17.10.2022 klo 12:37
Uutinen

Pienyrittäjät kärsivät suurten yritysten laskuviivyttelystä – Kansanedustajalta kirjallinen kysymys maksuajoista

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman vaatii hallitukselta toimia maksuaikojen saamiseksi kuriin ja pienyrittäjien aseman parantamiseksi.

Kansanedustaja Peter Östman (kd.) on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen asianomaisen ministerin vastattavaksi. Kirjallisessa kysymyksessään Östman peräänkuuluttaa hallituksen toimia pienyrittäjien aseman parantamiseksi tilanteissa, joissa etenkin suuret yritykset viivyttelevät omien laskujensa maksamisessa pienemmille yrityksille jopa kuukausia.

Myös Yrittäjämediat on kirjoittanut asiasta. Lain mukaan yritysten välinen maksuaika saa olla enintään 30 päivää, elleivät yritykset ole sopineet pidemmästä maksuajasta. Arjessa tilanne on kuitenkin toinen. Kyselytutkimuksen mukaan peräti 53 prosentissa tapauksista lakia rikotaan. Näin kertoo viime vuonna toteutettu Yrittäjägallup.

Hallitusohjelmassa on sitouduttu selvittämään maksuaikoja koskevaa lainsäädäntöä. Tavoitteena on etenkin pienyritysten toimintaedellytysten parantaminen. Hallitusohjelmaa laadittaessa asiaa on pidetty tärkeänä, sillä se mainitaan ohjelmassa kaksi kertaa.

Oikeusministeriössä on jo valmisteltu esitys, jossa esitetään palkattavaksi valvova viranomainen, jonka tietoon yrittäjät voisivat saattaa kaikki sopimuskumppanin lainvastaiset vaatimukset. Viranomaisella olisi toimivalta tutkia, ohjeistaa ja määrätä sanktioita lainvastaisesta menettelystä.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että nykyinen hallitus ei edistä asiaa. Kansanedustaja Östman vaatii kuitenkin hallitukselta toimia.

– Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä yrittäjien asemaa vaikeuttaa entisestään Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, inflaatio sekä komponenttien ja energiakustannusten nousu. Hätä koskettaa kymmeniä tuhansia yrittäjiä, Östman painottaa tiedotteessa.

– Pienyrittäjät haluaisivat saada rahansa kumppaneiltaan kuukauden sisällä, jotta ne voivat puolestaan maksaa omat palkat ja laskut ajallaan, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoi aiemmin Yrittäjämedioiden haastattelussa

– Maan tapa on, että suuryritys lähettää yksipuolisesti tiedon, jossa ilmoitetaan pienyrittäjän saavansa rahansa sovittua myöhemmin, Toivonen jatkoi.

Toimitus
Toimitus