Kari (vas.) ja Pentti Rouvali esittelivät AR-sovelluksen yrityksen 10-vuotisjuhlassa. Kuva: Noora Mykkänen
25.3.2022 klo 10:24
Uutinen

Pienyritys valjasti lisätyn todellisuuden piharakennusten myyntiin – ”Naapurinkin voi pyytää katsomaan, sopiiko rakennus tontille”

Piharakennuksia valmistava Piharati on kehittänyt sovelluksen, joka hyödyntää 3D-mallia ja lisättyä todellisuutta. Asiakas voi nähdä rakennuksen virtuaalisesti oikealla paikalla tontilla ja myös näkymät sisätiloista.

− Tämä on tietääksemme ensimmäinen AR-sovellus, jota käytetään omakotitalojen tai piharakennusten esittelemiseen. Pienemmissä tuotteissa, kuten huonekaluissa tällaista on käytössä, kertoo toimitusjohtaja Kari Rouvali.

Sovellus on Rouvalin itse kehittämä. Taustalla hänellä on mekatroniikan ja tietotekniikan opinnot Seamkissa.

− Pari vuotta tätä on harrastuksena kehitetty. Saimme tämän julki äskettäin ja sovellus tulee myyjien käyttöön.

Rouvali kertoo, että sovellus on herättänyt kiinnostusta myös muissa yrityksissä, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään sovellusta omien tuotteidensa esittelyssä.

Sovelluksessa tietokoneella suunniteltu 3D-malli liitetään oikeaan ympäristöön. Rakentaja voi tutkia jo ennen rakentamista kännykän tai tabletin avulla, kuinka esimerkiksi autotalli sopii tulevalle paikalleen.

− Siinä voi kulkea rakennuksen ympäri ja sisällä ja näkee sen oikean näköisenä. Voit vaikka kutsua naapurin katsomaan, sopiiko rakennus hänenkin mielestään tontille, Rouvali sanoo.

Rouvali uskoo, että lisätyn todellisuuden käytöstä tulee lähivuosina tavallista monilla aloilla. Sovellus nopeuttaa myös rakennuslupaprosessia, sillä usein lupahakemukseen pitää liittää kolmiulotteinen kuva rakennuksesta.

AR-sovelluksessa tietokoneella suunniteltu rakennuksen 3D-malli liitetään oikeaan ympäristöön. Kuva: Piharati Oy

Hurjat hinnannousut

Kauhajokelainen Piharati juhli äskettäin 10-vuotisjuhiaan. Yrityksen perustaja, nykyisin hallituksen puheenjohtajana toimiva Pentti Rouvali kertoo, että viime vuodet ovat olleet hankalia epävarmuuden takia.

− Ei ole helppoa ollut. Puutavaran hinta nousi vuodessa jopa 150 prosenttia eli 2,5-kertaiseksi. Välillä hinta vähän laski, mutta nyt ollaan taas menossa huonompaan suuntaan Ukraina-kriisin takia.

Rouvalit kertovat, että kustannusten ja hintojen ennakointi on erittäin vaikeata.

− Aikaisemmin teimme vuosisopimukset materiaalintoimittajien kanssa. Nyt elämme kvartaaliaikaa ja nopeimmillaan hinnat muuttuvat parin viikon välein, Pentti Rouvali sanoo.

Yritys työllistää omistajien lisäksi kuusi työntekijää. Viime vuoden liikevaihto oli noin 850 000 euroa.

− Pakko tässä on positiivisesti ajatella. Aina on selvitty, Kari Rouvali kiteyttää.

Tiina Rantakoski