuvat vauvojen määrästä

34 000 housun valmistaminen on suururakka, johon osallistuu Dream Circuksen kahden työntekijän lisäksi kuopiolainen ompelija, jolta housuja tilataan alihankintana. Lisäksi housut työllistävät myös muita yrityksen työntekijöitä esimerkiksi leikkuun, painomerkkien painamisen, viimeistelyn ja pakkaamisen osalta.

Tämän vuoden satsin tekeminen aloitettiin viime marraskuussa, ja housuja valmistuu tasaiseen tahtiin.

– Lähetämme housuja Kelalle 4 000 kappaleen erissä. Ensimmäinen erä lähti tammikuussa, toinen helmikuussa, kolmas maaliskuussa ja seuraava lähtee kesäkuussa.

Tilausmäärät ovat vaihdelleet vuosittain sen mukaan, minkä verran Kela arvioi lapsia syntyvän kunakin vuonna.

Toissa vuoden 64 000 housun satsi tosin ei johtunut siitä, että lapsia olisi arvioitu syntyvän noin valtavat määrät.

– Valmistimme tuolloin kaksi erilaista housua. Puolet tuosta määrästä oli mustia housuja ja toinen puoli Lazy Panda -kuosin housuja.

Housuilla pitkä käyttöikä

Vuoden 2024 äitiyspakkaukseen valmistettavat Rento-nimiset housut ovat mustat, ja niiden toista lahjetta koristaa saimaannorpan kuva.

Resorit ovat pitkät niin vyötäröllä kuin lahkeissakin, jotta housuilla on mahdollisimman pitkä käyttöikä. Tuore äiti voi pukea ne pienokaisensa ylle vielä tämän vartuttua.

Ensin resoreita voi pitää käärittyinä ja lapsen kasvaessa suorina. Housuissa on reilu vaippavara.

Kela kilpailuttaa joka vuosi äitiyspakkaukseen valittavat tuotteet. Pakkaukseen tarjolla olevat housut testataan eri tavoin.

Kuivalainen arvioi, että Dream Circuksen valmistamilla housuilla on monta valttia, joiden ansiosta tuote on päihittänyt kilpailutukseen osallistuneet muut housut.

– Housujen mallia on kiitelty, sillä resoreja voi pitää sekä käärittyinä että suorina. Housujen käyttöikä on pitkä, ja niiden materiaalin kestävyys pärjäsi Kelan pesutesteissä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen